berlin
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Γερμανικός Τουρισμός: Μετράει… πληγές 50 δισ. ευρώ | Αντιμέτωπη με το νέο “κύμα” κορωνοϊού η τουριστική βιομηχανία της χώρας

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η πανδημία του κορωνοϊού και οι επιπτώσεις της “τραυμάτισαν θανάσιμα” τη γερμανική τουριστική βιομηχανία, η οποία καταγράφει σημαντικές απώλειες ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ βρίσκεται, ήδη, αντιμέτωπη με τη νέα έξαρση του ιού, που έχει κάνει δυναμικά την παρουσία της στο σύνολο, σχεδόν, της Ευρώπης, και, πιθανόν, και με ένα νέο “lockdown”.

Σύμφωνα με τρέχοντες υπολογισμούς της τουριστικής εταιρίας συμβούλων dwif, η απώλεια εσόδων των γερμανικών προορισμών για το πρώτο εξάμηνο του 2021 ανέρχεται σε 50 δισ. ευρώ. Ο ημερήσιος τουρισμός εμφανίζει απώλειες 24,6 δισ. ευρώ, ενώ εξίσου επηρεάζονται και οι διανυκτέρευσης (25,3 δισ. ευρώ).

Την περίοδο από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο του 2021, καταγράφηκαν περίπου 32 εκατομμύρια λιγότερες διανυκτερεύσεις σε εθνικό επίπεδο, σε σύγκριση με ένα κανονικό έτος. Αυτό αντιστοιχεί σε πτώση 19,2%. Ωστόσο, η εξέλιξη των διανυκτερεύσεων διέφερε από πολιτεία σε πολιτεία, κυμαινόμενη από +5% (Σλέσβιχ-Χολστάιν) έως -50% (Βερολίνο). Η εισερχόμενη αγορά παρέμεινε υποτονική, ενώ τα ταξίδια Γερμανών επισκεπτών στο εξωτερικό αυξήθηκαν ξανά το καλοκαίρι, λόγω της αυξανόμενης προσβασιμότητας, ιδιαίτερα στην Ευρώπη.

Οι “νικητές” προορισμοί για το καλοκαίρι του 2021 σε επίπεδο Γερμανίας είναι οι Σλέσβιχ-Χολστάιν, στη Βαλτική Θάλασσα, το Χολστάιν, στην Ελβετία, το Δυτικό Μεκλεμβούργο, το Πρίγκνιτς στο βορειοδυτικό τμήμα του Βρανδεμβούργου και η περιοχή των Λιμνών της Φραγκονίας. Αυτοί οι προορισμοί κατέγραψαν αύξηση στις διανυκτερεύσεις σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2019. Αντίθετα, μεταξύ των περιοχών με τις μεγαλύτερες απώλειες, σε σύγκριση με τα δεδομένα πριν από την πανδημία είναι το Αρ (λόγω των πλημμυρών) καθώς και το Ντίσελντορφ, η Φρανκφούρτη, η Κολωνία, η περιφέρεια Ρήνου-Ερφτ και το Μόναχο (από -45% έως -55%).

“Κύμα” ακυρώσεων στην αγορά των MICE

“Τσακισμένος” εμφανίζεται ο κλάδος των συνεδρίων και εκδηλώσεων (MICE), ο οποίος είχε εναποθέσεις τις ελπίδες του σε εκδηλώσεις, στο τέλος του έτους. Αλλά, τώρα, τα αυξανόμενα ποσοστά κρουσμάτων κορωνοϊού, που δείχνουν ότι η πανδημία απέχει πολύ από το τέλος, έχουν εξαπολύσει ένα “κύμα” ακυρώσεων.

Όπως λέει ο Georg W. Broich, του Broich Hospitality Group, από το Μέερμπους, η προγραμματισμένη επιχειρηματική δραστηριότητα του ομίλου, έως το τέλος του έτους, βρίσκεται, επί του παρόντος, σε “ελεύθερη πτώση”. “Στην πραγματικότητα, περιμέναμε ένα θετικό αποτέλεσμα για το 4ο τρίμηνο, έπειτα από δικές μας προσπάθειες, αλλά καταγράφουμε απώλειες 1 εκατομμυρίου ευρώ στον τομέα των εκδηλώσεων, για μια εβδομάδα. Φοβόμαστε ότι μέχρι το τέλος του έτους, το 80% με 90% των πωλήσεων εκδηλώσεων θα έχει αφανιστεί”, επισημαίνει ο Broich.

Τα αυστηρότερα μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στον κλάδο των MICE. Μια πρόσφατη έρευνα της Γερμανικής Ένωσης της Βιομηχανίας των Εκδηλώσεων, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 1.000 άτομα, έδειξε ότι περισσότερο από το 77% των εταιριών του κλάδου έχουν καταγράψει μαζικές ακυρώσεις προγραμματισμένων εκδηλώσεων, τις τελευταίες ημέρες. Αυτό έχει σαν συνέπεια, μόνο μεταξύ των συμμετεχόντων στην έρευνα, η προκύπτουσα απώλεια να ανέρχεται σε πάνω από 97,9 εκατ. ευρώ.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *