Photo by Dave Williams on Pexels

Γερμανοί και Βρετανοί ταξιδιώτες εξασφαλίζουν (;) μια καλή χειμερινή, τουριστική περίοδο σε Βαλεαρίδες και Κανάριες νήσους | Εκτιμήσεις για νούμερα πάνω από εκείνα του 2019

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με “βραχίονες” τους Γερμανούς και τους Βρετανούς ταξιδιώτες οι Βαλεαρίδες και οι Κανάριες νήσοι “βλέπουν” μια καλή χειμερινή, τουριστική περίοδο, με τους “ειδικούς” να προβλέπουν ότι θα είναι καλύτερη από εκείνη του 2019.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, τον Αύγουστο έφτασαν στις Βαλεαρίδες Νήσους 2,2 εκατομμύρια ταξιδιώτες και περισσότεροι από τους μισούς ήταν Γερμανοί και Βρετανοί. Οι Κανάριοι Νήσοι δέχθηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο τουρίστες τον ίδιο μήνα, εκ των οποίων το 43% ήταν Βρετανοί και το 14% Γερμανοί. Αυτές οι αγορές προέλευσης είναι, επομένως, ζωτικής σημασίας για την οικονομία των νησιών, ακόμη και κατά τη διάρκεια της χειμερινής τουριστικής περιόδου.

Οι προοπτικές του τομέα για το τέλος του έτους είναι, προς το παρόν, καλές. Μάλιστα, στη Μαγιόρκα θα παραμείνει το μισό ξενοδοχειακό δυναμικό ανοιχτό τον Νοέμβριο προκειμένου να εξυπηρετηθεί η αυξημένη εθνική και διεθνής ζήτηση.

Καλύτερος ο φετινός χειμώνας, έναντι του 2019 στα Κανάρια Νησιά

Στα Κανάρια Νησιά, οι προβλέψεις είναι αισιόδοξες για τη φετινή χειμερινή περίοδο, η οποία στην περίπτωσή τους αφορά το διάστημα από τον Νοέμβριο έως τον Απρίλιο.

“Είχαμε ένα καλύτερο καλοκαίρι από ό,τι το 2019 και οι προοπτικές είναι εξίσου καλές για τη φετινή, χειμερινή, τουριστική περίοδο, εφόσον δεν συμβεί κάτι ασυνήθιστο”, εξηγεί ο Antonio Vicente Hormiga, πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρηματιών της Φουερτεβεντούρα (ASOFUER). Ως εκ τούτου, οι προοπτικές, προς το παρόν, είναι ευνοϊκές: “Θα έχουμε έναν πολύ καλό χειμώνα και θα ξεπεράσουμε τα νούμερα του 2019”, προσθέτει ο κ. Hormiga.

Ωστόσο, ο ειδικός υπενθυμίζει ότι το σημερινό πλαίσιο του πληθωρισμού, η παγκόσμια αβεβαιότητα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και η πιθανή αύξηση των τιμών της ενέργειας εμποδίζουν οποιαδήποτε οριστική πρόβλεψη, πολύ περισσότερο μακροπρόθεσμη.

Έτσι, αναμένει ότι οι αφίξεις τουριστών στη Φουερτεβεντούρα θα αυξηθούν κατά 16%, σε σχέση με τα στοιχεία του 2019, με την ενίσχυση των Γερμανών και των Βρετανών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο τουριστικός τομέας της Μαγιόρκα είναι επίσης έτοιμος να καλύψει τη ζήτηση για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. “Κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου, περίπου το 50% των ξενοδοχείων θα παραμείνει ανοιχτό”, λέει η Maria Frontera, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων της Μαγιόρκα (FEHM). Επιπλέον, το 25% των εγκαταστάσεων σκοπεύει να κρατήσει τις πόρτες του ανοιχτές όλο τον χρόνο.

“Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι όταν κάποιοι θέλουν να κρατήσουν το ξενοδοχείο τους ανοιχτό τον Νοέμβριο, πρέπει να διατηρήσουν μια πληρότητα στην οποία δεν θα χάσουν χρήματα”, λέει η επιχειρηματίας. Ωστόσο, ορισμένα ξενοδοχεία θα κλείσουν σταδιακά από τη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου, ανάλογα με τη θέση τους στο νησί και τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

Επιπλέον, θα παρακολουθούν, κυρίως, τι μπορεί να συμβεί με την οικονομία στη Γερμανία, την κύρια τουριστική “ατμομηχανή” της Μαγιόρκα, ειδικά τον χειμώνα. “Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι όλα εξαρτώνται από την κατάσταση γύρω μας”, λέει η ίδια.

Παρά ταύτα, αναφέρει ότι, τόσο τον Νοέμβριο, όσο και το υπόλοιπο του έτους, το άνοιγμα των εν λόγω καταλυμάτων είναι πάνω από τα δεδομένα του 2019 και του 2021.

Τι θα συμβεί αν δεν έρθουν οι τουρίστες;

Τι θα συμβεί όμως αν δεν επαληθευτούν οι τρέχουσες προβλέψεις και ο αριθμός των Γερμανών και Άγγλων τουριστών μειωθεί; Για τον πρόεδρο της ASOFUER “θα ήταν καταστροφή”, διότι ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 80% του ΑΕΠ της Φουερτεβεντούρα και η γερμανική αγορά είναι απαραίτητη για τη διατήρησή του.

Ωστόσο, η Exceltur προβλέπει στην έκθεσή της ότι η ταξιδιωτική ζήτηση θα παραμείνει ανθεκτική τους τελευταίους μήνες του 2022. Μεταξύ των παραγόντων που δικαιολογούν αυτή τη δήλωση είναι το γεγονός ότι οι ταξιδιώτες επιδεικνύουν περισσότερο ενδιαφέρον για ταξίδια, παρά φοβούνται μπροστά στο σενάριο του πολέμου και του αυξανόμενου πληθωρισμού, ενώ ενισχύεται η “ανεβασμένη ζήτηση”, δηλαδή τα ταξίδια που δεν έγιναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υλοποιούνται τώρα.

Σύμφωνα με αυτές τις προσδοκίες, τα Κανάρια Νησιά θα διαδραματίσουν θεμελιώδη ρόλο λόγω του κλίματος και της γεωγραφίας τους, ενώ αυτή η ζήτηση θα συνοδεύεται από ανάλογη ζήτηση για αστικούς προορισμούς όπως η Μαδρίτη, η Βαρκελώνη και η Βαλένθια. Την ίδια στιγμή, η Γαλικία και η Κανταβρία θα ηγηθούν του τουρισμού της Πράσινης Ισπανίας.

Σε αυτή την κατεύθυνση, οι Κανάριες Νήσοι και οι Βαλεαρίδες Νήσοι εμφανίζουν, προς το παρόν, καλές προσδοκίες για τη χειμερινή τουριστική περίοδο, αν και διατηρούν το βλέμμα τους στραμμένο στις πιθανές οικονομικές επιπλοκές που μπορεί να επηρεάσουν τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, δύο βασικούς παράγοντες της τουριστικής τους εξίσωσης.

Εάν η πορεία συνεχιστεί όπως αναμένεται, θα μπορούσε να συμβάλει στην υλοποίηση μιας άλλης πρόβλεψης της Exceltur: να ανακάμψουν αυτοί οι δύο κύριοι ευρωπαϊκοί προορισμοί και να κλείσει η χρονιά ξεπερνώντας πλήρως τα προ-πανδημικά επίπεδα.

Επικέντρωση στη βραχυπρόθεσμη περίοδο και αξιοποίηση της θερινής δυναμικής

Για τον αντιπρόεδρο της Exceltur, José Luis Zoreda, ο τουρισμός αλλάζει και ο τομέας πρέπει να συνηθίσει να κάνει πιο βραχυπρόθεσμες προβλέψεις. “Σε κάθε περίπτωση, έχουμε κάποια ελπίδα ότι βραχυπρόθεσμα ο τουρισμός θα αυξηθεί ελαφρώς”, εξήγησε ο κ. Zoreda.

“Δεν είναι όλα μαύρα και άσπρα”, λέει. Διαβεβαιώνει ότι υπάρχουν όλο και περισσότεροι Γερμανοί και Σκανδιναβοί συνταξιούχοι που, ανάλογα με το κόστος της ενέργειας, σκέφτονται να περάσουν τον χειμώνα σε πιο θερμές περιοχές όπως η Ισπανία.

Ως εκ τούτου, ο κλάδος είναι, προς το παρόν, αισιόδοξος και έχει στο επίκεντρο την ισχυρή σεζόν στα Κανάρια Νησιά: “Οι ελπίδες είναι ότι θα έχουν έναν καλό χειμώνα”.

Αυτή η καλή πρόβλεψη, όπως εξηγεί, υποστηρίζεται από τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν αυτό το καλοκαίρι. Στην πραγματικότητα, κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, οι Κανάριοι Νήσοι και οι Βαλεαρίδες Νήσοι ήταν οι προτιμώμενοι προορισμοί για τους ταξιδιώτες, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Exceltur. Αυτό ενισχύθηκε από την εγχώρια ζήτηση και τώρα το ενδιαφέρον εστιάζεται, κυρίως, στη διατήρηση της ζήτησης από τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *