Αυξημένες εμφανίζονται οι προκρατήσεις στη γερμανική αγορά για ταξίδια σε ηλιόλουστους προορισμούς, κατά τη χειμερινή περίοδο 2021-2022, με προορισμούς μεγάλων αποστάσεων να έρχονται και πάλι στο προσκήνιο, σύμφωνα με τη Ένωση Γερμανών Τουριστικών Πρακτόρων και Ταξιδιωτικών Γραφείων (DRV), η οποία βασίζεται σε στοιχεία της Travel Data + Analytics (TDA).
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά οι προκαταβολικές κρατήσεις για χειμερινές διακοπές έχουν αυξηθεί από τον Σεπτέμβριο, με τους κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισμούς μεταξύ Νοεμβρίου και Απριλίου (κράτηση στα τέλη Σεπτεμβρίου) να αποτελούν στην πρώτη θέση τα Κανάρια νησιά, στη δεύτερη οι Μαλδίβες, στην τρίτη η Αίγυπτος και ακολουθούν η Δομινικανή Δημοκρατία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και η Τουρκία.
Τα Κανάρια νησιά συγκεντρώνουν περίπου το ένα τρίτο του συνολικού τζίρου για οργανωμένα ταξίδια στη γερμανική αγορά και οι Μαλδίβες με τη Δομινικανή Δημοκρατία έχουν φτάσει σχεδόν στο επίπεδο πριν από την πανδημία. Παρά το γεγονός ότι η Αίγυπτος έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή υψηλού κινδύνου, εμφανίζει καλές κρατήσεις, αλλά απέχει πολύ όσον αφορά τον όγκο πωλήσεων σε σύγκριση με πριν την πανδημία (-53% σε σύγκριση με τον χειμώνα 19/20). Άλλοι κλασικοί χειμερινοί ταξιδιωτικοί προορισμοί όπως η Ταϊλάνδη, οι ΗΠΑ (ειδικά η Φλόριντα), ο Μαυρίκιος, η Κούβα, οι Σεϋχέλλες, η Κένυα, η Τανζανία και η Νότια Αφρική εξακολουθούν να παρουσιάζουν επίσης υψηλές καθυστερήσεις από πλευράς κρατήσεων, σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από τον κορωνοϊό.
Καθώς οι κρατήσεις συνεχίζουν να γίνονται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από την αναχώρηση, η επερχόμενη χειμερινή περίοδος 2021/22 παρουσιάζει υψηλό έλλειμμα κρατήσεων της τάξης του 50% (κρατήσεις στα τέλη Σεπτεμβρίου), σε σύγκριση με τον χειμώνα 2019/20.
Όσον αφορά στις κρατήσεις στη γερμανική αγορά σε προορισμούς μεγάλων αποστάσεων, για τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατακόρυφα αμέσως μόλις ανακοινώθηκε το άνοιγμα των συνόρων για τους τουρίστες από τον Νοέμβριο, φτάνοντας τα δύο τρίτα των κρατήσεων πριν από την πανδημία. Εξίσου απότομη αύξηση κρατήσεων παρατηρήθηκε και για την Ταϊλάνδη. Η σχετικά καλή ζήτηση και το άνοιγμα περαιτέρω ταξιδιωτικών προορισμών μεγάλων αποστάσεων, δημιουργούν συγκρατημένη αισιοδοξία για ταξίδια σε μακρινούς προορισμούς, στη γερμανική αγορά.
Οι προοπτικές για ολόκληρο το έτος 2021/22 (1 Νοεμβρίου 2021 έως 31 Οκτωβρίου 2022) είναι συγκρατημένα αισιόδοξες. Σύμφωνα με τους παρόχους, οι κρατήσεις για κρουαζιέρες αυξάνονται και πάλι και ο κλάδος αναμένει ότι όσοι είναι πρόθυμοι να ταξιδέψουν θα αναπληρώσουν το “χαμένο έδαφος”, το επόμενο έτος. Ωστόσο, ο πρόεδρος της DRV, Norbert Fiebig, πιστεύει ότι η πλήρης ανάκαμψη θα καθυστερήσει. “Ετοιμαζόμαστε για άλλη μια δύσκολη χρονιά. Δεν περιμένουμε ανάκαμψη μέχρι το δεύτερο τρίμηνο. Ένα επίπεδο πωλήσεων παρόμοιο με αυτό πριν από την πανδημία πιθανότατα δεν θα επιτευχθεί μέχρι το 2023, το νωρίτερο. Είναι σαφές ότι οι άνθρωποι θέλουν να ταξιδέψουν ξανά, υπάρχει λαχτάρα για ταξίδια. Πολλοί δείκτες στην οικονομία παρουσίασαν επίσης θετική τάση -σύμφωνα με ερευνητές της αγοράς της GfK, οι δείκτες της οικονομίας, του καταναλωτικού κλίματος και του καταναλωτικού κλίματος αυξάνονται. Αλλά τόσο η εξέλιξη της πανδημίας, όσο και οι πολιτικές αποφάσεις, όπως οι κανονισμοί καραντίνας, έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη συμπεριφορά των κρατήσεων”, είπε ο Fiebig.
Στα “τάρταρα” βρίσκεται ο οργανωμένος τουρισμός στη Γερμανία, αυτή τη χρονιά, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, με τις πωλήσεις να έχουν κάνει “βουτιά” της τάξης του 69%, έναντι των επιπέδων πριν την πανδημία (2019), σύμφωνα με στοιχεία της DRV και της TDA. Αυτό αντιστοιχεί σε μείωση των πωλήσεων σχεδόν δώδεκα δισεκατομμυρίων ευρώ σε ταξίδια, που περιλαμβάνουν ταξίδια διακοπών για τα οποία έγινε κράτηση ως πακέτο ή μέσω ταξιδιωτικών γραφείων, σε διαδικτυακές πύλες και διαδικτυακά ταξιδιωτικά γραφεία (OTA).
Τις μεγαλύτερες απώλειες από πλευράς πωλήσεων, σε σύγκριση με το έτος πριν από τον κορωνοϊό, παρουσίασαν τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων και οι κρουαζιέρες, με -73% και -67%, αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τις αξιολογήσεις του TDA, η ζήτηση για προορισμούς πτήσεων το 2021 ήταν ιδιαίτερα υψηλή, με πρώτους προορισμούς την Ισπανία, την Ελλάδα και την Τουρκία.