Τα αεροδρόμια της Ευρώπης συμμετέχουν στους εορτασμούς για την 20ή επέτειο της μεγαλύτερης διεύρυνσης της ΕΕ εδώ και δύο δεκαετίες, παρουσιάζοντας στοιχεία σχετικά με τον ενάρετο κύκλο της στενότερης ολοκλήρωσης που αυξάνει τη ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια, ενισχύοντας με τη σειρά της την κοινωνική συνοχή σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Την 1η Μαΐου 2004, δέκα χώρες προσχώρησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως νεοσύστατα κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων η Κύπρος, η Τσεχική Δημοκρατία, η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Σλοβενία. Αυτό το ορόσημο κύμα προσχώρησης διεύρυνε την κοινότητα της ΕΕ κατά 20% στον πληθυσμό, κατά 18% καλυπτόμενης επικράτειας και κατά 9% στο ΑΕΠ.
Η νέα ανάλυση της ACI EUROPE δείχνει ότι υπήρξε συνεχής σύγκλιση μεταξύ των αρχικών 15 κρατών μελών της ΕΕ και των νέων 10 προσχωρούντων κρατών μελών, όσον αφορά τη ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ταχεία επέκταση της αεροπορικής συνδεσιμότητας και πολύ υψηλότερο ρυθμό αύξησης των επιβατών σε σύγκριση με τις χώρες της ΕΕ των 15.
Η αεροπορική συνδεσιμότητα δημιούργησε:
- Καλή επαφή και πιο στενή σχέση των αεροδρομίων της Ευρώπης και των κοινοτήτων τους. Παράλληλα, υπήρχε ενίσχυση των οικονομικών τους επιδόσεις, καθώς κάθε 10% αύξηση της άμεσης συνδεσιμότητας μιας χώρας αποφέρει +0,5% αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
- Αύξηση των ταξιδιωτών αεροπορικών μεταφορών κατά +215% στις υπό ένταξη χώρες, καθώς οι χώρες της ΕΕ των 15 συνέχισαν να αυξάνονται με βραδύτερο ρυθμό (+77%), γεγονός που υποδηλώνει την ωριμότητα της αγοράς τους πριν από τη διεύρυνση. Αυτή η δυναμική ανάπτυξη στις υπό ένταξη χώρες αποδίδεται σε παράγοντες όπως η οικονομική ανάπτυξη και σύγκλιση, η βελτίωση των υποδομών, η ευθυγράμμιση των επιχειρησιακών προτύπων και των προτύπων υπηρεσιών και η αυξημένη ενσωμάτωση στην αγορά της ΕΕ.
- Μείωση στο λόγο του πληθυσμού προς τους επιβάτες αεροπορικών μεταφορών στις χώρες που προσχώρησαν σε 0,59 σε σύγκριση με 2,31 πριν από την ένταξη. Η σημαντική μείωση αυτής της αναλογίας στα νέα κράτη μέλη της ΕΕ ενίσχυσε τη συνοχή σε όλο το μπλοκ της ΕΕ, καθώς περισσότεροι πολίτες της ΕΕ είχαν πρόσβαση σε αεροπορικά ταξίδια.
«Σήμερα γιορτάζουμε το ευρωπαϊκό εγχείρημα και το σημαντικό ορόσημο στην πρόοδό του που ήταν η διεύρυνση του 2004. Αυτό σημαίνει ότι οι αερομεταφορές έχουν αναπτύξει στενότερους δεσμούς, έχουν προωθήσει τη σύγκλιση και έχουν δώσει ώθηση στις οικονομίες του νέου διευρυμένου μπλοκ κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Η δυναμική επέκταση της αεροπορικής συνδεσιμότητας και η αύξηση του αριθμού των επιβατών οδήγησαν σε έναν ενάρετο κύκλο, καθώς η μεγαλύτερη ολοκλήρωση προκάλεσε μεγαλύτερη ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια, η οποία με τη σειρά της ενίσχυσε περαιτέρω τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της Ένωσης και συνέβαλε στη συνοχή της. Τα στοιχεία που μοιραζόμαστε σήμερα αποτελούν θετικό μήνυμα για τις 9 υποψήφιες χώρες και, πράγματι, για το μπλοκ της ΕΕ στο σύνολό του, καθώς έχει ως στόχο την περαιτέρω διεύρυνση. Αυτό σημαίνει επίσης ότι η βιώσιμη και ανταγωνιστική αεροπορική συνδεσιμότητα πρέπει να παραμείνει κορυφαία προτεραιότητα για την ΕΕ στον επόμενο 5ετή πολιτικό κύκλο – για τους επιβάτες, τις κοινότητες και τον πλανήτη». δήλωσε ο Olivier Jankovec, Γενικός Διευθυντής ACI EUROPE.
Τον περασμένο Ιανουάριο, η ACI EUROPE παρέδωσε μια σειρά στρατηγικών και προτάσεων πολιτικής προς τα θεσμικά όργανα της ΕΕ σχετικά με την πολιτική μεταφορών, οι οποίες επικεντρώθηκαν σε 3 βασικές προτεραιότητες:
1. Ενεργοποίηση της αποτελεσματικής απαλλαγής των αερομεταφορών από τις ανθρακούχες εκπομπές – με παράλληλη διατήρηση των κοινωνικοοικονομικών οφελών της αεροπορικής συνδεσιμότητας.
2. Διασφάλιση και ενίσχυση της ακεραιότητας της ενιαίας αεροπορικής αγοράς.
3. Ενεργοποίηση ανθεκτικών, ψηφιοποιημένων και πράσινων αερολιμένων.