Γιώργος Kορφιάς, CEO AQUA Yacht Club: «Η ελληνική πολυνησία στο επίκεντρο του παγκόσμιου yachting από το 2021»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες σε περιόδους κρίσης, μετατρέπουν τα εμπόδια σε ευκαιρίες και τολμούν να θέσουν υψηλούς στόχους με το βλέμμα πάντα στραμμένο στο μέλλον Ο CEO της εταιρείας AQUA Yacht Club Γιώργος Kορφιάς που δραστηριοποιείται επιτυχημένα στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, αποφάσισε στην πιο αμφιλεγόμενη τουριστική περίοδο να επενδύσει στα Δωδεκάνησα, έχοντας την απόλυτη πεποίθηση ότι η ελληνική πολυνησία θα βρεθεί στο επίκεντρο του παγκόσμιου yachting από το 2021.

Με στόχο, τα 18 σημεία εξυπηρέτησης του AQUA Yacht Agents Network στην Ελλάδα που έχει ως έδρα τη Λέρο, να ξεπεράσουν τα 30 έως τις αρχές του 2024, θέτει σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο πλάνο ανάπτυξης ξεκινώντας από την Κω, όχι μόνο από την αγάπη για τα νησιά μας αλλά και από την ακλόνητη πίστη στις δυνατότητες της περιοχής, στις ομορφιές της και στην προοπτική της μετατροπής της ως κορυφαίο ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς στον ναυτικό και θαλάσσιο τουρισμό, και γιατί όχι και παγκόσμιο.

Γιώργος Kορφιάς• Κύριε Κορφιά, να ξεκινήσουμε την συνέντευξη από την απόφασή σας να επενδύσετε στα Δωδεκάνησα, εν μέσω μιας εξαιρετικά ρευστής, για τον τουρισμό, περιόδου. Ποιο ήταν το κίνητρο;
Είμαστε πεπεισμένοι ότι η κρίση στο εξαιρετικά εύθραυστο προϊόν του τουρισμού, το οποίο επήλθε ως αποτέλεσμα της πανδημίας, είναι παροδική. Ασφαλώς και δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τα πραγματικά στοιχεία που δείχνουν καθοδική πορεία σε κάθε μορφής τουριστική δραστηριότητα παγκοσμίως, δεν μπορούμε όμως να αγνοήσουμε και τα μηνύματα που λαμβάνουμε από το εξωτερικό, το μεγάλο ενδιαφέρον για επανεκκίνηση. Και μπορεί τα δεδομένα να έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά εξαιτίας του covid-19, όμως τα νησιά μας δεν παύουν να είναι διαχρονικά ελκυστικοί προορισμοί που μπορούν να προσφέρουν αυτό που έχει ανάγκη σήμερα ο κόσμος του τουρισμού, μετά από αυτή την τεράστια περιπέτεια· ηρεμία, ασφάλεια, διασκέδαση, απόλαυση. Με «διαβατήριο» για το 2021 τη θέση περιοχής μας στο χάρτη του European Centre for Disease Prevention and Control ανάμεσα στις 4 μοναδικές Περιφέρειες της Ευρώπης με πράσινο χρώμα και με λιγότερα από 25 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, και με παρακαταθήκη από το 2020 τους περισσότερους από 1,2 εκατ. επισκέπτες που εμπιστεύτηκαν τα νησιά μας το 2020 σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες -και δικαιώσαμε την επιλογή τους- στην πιο αβέβαιη τουριστική περίοδο, αν μη τι άλλο, έχουμε μπροστά μας μια νέα σεζόν πολύ πιο ελπιδοφόρα από την προηγούμενη. Στο πλαίσιο αυτό ως AQUA Yacht Club, επιλέξαμε να επενδύσουμε στην Κω, στα Δωδεκάνησα, όχι μόνο από την αγάπη μας αλλά και από την ακλόνητη πίστη στις δυνατότητες της περιοχής, στις ομορφιές της και στην προοπτική της μετατροπής της ως κορυφαίο ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς στον ναυτικό και θαλάσσιο τουρισμό, και γιατί όχι και παγκόσμιο.
• Η αισιοδοξία απορρέει από τα μηνύματα που λαμβάνετε από το εξωτερικό για την νέα τουριστική περίοδο;
Αρχικά να σας πω ότι νιώθουμε ανακουφισμένοι που μια τόσο διαφορετική και δύσκολη στην διαχείρισή της χρονιά έφτασε στο τέλος της.
Μια χρονιά που χρειάστηκε να ανασύρουμε τα πιο δυνατά αποθέματα διαύγειας, δύναμης και ψυχραιμίας για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τις ιδιαίτερες συνθήκες που αντιμετωπίσαμε και εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε στις αυγές του 2021. Μια χρονιά που όλη η παγκόσμια οικονομία και κοινωνική συνοχή δοκιμάστηκε, χωρίς την Ελλάδα και τα νησιά μας να αποτελούν εξαίρεση. Με πτώση πάνω από 70% στο τουριστικό μας προϊόν, ως χώρα φτάσαμε στα όριά μας. Στην ζοφερή αυτή χρονιά ασφαλώς, αποδείχθηκε ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης αποτέλεσαν δίχτυ ασφαλείας σε αντίθεση με άλλες χώρες που δεν κατάφεραν να ανασχέσουν το κύμα της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, ως απόρροια της πανδημίας, στο βαθμό που τα καταφέραμε στην Ελλάδα. Και πιστέψτε με, αυτό αποτέλεσε έναν από τους σημαντικούς παράγοντες για την τουριστική κίνηση του 2020 στη χώρα μας, την ίδια στιγμή που άλλοι τουριστικοί προορισμοί είχαν «εξαφανιστεί» από τον χάρτη των επιλογών. Αντικρίζοντας λοιπόν το νέο έτος, τα πρώτα μηνύματα της παγκόσμιας αγοράς του 2021 είναι αρκετά θετικά.
Γιώργος KορφιάςΠρώιμα μεν, θετικά δε. Όλες οι επαφές με τα γραφεία και τους συνεργάτες μας στο εσωτερικό και εξωτερικό και ειδικότερα στο αντικείμενο της διαχείρισης σκαφών αναψυχής και πολυτελούς ιδιωτικής κρουαζιέρας, δείχνουν μια σταθεροποιητική αισιοδοξία στην αγορά. Τα Yachts, SuperYachts & Megayachts ήδη έχουν μια ομαλή πορεία και δράση στην Αμερική και στην Καραϊβική από τις αρχές Ιανουαρίου, πράγμα που μας γεμίζει με αισιοδοξία πως θα συνεχίσουν σε ένα μεγάλο ποσοστό τα ταξίδια αναψυχής και στην Μεσόγειο από τις αρχές Απριλίου. Η έναρξη των εμβολιασμών κατά του Covid-19 έχει ξεμουδιάσει εντυπωσιακά και τους λάτρεις του Chartering & Yachting στην Ευρώπη, με τις παραδοσιακές δυνάμεις των τουριστών Ιδιωτικής Πολυτελούς Κρουαζιέρας να επιλέγουν, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, στην πλειονότητά τους την Ελλάδα και τα ελληνικά νησιά για τις διακοπές τους το καλοκαίρι του 2021. Ασφαλώς όλα δείχνουν πως τη χρονιά αυτή η τουριστική κίνηση δεδομένων των ιδιαίτερων συνθηκών και των μέχρι τώρα στοιχείων, θα αρχίσει να κορυφώνεται λίγο πιο αργά, πιθανότατα στις αρχές Ιουνίου, με τη μεγάλη διαφορά σε σχέση με πέρυσι, πως αναμένουμε εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, να έχει μεγάλη διάρκεια και ένταση, έως το τέλος Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου σε κάποιους προορισμούς. Ας μην ξεχνάμε πως το 2020 η έλευση τουριστών στην Ρόδο με πτήσεις charter διατηρήθηκε εντυπωσιακά έως τα μέσα Νοεμβρίου κι αν δεν διακοπτόταν από την επιβολή των lockdown, είχε όλες τις προοπτικές να συνεχιστεί και μέχρι το τέλος του μηνός.

Πείτε μας για την νέα επένδυση στην Κω αλλά για τα πλάνα περαιτέρω ανάπτυξης της εταιρείας σας στην Ελλάδα.
Βαδίζοντας στο μονοπάτι αυτής της εικόνας που περιγράψαμε και των μηνυμάτων που λαμβάνουμε, αποφασίσαμε να επεκτείνουμε την δράση μας στα Δωδεκάνησα το 2021 με ένα ολοκαίνουριο AQUA Yacht Club office στο όμορφο νησί της Κω. Η παρουσία μας σε ένα ακόμα νησί στην Ελλάδα, και ειδικά στα Δωδεκάνησα, είναι μέρος 3ετούς πλάνου ανάπτυξης της εταιρείας με στόχευση την κάλυψη όλων των κομβικών σημείων εξυπηρέτησης σκαφών στην Ελλάδα με την ποιότητα και την υπογραφή της AQUA.
Το 2021 στοχεύουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου μας, πέρα από την Κω, σε Κεφαλονιά, Λευκάδα και Ναύπλιο και βρισκόμαστε σε προχωρημένο στάδιο διερευνητικών επαφών με υποψήφιους συνεργάτες. Ακολουθώντας το αίτημα των πελατών και συνεργατών μας διεθνώς, το στρατηγικό μας πλάνο προβλέπει για το 2022 και 2023 να ακολουθήσουν ακόμη 15 τουλάχιστον σημεία εξυπηρέτησης AQUA σε όλη την Ελλάδα με στόχο την πληρέστερη, εγγυημένα συνεπή και άριστης ποιότητας διαχείριση των αναγκών των πολυτελών και υπερπολυτελών σκαφών αναψυχής που διαχειριζόμαστε. Έχοντας 2 ιδιολειτουργούμενα AQUA Yacht Agencies στα Δωδεκάνησα, στη Λέρο και από εφέτος και στην Κω, επενδύουμε ιδιαίτερα σε αυτό το κομμάτι της νησιωτικής Ελλάδας. Με θαυμασμό για την ομορφιά και τις παροχές που μπορούμε να απολαύσουμε στη Ρόδο, και τα υπόλοιπα νησιά, σκοπεύουμε να επενδύσουμε δυναμικά στην προώθηση της περιοχής με όλα μας τα μέσα, παρουσιάζοντας αυτή την μαγευτική ελληνική Πολυνησία ως μέρος όπου κανένα SuperYacht ή MegaYacht δεν πρέπει να παραλείψει. Η AQUA Yacht Club Ελλάδας, ως επίσημος πλήρως αδειοδοτημένος Ναυτικός Πράκτορας από το ελληνικό κράτος, διαχειρίζεται και αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο αριθμό Πολυτελών και Υπερπολυτελών Σκαφών Αναψυχής, σε κάθε διαδικασία και οποιαδήποτε ανάγκη και επιθυμία προκύπτει σε όλη την διάρκεια την παραμονής τους στην χώρα.
• Η Aqua Yacht Club πέρα από την παρουσία της στην Ελλάδα, έχει αξιόλογη πορεία και στο εξωτερικό.
Ναι, σωστά. Παρότι αποφασίσαμε να ρίξουμε φέτος το βάρος μας στην Ελλάδα, η Aqua Yacht Club έχει αυτόνομη εταιρική δράση στις ΗΠΑ με έδρα το Miami και δράσεις με ενεργές στρατηγικές συνεργασίες σε αρκετές σημαντικές χώρες για το Luxury Yachting παγκοσμίως, όπως ΗΠΑ, Παναμά, Γκαλαπάγκος, Αγιο Δομίνικο, Παταγονία, Κροατία, Μαυροβούνιο, Κατάρ, Ντουμπάι, Κουβέιτ, Τουρκία, Μονακό, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, πράγμα που την βοηθά στην διατήρηση και πιστότητα των πελατών της με σοβαρή αυξητική τάση. Εκπροσωπούμε το μοντέρνο πρόσωπο του Yachting, μια εταιρεία με δικαιοσύνη και συνέπεια απέναντι σε συνεργάτες, υπαλλήλους και πελάτες.
Με μια εκτεταμένη, μοντέρνα, φιλική, αξιόπιστη, ενημερωμένη και αποτελεσματική ομάδα ανθρώπων που μας εκπροσωπεί. Είμαστε συμπαραγωγοί και αποκλειστικοί Yachting Partners στην Ελλάδα, του μοναδικού χαρακτηριστικών διεθνούς εμβέλειας info-promo project The EYE of Mykonos (www.mykonoseye.com). Μια δράση που σκοπό έχει να αναδείξει την μοναδικότητα του νησιού ως the Island Hub of the World Luxury Pleasure – Το νησί της διασκέδασης στο υψηλότερο επίπεδο πολυτέλειας στον κόσμο και να προσελκύσει ακόμα περισσοτέρους πρεσβευτές της. Αν και ο Covid-19 έβαλε ένα μικρό φρένο, αναγκάζοντάς μας να αναβάλουμε την εφαρμογή του, το project έχει πολύ μεγάλη απήχηση και η κυκλοφορία του περιοδικού έντυπα & ηλεκτρονικά σχεδιάζεται σε όλα τα σημεία διανομής παγκοσμίως, για τον Μάιο του 2022.

Γιώργος Kορφιάς• Γνωρίζουμε ότι Aqua Yacht Club υποστηρίζει και πολλές καινοτόμες δράσεις…
Είναι αλήθεια ότι η εταιρεία μας, με συνέπεια, πραγματοποιεί καινοτόμες πρωτοβουλίες θετικότητάς, όπως αυτή της δημιουργίας του AQUA Radio (www.aquaradio.net), ενός φρέσκου ραδιοφωνικού χώρου με ακροατές λάτρεις της θάλασσας από όλο τον κόσμο, με ζωντανές εκπομπές & live DJ streaming δημιουργώντας έτσι ένα νέο σημείο διασκέδασης και συνάντησης φίλων του Yachting.
Δεν ξεχνούμε ούτε μια ημέρα την αγάπη μας για την φύση και το περιβάλλον και στο πλαίσιο αυτής της εταιρικής κουλτούρας νιώθουμε εξαιρετικά τυχεροί που γίναμε από τον Ιανουάριο του 2021, Επίσημοι Forest Ambassadors στο νησί της Ρόδου μέσω της ΚΟΙΝΣΕΠ «Για τη φύση» (www.giatifisi.org) και έτσι συμβάλαμε κι εμείς στην εξαιρετική προσπάθεια αναδάσωσης που πραγματοποιείται μέσω αυτού του επίσημα αναγνωρισμένου κοινωνικής ωφέλειας οργανισμού στο νησί. Στο κατώφλι του 2020, αποφασίσαμε πως είναι η στιγμή να δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην δράση μας στην Ελλάδα και στην εμφάνιση της χώρας μας ως ηγέτιδας του Ευρωπαϊκου Yachting. Αποφασίσαμε λοιπόν το 2021 να δημιουργήσουμε ένα ειδικό περιοδικό που θα διανείμουμε στους συνεργάτες και πελάτες μας παγκοσμίως, το οποίο θα ονομάζεται GREEK YACHTING RESTART 2021, Welcome back in Blue και θα συμπεριλαμβάνει όσο το δυνατόν περισσότερους ικανούς επαγγελματίες της Ελλάδας, έτοιμους να υπηρετήσουν με συνέπεια τους μελλοντικούς μας επισκέπτες και να γίνουν εθελοντές, περήφανοι συμμέτοχοι, στην επιτυχία της χώρας μας.
Αυτό ακούγεται εξαιρετικά ενδιαφέρον σε μια περίοδο που ο τουρισμός έχει ανάγκη στήριξης και ανάδειξης σε όλα τα επίπεδα. Πώς μπορεί κάποιος να γίνει κοινωνός σε αυτή την προσπάθεια;
Μπορεί να στείλει mail στην διεύθυνση [email protected] και να ενημερωθεί περαιτέρω για το πώς μπορεί να συμμετέχει σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια για την στήριξη του τουρισμού των νησιών μας και της χώρας μας γενικότερα.

• Η Aqua Yacht Club κύριε Κορφιά, επέλεξε να έχει ως έδρα της στην Ελλάδα τη Λέρο, απ΄όπου και αναπτύσσεται ένα μεγάλο δίκτυο σε όλη την Ελλάδα. Πώς έγινε αυτή η επιλογή;
Με επιχειρηματική σύνεση μα και συναισθηματική έλξη, λόγω της καταγωγής μου από την υπέροχη γειτονική Κάλυμνο, επέλεξα ως έδρα της εταιρείας στην Ελλάδα την μικρή αλλά μοναδικής ομορφιάς Λέρο. Εναν απερίγραπτο γαστρονομικό παράδεισο, με μια βαθιά γλυκιά παραδοσιακή κοινωνία, υπέροχα τοπία, κόλπους, θάλασσες και παραλίες, χαμογελαστούς αγνούς νησιώτες και εξαιρετικές υποδομές για Yachting όπως σύγχρονες ιδιωτικές μαρίνες και ναυπηγεία.

• Οι επόμενοι στόχοι της εταιρείας σας ποιοι είναι;
Πιστοί στην υπόσχεσή μας για αξεπέραστης ποιότητας παροχή υπηρεσιών, δημιουργήσαμε το AQUA Yacht Agents Network, το οποίο αποτελείται από 18 σημεία εξυπηρέτησης, ιδιολειτουργούμενα γραφεία, στρατηγικούς συνεργάτες και σημεία αποκλειστικής χρήσης. Ο σχεδιασμός του δικτύου είναι να ξεπεράσουμε τα 30 σημεία έως τις αρχές του 2024. Πιστεύουμε στις πετυχημένες συνεργασίες μεταξύ ικανών και προς την κατεύθυνση αυτή σύντομα θα ανακοινωθεί στην σελίδα μας και η Πρόσκληση Ενδιαφέροντος Στρατηγικής Συνεργασίας & Πρόσκληση Ενδιαφέροντος Συνεργασίας Αποκλειστιστικής Χρήσης για τις περιοχές που θα είναι διαθέσιμες τα επόμενα έτη. Σκοπός μας κυρία Φώτη, είναι να προσπαθήσουμε να αναδείξουμε τα Δωδεκάνησα, και όλα τα ελληνικά νησιά, ως την μαγικότερη και συναρπαστικότερη Πολυνησία που θα μπορούσε να επισκεφτεί ο μεγαλύτερος μεγιστάνας με το πολυτελές σκάφος του, υποσχόμενοι πως θα ανταποκριθούμε στις προσδοκίες, επιθυμίες και ανάγκες τους με μια… σταγόνα επιπλέον ικανοποίηση, κερασμένη από Ελλάδα!
• Η Ρόδος, περιλαμβάνεται στα πλάνα σας στο πλαίσιο ανάπτυξη του δικτύου της AQUA;
Η Ρόδος είναι εξαιρετικά δημοφιλής προορισμός στο πελατολόγιό μας, όπως και η Μύκονος από το 2019, και είναι μέσα στις κορυφαίες επιλογές μας για ενδυνάμωση των υπηρεσιών που παρέχουμε στους πελάτες μας μέσω της AQUA, και ως εκ τούτου, μέσα στο 2022 και τα δύο νησιά θα βρεθούν στην κορυφή της ατζέντας μας. Πιστεύουμε ακράδαντα πως η χώρα μας έχει, και ειδικά τα νησιά μας, όλα εκείνα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που μπορούν να προσελκύσουν και να ικανοποιήσουν ακόμα περισσότερους υψηλής οικονομικής δύναμης τουρίστες.
Γιατί, ας μην ξεχνάμε, στην μετά Covid-19 εποχή, το πιο ευφυές που μπορούμε να κάνουμε για να μεγιστοποιήσουμε τα κέρδη -και δεν αναφέρομαι μόνο στο οικονομικό σκέλος- και τα οφέλη μέσω του τουρισμού, είναι να επιλέξουμε το ποιοτικό φίλτρο και να γίνουμε η χώρα που επιλέγουν όλο και περισσότεροι high end επισκέπτες να περάσουν μέρος των διακοπών τους. Κυρία Φώτη, το 2020 ήταν δύσκολο, δύσπεπτο, ομιχλώδες και ιδιαίτερα άβολο για όλους μας…
Το 2020 όμως είχαμε όμως την μοναδική ευκαιρία να συλλογιστούμε με περίσσευμα χρόνου τον κάθε στόχο μας, ενέργεια, συνθήκη και να αναλύσουμε χωρίς βιασύνη το παρελθόν και το παρόν και να προσπαθήσουμε να οργανώσουμε ένα πραγματικά επιθυμητό μέλλον. Το 2021, με τον διαφαινόμενο έλεγχο της πανδημίας, μπορεί και πρέπει να είναι ένα έτος επανεκκίνησης και επαναδραστηριοποίησης για όλους. Να σιγουρευτούμε για τις προτεραιότητές μας και να κάνουμε το μέγιστο για να είμαστε κοντά τους.
Γιατί κάθε μέρα, κάθε ώρα, είναι αδύνατο να την κερδίσουμε πίσω… Με την ευκαιρία που μου δώσατε, και σας ευχαριστώ, θα ήθελα κλείνοντας, να ευχηθώ για το νέο έτος, πολλά μίλια απόλαυσης και χαράς σε όλους μας, με την προσδοκία να είναι το 2021, έτος επανεκκίνησης, επανασχεδιασμού και επαναπροσδιορισμού στον τουρισμό και σε όλα τα επίπεδα.

ΠΗΓΗ: https://www.dimokratiki.gr, Μαίρη Φώτη

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *