money tourism copyright photo
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Global Economic: Μετριοπαθής άνοδος του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη σε σχέση με το ΑΕΠ παγκοσμίως

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στο 5,8% αναμένεται να διαμορφωθεί η αύξηση του ΑΕΠ το 2021, σε παγκόσμιο επίπεδο, πιστό στις προβλέψεις, ενώ για το 2022 η αύξηση του ΑΕΠ εκτιμάται στο 4,7%. Πιο μετριοπαθής άνοδος αναμένεται στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με την έκθεση της Global Economic “Παγκόσμιες Οικονομικές Προβλέψεις: Τρίτο τρίμηνο 2021”.

Ειδικότερα, η πρόβλεψη πραγματικής αύξησης του ΑΕΠ για το 2021 παρέμεινε στο 5,8%, σε παγκόσμιο επίπεδο, με εύρος 5-6,3%, και για το 2022 εκτιμάται στο 4,7% με εύρος 4-5,3 %.

Η συνολική σταθερή παγκόσμια προοπτική για το 2021 συνδυάζει σημαντικές ανοδικές αναθεωρήσεις στην Ευρωζώνη, τη Βραζιλία και το Μεξικό, που αντισταθμίζονται από τις αντίστοιχες υποβαθμίσεις των προοπτικών στην Ινδία και άλλες οικονομίες στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού.

Η ισχυρή οικονομική ανάκαμψη στις βασικές προβλέψεις θα εξακολουθούσε να αφήνει το πραγματικό ΑΕΠ σε παγκόσμια κλίμακα περισσότερο από 2% κάτω από το επίπεδο πρόβλεψης της πανδημίας το 2022. Επιπλέον, η δυναμική της ανάκαμψης το 2021 είναι πιθανό να έχει κορυφωθεί, λόγω της εξάπλωσης της εξαιρετικά μολυσματικής μετάλλαξης Δέλτα του ιού, της επιβράδυνσης των εκστρατειών εμβολιασμού στις προηγμένες οικονομίες και των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Η ανάκαμψη είναι ισχυρότερη στις προηγμένες οικονομίες, όπου το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 5,2% το 2021 (με εύρος 4,6-5,6%) και κατά 4,2% το 2022 (με εύρος 3,6-4,6%).

Στη βασική πρόβλεψη, το πραγματικό επίπεδο του ΑΕΠ των προηγμένων οικονομιών θα ξεπεράσει ελαφρώς το επίπεδο πρόβλεψης πριν από την πανδημία το 2022. Το πραγματικό ΑΕΠ των αναπτυσσόμενων οικονομιών αναμένεται να αυξηθεί κατά 6,2% το 2021 (με εύρος 5,2-6,8%) και κατά 5,1% το 2022 (με εύρος 4,1-5,7%). Αυτό θα αφήσει το επίπεδο παραγωγής των αναπτυσσόμενων οικονομιών σχεδόν 3% κάτω από την πρόβλεψη για την πανδημία το 2022.

Οι αποκλίνουσες ανακτήσεις των προχωρημένων και των αναπτυσσόμενων οικονομιών αντανακλούν κυρίως δύο παράγοντες:

1. Τα ποσοστά εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού αυξήθηκαν πολύ πιο γρήγορα στις προηγμένες, παρά στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Στη βασική πρόβλεψη, τα ποσοστά εμβολιασμού άνω του 70% επιτυγχάνονται στις προηγμένες οικονομίες το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του 2021. Τα εμβόλια θα έφταναν σε ευρεία διαθεσιμότητα στις αναπτυσσόμενες οικονομίες μέχρι το τέλος του 2022, με τα ποσοστά εμβολιασμού τους να παραμένουν πολύ κάτω από το 50% έως το 2023. Αυτό αφήνει τις αναπτυσσόμενες οικονομίες πολύ πιο ευάλωτες στα συνεχή “κύματα” του κορωνοϊού.

2. Η δημοσιονομική στήριξη στις προηγμένες οικονομίες εξακολουθεί να είναι ισχυρή το 2021-2022, με σχεδόν τόσες δαπάνες που σχετίζονται με τον Covid-19 όπως και το 2020. Αντίθετα, οι δαπάνες δημοσιονομικής στήριξης που σχετίζονται με τον Covid-19 στις αναπτυσσόμενες οικονομίες εκτιμάται ότι θα μειωθούν περισσότερο από 90% το 2021-2022, σε σχέση με το 2020, αντανακλώντας τον πολύ πιο περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο αυτών των χωρών και τις ανησυχίες για πιθανές αυξήσεις στα ασφάλιστρα κρατικού κινδύνου των χωρών.

Στο 4,6% το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη

Στην Ευρωζώνη το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,6% το 2021 (με εύρος 4-5%) και κατά 4,3% το 2022 (με εύρος 3,7-4,7%). Η αναβάθμιση της πρόβλεψης σε σχέση με το δεύτερο  τρίμηνο αντικατοπτρίζει καλύτερα
από την αναμενόμενη πρόοδο τους εμβολιασμούς και την επαναλειτουργία τομέων υψηλής κοινωνικής επαφής κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού, και μια πιο ήπια από την αναμενόμενη οικονομική συρρίκνωση στο “κύμα” της πανδημίας του πρώτου τριμήνου.

Η ισχυρή αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη του 2021-2022 υποστηρίζεται από τη σχετικά γρήγορη χαλάρωση των περιορισμών της πανδημίας, ένα υψηλό επίπεδο εξοικονόμησης των δαπανών των νοικοκυριών, σε συνδυασμό με μια μεγάλη αύξηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και το σημαντικό δημοσιονομικό κίνητρο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Τα κεφάλαια της ανάκαμψης και της ανθεκτικότητας αναμένεται να ενισχύσουν τα επίπεδα οικονομικής παραγωγής της Ε.Ε. κατά 1,2% στα τέλη του 2022.

Η εξάπλωση της εξαιρετικά μολυσματικής μετάλλαξης Δέλτα αύξησε την προοπτική ενός νέου πανδημικού “κύμμα” κατά της μετάλλαξης, αλλά από τα μέσα Αυγούστου περισσότερο από το 45% του πληθυσμού της Ε.Ε. παραμένει ανεμβολίαστο.

Η αναντιστοιχία μεταξύ της ταχύτητας των εκστρατειών εμβολιασμού και της εξάπλωσης της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού είναι πιθανό να μειώσει την ταχύτητα ανάκαμψης στα τέλη του 2021. Αρκετές χώρες της Ευρωζώνης έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν αυστηρότερους περιορισμούς στην πρόσβαση. Η άφιξη της μετάλλαξης Δέλτα και διάφορα κίνητρα από τον κυβερνητικό και τον ιδιωτικό τομέα είναι πιθανό να δώσουν σημαντική ώθηση στις εκστρατείες εμβολιασμού.

ksd PRIMAGEL
adv
Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *