Τον κίνδυνο να υπάρξουν ακυρώσεις κρατήσεων Βρετανών τουριστών για Ελλάδα, αλλά και το ενδεχόμενο να επιβληθεί καραντίνα από την αγγλική κυβέρνηση, στις αφίξεις από την χώρα μας, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κορονωϊού, σημειώνει μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα σημείωσε τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό στις περιπτώσεις COVID-19 από την έναρξη της επιδημίας στη χώρα, ο Ralph Hollister, αναλυτής, Ταξιδίων & Τουρισμού στην GlobalData, κορυφαία εταιρεία δεδομένων και ανάλυσης.
Σύμφωνα με τον αναλυτή, «Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει ήδη αποδείξει πόσο γρήγορα θα αφαιρέσει μια χώρα από τον κατάλογο εξαιρέσεων καραντίνας με την αφαίρεση της Ισπανίας. Ενώ οι ταξιδιώτες του Ηνωμένου Βασιλείου έστρεψαν γρήγορα την προσοχή τους στην Ελλάδα για να αποφύγουν μια καραντίνα 14 ημερών, πολλές από αυτές τις καθυστερημένες κρατήσεις θα διατρέχουν τον κίνδυνο ακύρωσης, εάν τα ποσοστά μόλυνσης στην Ελλάδα, συνεχίσουν να αυξάνονται. Εάν η Ελλάδα βρεθεί εκτός της λίστας, η εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να επηρεαστεί πέρα από το βραχυπρόθεσμο και οι αερομεταφορείς που προσφέρουν πτήσεις μεταξύ των δύο εθνών αναμφίβολα θα υποστούν περαιτέρω απώλειες”.
Και συνεχίζει: «Πολλοί ταξιδιώτες του Ηνωμένου Βασιλείου με ελπίδες για διακοπές στην Ελλάδα θα μπορούσαν να ακυρώσουν τα ταξίδια τους για δεύτερη φορά, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην απόφαση να μην ταξιδέψουν για διακοπές στο εξωτρικό το υπόλοιπο του έτους, και ενδεχομένως τα επόμενα χρόνια εάν δεν βρεθεί εμβόλιο για να περιορίσει τη διάδοση COVID-19. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα COVID-19 της GlobalData, το 37% των ταξιδιωτών του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσαν ότι θα μειώσουν τη συχνότητα των διεθνών ταξιδιών τους στο «νέο φυσιολογικό», γεγονός που δείχνει πιθανώς τον αντίκτυπο που είχαν οι μαζικές ακυρώσεις στην εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών”.
Σύμφωνα με το GlobalData, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η δεύτερη πιο σημαντική αγορά της Ελλάδας όσον αφορά στις επισκέψεις, με 3,6 εκατομμύρια ταξίδια το 2019. Επιπλέον, το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν στα 30 κορυφαία έθνη παγκοσμίως για μέσες τουριστικές δαπάνες στο εξωτερικό ανά κάτοικο, δαπανώντας κατά μέσο όρο 1.476 US $ ανά διεθνές ταξίδι. Η ανάλυση αυτή καταδεικνύει ότι ο βρετανικός τουρισμός είναι βασικός οικονομικός συντελεστής για την Ελλάδα – και ακόμη περισσότερο για τα νησιά που εξαρτώνται από τον τουρισμό, όπως η Κρήτη ή η Σαντορίνη, που δίνει μεγαλύτερη σημασία στους επισκέπτες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου.
Ένα δεύτερο κύμα ακυρώσεων λόγω του ότι η FCO θα συμβουλεύει ενάντια σε όλα εκτός από τα απαραίτητα ταξίδια θα είναι επιζήμια για τις μικρές επιχειρήσεις σε αυτά τα νησιά, καθώς η αφίξεις φτάνουνστο αποκορύφωμά τους για την εφετινή σαιζόν.