ksd copyright
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Γερμανία: Συγκρατημένη αισιοδοξία για ταξίδια στα ελληνικά νησιά και τις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σε συνέντευξή του ο Επίτροπος της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Γερμανίας, για Μεσαίες Επιχειρήσεις και Τουρισμό, Thomas Bareiß, φαίνεται συγκρατημένα αισιόδοξος για την επανεκκίνηση των ταξιδιών στις ευρωπαϊκές χώρες και στην Ελλάδα.

Το πιο σημαντικό για τον Γερμανό πολιτικό είναι η εξέλιξη της πανδημίας και περιμένει πριν προχωρήσει σε κάποια κράτηση για καλοκαιρινές διακοπές. Ελπίζει ότι εντός των επόμενων 4 ή 8 εβδομάδων οι περιορισμοί θα αρθούν και τα ταξίδια θα αρχίσουν ξανά σταδιακά.

Ωστόσο, τονίζει ότι τα ταξίδια μακρινών αποστάσεων θα ακυρωθούν. Εν τούτοις, επισημαίνει, ότι αυτό δε συνεπάγεται και άμεση ακύρωση της θερινής σεζόν, καθώς σε περίπτωση περαιτέρω περιορισμού της πανδημίας θα είναι δυνατά τα ταξίδια στο εσωτερικό της Γερμανίας και τις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες ο ρυθμός μετάδοσης μειώνεται. Προσθέτει, επίσης, ότι πραγματοποιούνται διάλογοι με άλλες κυβερνήσεις.

Οι “γειτονικές” χώρες είναι οι Αυστρία, Γαλλία, Βέλγιο και Ολλανδία, οι οποίες είναι προσβάσιμες με αυτοκίνητο. Ωστόσο, δε “ξεγράφει” και άλλους Ευρωπαϊκούς προορισμούς, όπως  τα ελληνικά νησιά και οι Βαλεαρίδες, καθώς δεν υπάρχουν προς το παρόν νέα κρούσματα. Επίσης, πραγματοποιείται ήδη διάλογος με την ΕΕ και Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού σχετικά με τα απαραίτητα standards που θα πρέπει να τεθούν.

Οι διακοπές σε όλη τη Γερμανία για το καλοκαίρι του 2020 θα είναι δυνατές δεδομένων της τήρησης των προληπτικών μέτρων προστασίας και της εφαρμογής επαυξημένων μέτρων σε περιοχές με υψηλότερους βαθμούς μετάδοσης.

Ο Thomas Bareiß θεωρεί, ότι κατά τις διακοπές η χρήση μάσκας και η εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής απόστασης θα είναι απαραίτητα. Σε γερμανικά αξιοθέατα, όπως η πύλη του Βρανδεμβούργου για παράδειγμα, θα ελέγχεται η ροή των τουριστών με στόχο να μην υπάρχει συνωστισμός. Επιπλέον, άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι ηλικιωμένοι, θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι προσεκτικά.

Ο τουριστικός κλάδος χρειάζεται στήριξη και όχι μόνο στο επίπεδο των voucher. Τα δάνεια πρέπει να αποπληρωθούν. Αρκετές εταιρίες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα καθώς έχουν μηδενικό εισόδημα εδώ και εβδομάδες. Οι tour operators και τα ταξιδιωτικά γραφεία χρειάζονται κρατικές επιχορηγήσεις και εγγυήσεις. Ο Thomas Bareiß αναφέρει, ότι η γερμανική κυβέρνηση εργάζεται πάνω σε ένα επιπρόσθετο πακέτο στήριξης για τις εταιρίες που έχουν πληγεί από τον Κορωνοϊό.

Το πρόγραμμα αυτό δε θα συμπεριλαμβάνει αποκλειστικά τις τουριστικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, ο Γερμανός βουλευτής θεωρεί, ότι θα επωφεληθούν αρκετές εταιρίες του κλάδου.

Η Γερμανία διαθέτει 4000 tour operators και πλήθος από σπεσιαλίστες. Το πρόβλημα με την κρίση του Κορωνοϊού έγκειται στις ακυρώσεις και στις μηδενικές κρατήσεις, το οποίο και εντείνεται λόγω της άρνησης των αεροπορικών εταιριών να καταβάλουν τις αποζημιώσεις.

Για το ζήτημα των voucher αναφέρει ότι έχει εφαρμοστεί σε 8 χώρες της ΕΕ, αλλά χωρίς την απαραίτητη έγκριση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πιστεύει, ότι θα αποτελούσε μια αποδοτική λύση για την ενίσχυση της ρευστότητας των ταξιδιωτικών πρακτορείων, αλλά και θα εξασφαλιζόταν τα χρήματα των πελατών μέσω κρατικών εγγυήσεων.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δε συμφωνεί και υπάρχουν και τριγμοί εντός της γερμανικής κυβέρνησης με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη λύση να βρίσκει εμπόδια. Η Γερμανία θα στραφεί σε άλλες λύσεις.

Μια πρόταση είναι το κράτος να αποζημιώνει τους πελάτες μέσω ενός κεφαλαίου, το οποίο θα ανατροφοδοτούν σταδιακά οι  tour operators, έτσι ώστε να μην επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι. Όποια και αν είναι η νέα λύση, θα πρέπει να βρεθεί γρήγορα.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *