Το… ράλι των τιμών της ενέργειας οδηγεί σε δίλημμα τις ταξιδιωτικές και τουριστικές επιχειρήσεις για το αν θα μετακυλήσουν αυτά τα πρόσθετα κόστη στους καταναλωτές ή θα απορροφήσουν οι ίδιες τις χρεώσεις, με τις προσαυξήσεις στις τιμές των διακοπών να αποτελεί μια υπαρκτή προοπτική.
“Δυστυχώς, αυτό συνέβη σε μια χρονιά που αναμενόταν να είναι κομβική για τον κλάδο των ταξιδιών και του τουρισμού”, παρατηρεί η GlobalData, κορυφαία εταιρία δεδομένων και ανάλυσης, σύμφωνα με την οποία, η εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών επιστρέφει, αλλά οι επιλογές για ταξίδια χαμηλού κόστους παραμένουν ιδιαίτερα περιζήτητες, ιδίως μετά τις οικονομικές δυσκολίες που προέκυψαν εξαιτίας της πανδημίας.
Σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα καταναλωτών της GlobalData, το τρίτο τρίμηνο του 2021, σε 22.499 συμμετέχοντες, το 58% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι το κόστος ήταν ο πιο σημαντικός παράγοντας για την αγορά διακοπών, γεγονός που το καθιστά το βασικό κίνητρο όσον αφορά την ταξιδιωτική κατανάλωση.
Ο Craig Bradley, συνεργάτης αναλυτής ταξιδιών και τουρισμού στην GlobalData, σχολιάζει: “Καθώς οι τιμές της ενέργειας και των καυσίμων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, οι εταιρίες μεταφορών, όπως οι αεροπορικές και οι σιδηροδρομικές εταιρίες, αντιμετωπίζουν το 2022 υψηλότερα γενικά έξοδα από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Οι εταιρίες που επιλέγουν να απορροφήσουν αυτές τις επιβαρύνσεις θα μπορούσαν να δυσκολευτούν να επιτύχουν ένα λογικό κέρδος, αναγκάζοντας έτσι πολλές να μετακυλήσουν αυτές τις επιβαρύνσεις στους ταξιδιώτες”.
“Τα καταλύματα και άλλες υπηρεσίες φιλοξενίας αντιμετωπίζουν παρόμοιο δίλημμα. Το κόστος της ενέργειας και των καυσίμων επηρεάζει ολόκληρες αλυσίδες εφοδιασμού, οπότε το κόστος των εισαγόμενων αγαθών, όπως τα τρόφιμα και τα ποτά, θα αυξηθεί. Οι εταιρίες αυτές έχουν ήδη υποστεί σημαντική πίεση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τα ξενοδοχεία να αναφέρουν χαμηλά επίπεδα πληρότητας των δωματίων ή ακόμη και να κλείνουν επ’ αόριστον, λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν για τον κορωνοϊό”, προσθέτει ο κ. Bradley.
Η αύξηση του λειτουργικού κόστους θα μπορούσε, επίσης, να είναι προβληματική για τις διακοπές που έχουν προκρατηθεί για το 2022 και το 2023 μέσω ταξιδιωτικών διαμεσολαβητών, με την GlobalData να υποστηρίζει ότι, ορισμένες εταιρίες ενδέχεται να αναγκαστούν να επιβάλουν προσαύξηση στις υπάρχουσες κρατήσεις για να καλύψουν το αυξανόμενο κόστος. “Σε αυτή την περίπτωση, τα ταξιδιωτικά γραφεία και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες θα βρεθούν σε δύσκολη θέση για το αν θα μετακυλήσουν τη χρέωση στους πελάτες ή όχι. Όμως, αυτό θα μπορούσε να αναγκάσει τους πελάτες να ακυρώσουν συνολικά τα ταξίδια, είτε λόγω έλλειψης οικονομικής δυνατότητας, είτε λόγω δυσαρέσκειας για τις υπηρεσίες”, επισημαίνει η κορυφαία εταιρία δεδομένων και ανάλυσης.
“Οι πρόσθετες προσαυξήσεις δημιουργούν στις ταξιδιωτικές και τουριστικές επιχειρήσεις μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Η προσθήκη επιπλέον εξόδων ή φόρων θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις με τους πελάτες. Ως αποτέλεσμα, οι εταιρίες ενδέχεται να εξετάσουν εναλλακτικά μέτρα για τη μείωση του κόστους, με την περικοπή υπηρεσιών ή τον εξορθολογισμό των επιχειρησιακών λειτουργιών, τα οποία θα μπορούσαν, ενδεχομένως, να επηρεάσουν την εξυπηρέτηση των πελατών, αλλά θα τους επέτρεπαν να ξεπεράσουν αυτή την εν εξελίξει κατάσταση”, καταλήγει ο Bradley.