Η επιθυμία για ταξίδια αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα, με αυξητικές τάσεις, στη γερμανική αγορά, τη δεδομένη στιγμή, ωστόσο, ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτιμάται πως θα έχει επιπτώσεις στην ταξιδιωτική συμπεριφορά των Γερμανών καταναλωτών, μένει απλά να φανεί σε ποιο βαθμό.
Η πρόθεση και η επιθυμία για ταξίδια των Γερμανών αυξάνεται αισθητά και προηγείται σε σύγκριση με μια έξοδο σε ένα εστιατόριο ή με την αγορά επίπλων, δημιουργώντας θετικές προσδοκίες και προοπτικές για τον κλάδο των τουριστικών πρακτόρων και των ταξιδιωτικών γραφείων, μετά από δύο δύσκολα από οικονομικής απόψεως έτη, σύμφωνα με τη γερμανική Ταξιδιωτική Ένωση (DRV).
Το 2021, οι Γερμανοί καταναλωτές ξόδεψαν συνολικά 28,8 δισεκατομμύρια ευρώ για ταξίδια, αριθμός μειωμένος κατά 10%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ το 2019, προτού από τον κορωνοϊό, οι ταξιδιωτικές δαπάνες ήταν σχεδόν 70 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο αριθμός των ταξιδιών το 2021 μειώθηκε, επίσης, κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σε 136 εκατομμύρια. Επίσης, το 2021 καταμετρήθηκαν 44 εκατομμύρια ταξιδιώτες (5% λιγότεροι).
Το καλοκαίρι του 2021, οι οργανωμένες διακοπές επέστρεψαν και οι ταξιδιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 134%, σε σύγκριση με το καλοκαίρι του προηγούμενου έτους. Ωστόσο, οι δαπάνες για οργανωμένες διακοπές μειώθηκαν κατά 16% για ολόκληρο το έτος 2020/2021, λόγω της έλλειψης χειμερινών κρατήσεων.
Τη μεγαλύτερη ζήτηση, τόσο όσον αφορά οργανωμένα, όσο και μεμονωμένα ταξίδια κατέγραψαν η Γερμανία, η Αυστρία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Τουρκία, χωρίς να παρατηρούνται σημαντικές αλλαγές, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.
Το καλοκαίρι του 2021 οι ταξιδιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 64% από 16 δισεκατομμύρια ευρώ το καλοκαίρι του 2020 σε σχεδόν 27 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, αυτή η ισχυρή αύξηση των οργανωμένων, αλλά και των μεμονωμένων ταξιδιών τους καλοκαιρινούς μήνες δεν ήταν αρκετή για να αντισταθμίσει τη μαζική ύφεση που καταγράφηκε τον χειμώνα, εξαιτίας των lockdowns και των ταξιδιωτικών περιορισμών που επιβλήθηκαν λόγω του κορωνοϊού.
Από τα 28,8 δισεκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν για ταξίδια το 2021, τα 10,4 δισεκατομμύρια ευρώ αφορούσαν οργανωμένα ταξίδια. Πρόκειται για μείωση 16% ή δύο δισ. ευρώ σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (12,5 δισ. ευρώ).
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΡΕΥΝΑ, ΕΔΩ
Το 2021 πραγματοποιήθηκαν σημαντικά λιγότερα ή σχεδόν καθόλου ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, κρουαζιέρες, ομαδικά ταξίδια και ταξίδια πόλης. Από την άλλη πλευρά, υλοποιήθηκαν περισσότερα ταξίδια εντός της Γερμανίας και σε γειτονικές χώρες όπως η Αυστρία.
Κατακόρυφη άνοδος των πακέτων διακοπών το καλοκαίρι του 2021
Το καλοκαίρι του 2021, η επιθυμία των Γερμανών να ταξιδέψουν επέστρεψε και το μερίδιο των οργανωμένων διακοπών στον συνολικό όγκο των ταξιδιωτικών δαπανών αυξήθηκε απότομα, σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2020: οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 134% από 4,1 δισεκατομμύρια ευρώ σε 9,6 δισεκατομμύρια ευρώ. “Αυτή η σαφής αύξηση δείχνει ότι βρισκόμαστε σε μια καλή πορεία ανάκαμψης. Εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, οι ταξιδιώτες βασίζονται όλο και περισσότερο στην ασφάλεια του πακέτου διακοπών”, εξηγεί ο πρόεδρος της DRV, Norbert Fiebig. Για να συμπληρώσει: “Οι σημερινές οργανωμένες διακοπές είναι πιο εξατομικευμένες και ευέλικτες από ποτέ”.
Η αγορά κρουαζιέρας επλήγη ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού. Το 2019, ο όγκος πωλήσεων κρουαζιέρων ήταν περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της GfK, οι πωλήσεις το 2021 διαμορφώθηκαν σε 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας πτώση 52%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ταυτόχρονα, οι πωλήσεις για κρουαζιέρες θαλάσσης μειώθηκαν κατά 56% περισσότερο από ό,τι οι παραποτάμιες κρουαζιέρας, λόγω των παγκόσμιων ταξιδιωτικών περιορισμών. Περίπου κατά ένα τρίτο λιγότερα ταξίδια κρουαζιέρας (θάλασσα και ποτάμια) σημειώθηκαν το 2021. Ενώ, σε σύγκριση με την εποχή πριν από τον κορωνοϊό, οι πωλήσεις έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από 8