GNCCT Investment Forum: Σημαντική δυναμική και ευκαιρίες διμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Νιγηρίας

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΦΟΡΕΙΣ

-Με μεγάλη επιτυχία και σημαντικότατες συμμετοχές και συζητήσεις ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του ετήσιου διήμερου forum του Ελληνονιγηριανού Επιμελητηρίου.

Η πρόθεση της ελληνικής Κυβέρνησης να ενισχύσει τις διμερείς εμπορικές σχέσεις με την Νιγηρία, αλλά και η επιδίωξη των αρχών της Νιγηρίας να υποδεχθούν νέες ιδιωτικές ελληνικές επενδύσεις στη χώρα σε πολλαπλούς τομείς αναδείχθηκαν στο φετινό Investment Forum που διοργάνωσε το Ελληνο-Νιγηριανό Εμπορικό και Τεχνολογικό Επιμελητήριο (GNCCT)  σε συνεργασία φέτος με την Πρεσβεία της Νιγηρίας στην Αθήνα στις 29 και 30 Νοεμβρίου.

Την πρώτη μέρα έγιναν εκτενείς διμερείς επαφές μεταξύ επισήμων των δύο χωρών και φορέων τους, ενώ τη δεύτερη μέρα ακολούθησε ολοήμερο συνέδριο και επίσημο δείπνο που οργάνωσε προς τιμήν των επισήμων το ΕλληνοΝιγηριανό Επιμελητήριο.

Στο διήμερο forum παραβρέθηκαν κορυφαίοι εκπρόσωποι της Πολιτείας και του επιχειρηματικού κόσμου από τις δύο χώρες και καταγράφηκαν διεξοδικά επιχειρηματικές ευκαιρίες που δημιουργούνται σε τομείς όπως η γεωργία και οι υδατοκαλλιέργειες, τα λιμάνια και οι τερματικοί σταθμοί, η εκπαίδευση, η στέγαση, οι κατασκευές και η κυκλική οικονομία.

«Η Νιγηρία αποτελεί σημαντικό εμπορικό εταίρο της Ελλάδας στην Αφρική και φιλικό προορισμό για επενδύσεις» υποστήριξε κατά την παρέμβασή του την πρώτη ημέρα ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Επεσήμανε μάλιστα την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης να υποστηρίξει μία ελληνική επενδυτική αποστολή στη Νιγηρία εντός του 2022.

Συμμετέχοντες από την ελληνική Κυβέρνηση στο Forum του GNCCT και τις επίσημες συναντήσεις ήταν επίσης ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κος Ιωάννης Πλακιωτάκης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών υπεύθυνος για την Οικονομική διπλωματία και εξωστρέφεια κος Κώστας Φραγκογιάννης, ο Κωνσταντίνος Αραβώσης, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, o Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κος Άγγελος Συρίγος, ο ειδικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα υγείας κος Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Νιγηρία κος Ιωάννης Πλώτας και ο βουλευτής Αρκαδίας κος Κωνσταντίνος Βλάσης.

Από Ελληνικής πλευράς, στο forum συμμετείχαν και σημαντικότατοι επιχειρηματίες με πολυετή επιτυχημένη πορεία στη Νιγηρία όπως ο κος Γιάννης Κουμάνταρος, ο  κος Χάρης Δαυίδ και ο κος Πέτρος Μποζάτζης. Στο forum επίσης απεύθυναν χαιρετισμό ο κος Κωνσταντίνος Δεριζιώτης, μέλος του ΔΣ του ΕΒΕΑ και ο Δρ. Γιώργος Ξηρογιάννης, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ.

Από την πλευρά της Νιγηρίας, το διήμερο forum τίμησαν με παρουσία και ομιλίες τους ο Υπουργός Μεταφορών κ. Rotimi Amaechi, ο Υπουργός Βιομηχανίας, Εμπορίου και Επενδύσεων κ. Otunba Niyi Adebayo, ο o Διευθύνων Σύμβουλος του Bank of Industry of Nigeria Kayode Pitan, o Διευθύνων Σύμβουλος του Nigerian Investment Promotion Committee Emeka Offor, ο Γενικός Διευθυντής του Nigerian Maritime Administration & Safety Agency (NIMASA) Dr. Bashir Yusuf Jamoh και πλήθος επιτρόπων και εκπροσώπων τοπικών κυβερνήσεων της Νιγηρίας.

«Βλέπουμε μία ρεαλιστική, σημαντική ευκαιρία να προωθήσουμε τη διμερή συνεργασία σε επίπεδο οικονομικό, πολιτικό και πολιτισμικό» τόνισε από την πλευρά της η Πρέσβης της Νιγηρίας στην Ελλάδα κα. Opunimi Akinkugbe. Ο ορισμός Πρέσβη και μάλιστα της πρώτης γυναίκας στη θέση της, μετά από πέντε χρόνια χωρίς πλήρωση της θέσης στην Αθήνα, σηματοδοτεί την έμφαση που δίνει η Κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων της Νιγηρίας με την Ελλάδα, όπως επεσήμανε η κα. Akinkugbe.

Ο Πρόεδρος του GNCCT κος Μιχάλης Οικονομάκης υπογράμμισε: «Στην παρούσα χρονική περίοδο, διαπιστώνουμε μία σημαντική ευκαιρία να εμβαθύνουμε τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και να εστιάσουμε στην ενίσχυση της εμπορικής τους συνεργασίας». Παράλληλα, επεσήμανε το θεμελιώδη ρόλο που μπορεί να διαδραματίζει στην ενίσχυση των σχέσεων αυτών η εστίαση στη βιώσιμη ανάπτυξη και η συμμόρφωση με τις αρχές του ESG (Environment, Social and Governance).

Το Ελληνο-Νιγηριανό Επιμελητήριο

Το Ελληνο-Νιγηριανό Επιμελητήριο  (GNCCT) στην Αθήνα είναι ένας δυναμικός, ανεξάρτητος, μη κυβερνητικός φορέας που εκπροσωπεί εταιρείες κάθε μεγέθους και προέλευσης με επιχειρηματικό ενδιαφέρον στη Νιγηρία και την Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1999 για την προώθηση διμερών επιχειρηματικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων μεταξύ του ελληνικού και του νιγηριανού ιδιωτικού τομέα.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *