ksd copyright
© money tourism copyright photo

Γερμανία: Λιγότεροι θάνατοι λόγω εμβολιασμών;

ΔΙΕΘΝΗ ΦΟΡΕΙΣ

Τα θύματα του κορoνοϊού μειώνονται στη Γερμανία. Οι επιστήμονες παρόλα αυτά δεν είναι βέβαιοι ότι πρόκειται για θετική επίδραση των εμβολιασμών.

Συγκρίνοντας με άλλες χώρες διαπιστώνουμε ότι η Γερμανία έχει μείνει πίσω στους εμβολιασμούς κατά της πανδημίας. Χώρες όπως το Ισραήλ, η Μεγάλη Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν εμβολιάσει ήδη πολύ υψηλότερο ποσοστό του πληθυσμού τους. Και στη Γερμανία, ωστόσο, οι εμβολιασμοί προχωρούν κυρίως στους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας. Από τους ενοίκους μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων πάνω από το 65% έχει λάβει και τη δεύτερη δόση. Συνολικά στη Γερμανία έχει εμβολιαστεί μόλις μονοψήφιο ποσοστό του πληθυσμού, η πρόοδος στους εμβολιασμούς υπερηλίκων παρόλα αυτά ενδέχεται να επιδρά ήδη θετικά στους αριθμούς των νεκρών.

Βάσει των στοιχείων του γερμανικού επιδημιολογικού ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ o αριθμός νεκρών μεταξύ ογδοντάρηδων εντός 7 ημερών είναι χαμηλότερος από ότι στο μέσο όρο του πληθυσμού. Παρά τα ανοδικά ή τα στάσιμα κρούσματα που καταγράφει το επιδημιολογικό ινστιτούτο στο σύνολο του πληθυσμού τα κρούσματα σε υπερήλικες βρίσκονται σε καθοδική τροχιά. Ο πρόεδρος του ΡΚΙ, Λόταρ Βίλερ αποδίδει την ελπιδοφόρα αυτή εξέλιξη στους εμβολιασμούς.

Μειώθηκαν τα κρούσματα στους άνω των 80

Σαφή ένδειξη για τη βελτίωση της γενικότερης κατάστασης στο μέτωπο του κορωνοϊού θεωρούνται οι θετικές εξελίξεις ως προς τους νεκρούς και τα βαριά περιστατικά. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας διαπιστώνεται σημαντική εκτόνωση. Την Κυριακή 7/3 νοσηλεύονταν 2.786 ασθενείς με κορωνοϊό σε κλίνες εντατικής θεραπείας, ενώ τον περασμένο Ιανουάριο έφθαναν τους 5.700. Ενδεικτικό επίσης ότι τη Δευτέρα το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ ανακοίνωσε τη καταγραφή 34 νεκρών τις τελευταίες 24 ώρες. Πρόκειται για το χαμηλότερο αριθμό νεκρών από τη 1η Νοεμβρίου όταν είχαν καταγραφεί 29 νεκροί, αν και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι συνήθως τις Δευτέρες ο αριθμός των καταγεγραμμένων θυμάτων είναι χαμηλότερος ότι τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας.

ksd PRIMAGEL εμβολιασμών
adv εμβολιασμών

Ο γενικός γραμματέας της Γερμανικής Εταιρίας Ανοσιολογίας Κάρστεν Βατσλ είναι πεπεισμένος ότι τα στοιχεία αποτελούν σαφή ένδειξη επίδρασης των συνεχιζόμενων εμβολιασμών. Παραπέμπει μάλιστα στη μείωση των κρουσμάτων στους άνω των 80 στους οίκους ευγηρίας υπενθυμίζοντας ότι υπερήλικοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στον κορωνοϊό και τις επιπτώσεις του.

Θετική η επίδραση του λοκντάουν

Και ο Ούβε Γάνζενς, μέλος του προέδρου της Γερμανικής Διεπιστημονικής Ένωσης Ιατρών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (DIVI) πιστεύει ότι η διαδικασία εμβολιασμού επιδρά θετικά. Δεν θεωρεί ωστόσο ότι επιδρά τόσο έντονα όπως υπονοεί ίσως ο μειούμενος αριθμός θανάτων της πανδημίας. Διότι όπως δηλώνει «έχουμε μείνει πολύ πίσω με τους εμβολιασμούς».

Το γεγονός ότι η Γερμανία ξεκίνησε το πρόγραμμα εμβολιασμών καθυστερημένα πριν από περίπου δύο μήνες και ότι ο αριθμός εμβολιασμένων αυξήθηκε αισθητά σχετικά πρόσφατα δείχνει κατά την άποψη του Γερμανού ειδικού ότι η θετική επίδραση των πρόσφατων εξελίξεων δεν μπορεί παρά να είναι περιορισμένη.

Και πράγματι.

Μεγάλο μέρος των άνω των 80 δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία περίπου το 33% αυτή της ηλικιακής ομάδας έχει λάβει μόλις τη πρώτη δόση. Ο Ούβε Γάνζενς θεωρεί μάλιστα ότι η μείωση των νεκρών σχετίζεται περισσότερο με το συνεχιζόμενο απαγορευτικό και τη σταδιακή μείωση των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες στη Γερμανία.

Παρά το ότι ο αριθμός των θυμάτων του κορονοϊού είναι πλέον σχετικά χαμηλός τις τελευταίες μέρες βλέπουμε τα κρούσματα να παραμένουν είτε σταθερά είτε σε ανοδική τάση γεγονός που οφείλεται πιθανότατα και στην υψηλή μεταδοτικότητα της βρετανικής μετάλλαξης του κορονοϊού.

Ο Κάρστεν Βατσλ εκτιμά ότι όσο προχωράμε προς το καλοκαίρι τα κρούσματα θα αυξηθούν και πάλι και δηλώνει: «Δεν θα μπορέσουμε να νικήσουμε το τρίτο κύμα πανδημίας μόνο με εμβόλια». Θεωρεί σημαντικό ότι το κριτήριο των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους δεν αρκεί από μόνο του και εξηγεί: «Το λοκντάουν δεν επιβλήθηκε επειδή αυξήθηκαν τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, αλλά επειδή ο κόσμος πεθαίνει και οι μονάδες εντατικής θεραπείας γεμίζουν». Ο Γερμανός ειδικός εκτιμά τέλος ότι η κατάσταση θα τεθεί υπό έλεγχο όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί του πληθυσμού.

ΠΗΓΗ: www.dw.com, Μαρκ Φλάισμαν, dpa, Eπιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *