Norbert Fiebig
Norbert Fiebig © DRV/Wyrwa | drv.de

Γερμανία: Έως και 75% οι απώλειες στον τουρισμό λόγω Κορωνοϊού

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Στο 75% ανέρχονται στη Γερμανία οι απώλειες στον τομέα του τουρισμού, που έχουν προκληθεί από τη μείωση κρατήσεων και τις ακυρώσεις λόγω Κορωνοϊού, σύμφωνα με νέα έρευνα του Γερμανικού Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, DRV.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του DRV, πραγματοποιήθηκε έρευνα στην οποία συμμετείχαν 700 εταιρίες και συμφώνησαν στο ότι η κρίση, που βιώνει σήμερα ο τουρισμός, αποτελεί τη μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων δεκαετιών. Ο Πρόεδρος του DRV, Norbert Fiebig, αναφέρει πως οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ικανότητα ρευστοποίησης των επιχειρήσεων και τα πράγματα θα δυσκολέψουν πολύ περισσότερο, αν η κατάσταση κινείται σε τόσο ανησυχητικό επίπεδο και εφαρμόζονται ακραία μέτρα και μετά το Πάσχα.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη εγκρίνει ένα πακέτο στήριξης του κλάδου, αλλά ο Σύνδεσμός ζητάει περισσότερα μέτρα. Τη Δευτέρα σε συνάντηση με εκπρόσωπο του Υπουργείο Οικονομικών ο Σύνδεσμος παρουσίασε μια σειρά από προτάσεις, οι οποίες παρουσιάζονται παρακάτω:

Απλοποίηση των κανόνων για ενίσχυση της ρευστότητας

Τα τουριστικά πρακτορεία, οι τουριστικές επιχειρήσεις, οι εταιρίες κρουαζιέρων και οι tour operators χρειάζονται εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε δάνεια με βραχυπρόθεσμους και μεσοπρόθεσμους όρους, ώστε να καλύψουν τα οικονομικά κενά τους.

Εφαρμογή επιδόματος βραχυπρόθεσμης εργασίας με απλοποιημένες προϋποθέσεις

Η κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει ειδικούς κανόνες σχετικά με τη βραχύχρονη εργασία, οι οποίοι θα απλοποιούν τις προϋποθέσεις και θα αυξήσουν τις συνεισφορές κοινωνικής ασφάλισης, ώστε οι εργοδότες να αποζημιωθούν στο πλήρες ποσό και να επεκταθεί η διάρκεια του επιδόματος.

Πιο ευέλικτο εργασιακό ωράριο

Μέχρι στιγμής ένας εργαζόμενος μπορεί να λάβει έως και 28 μέρες άδειας άνευ αποδοχών χωρίς να απολέσει το δικαίωμά του στην κοινωνική ασφάλιση. Ο Σύνδεσμος ζητάει η περίοδος αυτή να επεκταθεί στους 3 μήνες.

Προσαρμογή των προπληρωμών φόρων

Θετική θεωρείται η εφαρμογή μέτρων αναβολής της προπληρωμής των φόρων και η μείωση τους με έναν τρόπο, που δεν αντιμετωπίζει τα κολλήματα της γραφειοκρατίας, και θα ανταποκρίνεται στην κατάσταση, που επικρατεί αυτή τη στιγμή στον κλάδο, με ιδιαίτερη προσοχή στις μεσαίες επιχειρήσεις.

Αποζημίωση των ταξιδιωτικών πρακτορείων και των διοργανωτών ταξιδιών λόγω των ακυρώσεων

Ο Κορωνοϊός έχει επιφέρει πλήθος ακυρώσεων στα ταξιδιωτικά πρακτορεία και τους tour operators. Κρίνεται απαραίτητο να τεθεί σε εφαρμογή ένα κυβερνητικό πρόγραμμα με στόχο την αποζημίωση των προμηθειών των τουριστικών πρακτορείων και του κόστους ακύρωσης για τους διοργανωτές εκδρομών.

Γρήγορα εμβάσματα πληρωμών για επιστροφή των  εμπορικών φόρων

Το Υπουργείο Οικονομικών οφείλει να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση της φορολογίας, ώστε να επιστραφούν άμεσα οι εμπορικοί φόροι με στόχο να βελτιωθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων του κλάδου.

Νέες ρυθμίσεις στην προστασία για χρεοκοπία

Η κυβέρνηση οφείλει να παρέχει ένα δικαιοστάσιο για τις νέες ρυθμίσεις που αφορούν την προστασία από τη χρεοκοπία δεδομένων των προκλήσεων, που προκαλεί η παρούσα κατάσταση στον κλάδο. Η κυβέρνηση οφείλει, επίσης, να παρέχει εγγυήσεις για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Πρόγραμμα κινητοποίησης της αγοράς

Με την κορύφωση της κρίσης η κυβέρνηση καλείται να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα κινήτρων που θα απευθύνεται στα στάσιμα ταξιδιωτικά πρακτορεία, τους tour operators, τις αεροπορικές εταιρίες και άλλων παρόχων υπηρεσιών, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία ανάκαμψης. Ο τουριστικός κλάδος θα δημιουργήσει και θα καταθέσει τις προτάσεις της εντός των επόμενων εβδομάδων.

Προσωρινή αναστολή των κανονισμών των ρυθμιστών εναέριας κυκλοφορίας για διαχείριση των χρονοθυρίδων.

To DRV υποστηρίζει την εφαρμογή ενός δικαιοστασίου σε επιλεγμένες χρεώσεις στην εναέρια κυκλοφορία, καθώς και την αναστολή του κανόνα 80/20 σχετικά με τη διαχείριση των χρονοθυρίδων στα αεροδρόμια.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *