ΓΝΩΜΗ : Τα φιλικά προς το περιβάλλον ξενοδοχεία είναι αναγκαία

ΓΝΩΜΗ : Τα φιλικά προς το περιβάλλον ξενοδοχεία είναι αναγκαία

karassavas

του Μιχάλη Καράσαββα (*)

Πράσινα ξενοδοχεία ονομάζουμε  τα ξενοδοχεία που εφαρμόζουν  φιλικές, οικολογικές ιδιότητες προς το περιβάλλον και στοχεύουν  στην εξοικονόμηση των φυσικών πόρων και στην προστασία του περιβάλλοντος αφού το πράσινο είναι το χρώμα της ζωής, της ενέργειας και συνδέεται με την ανάπτυξη και το περιβάλλον και σηματοδοτεί την πρόοδο. Συνδυάζουν εξαιρετικό σχεδιασμό και βιωσιμότητα.

Η συνεχής αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας, η μη ορθολογική χρήση της και η κατάχρηση των περιβαλλοντικών αγαθών, όπως ο αέρας, η θάλασσα, τα ύδατα, και οι ενεργειακοί πόροι  πρέπει να σταματήσουν  καθώς   υπάρχει επιτακτική  ανάγκη για σεβασμό και προστασία προς το περιβάλλον διότι δεν είναι ανεξάντλητα.

Οι πελάτες των ξενοδοχείων  γίνονται ολοένα ποιο  φιλικοί και ευεσθητοποιημένοι προς το περιβάλλον  και οι σύγχρονες Κυπριακές Ξενοδοχειακές μονάδες θα πρέπει να κατανοήσουν τα θετικά χαρακτηριστικά  και πλεονεκτήματα της φιλοσοφίας των πράσινων ξενοδοχείων και να ανταποκριθούν άμεσα.

Προτεραιότητα των περιβαλλοντικών υπεύθυνων ξενοδοχείων  που ανταποκρίνονται στις παγκόσμιες ανησυχίες, έχουν εφαρμόσει κανόνες μιας αειφόρου ανάπτυξης, πρακτικές περιβαλλοντικής διαχείρισης, οικολογικές πρακτικές αντανακλώντας τις ανησυχίες των πελατών τους αλλά φυσικά την  βελτίωση του περιβάλλοντος χωρίς ακριβές επενδύσεις.  Μερικές  ενέργειες σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του ξενοδοχείου είναι στους τομείς της ανακύκλωσης των δοχείων και των χαρτιών εσωτερικά του ξενοδοχείου σε όλα τα τμήματα, η εξοικονόμηση και μείωση της ηλεκτρικής  κατανάλωσης με την χρήση αισθητήρων, χρονοδιακοπτών σε περιοχές χαμηλής κυκλοφορίας κόσμου, τη χρήση LED φωτιστικών στα δωμάτια και στους κοινόχρηστους χώρους που έχουν καλύτερη ενεργειακή απόδοση αλλά είναι και πιο υγιεινά, μείωση κατανάλωσης χαρτιού, χρήση μονώσεων για καλύτερη απόδωση στον κλιματισμό,οπου είναι δυνατο η χρήση φυσικου φωτισμού, ειδικα διαμορφωμένα δωμάτια και δημόσιους χώρους με όσο ποιο πολύ πράσινο γίνετε (προσφέρουν οξυγόνο) επαναχρησιμοποίηση σεντονιών και πετσετών από τον ίδιο πελάτη στα δωμάτια, αισθητήρες σε όλες τις βρύσες για εξοικονόμηση νερού, η  σωστή διαχείριση χημικών ουσιών και η χρήση  οικολογικών προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον, η επεξεργασία των αποβλήτων για να ξαναχρησιμοποιηθούν ,αποφυγή ενεργειών που προκαλούν ρύπανση, ανακύκλωση αποβλήτων τροφίμων, τη χρήση επεξεργασμένου ανακυκλωμένου νερού στην κηπουρική, με αποτέλεσμα τη μείωση κατανάλωσης νερού, τη μετατροπή οργανικών αποβλήτων σε λίπασμα για την κηπουρική, τη χρήση θερμικών ηλιακών συστημάτων για την παραγωγή ζεστού νερού κ.α. Για παράδειγμα πολλά ξενοδοχεία καλύπτουν πλέον με ηλιακή ενέργεια το 85% των σχετικών αναγκών τους εξοικονομώντας πάρα πολλά χρήματα.

Το όφελος που προκύπτει από τα “πράσινα” ξενοδοχεία είναι πολλαπλό. Από τη μια πλευρά, εξοικονομούν χρήματα στον ιδιοκτήτη  μέσω της εφαρμογής των οικολογικών πρακτικών που οδηγούν σε μείωση  του λειτουργικού κόστους της επιχείρησης. Παράλληλα, από την άλλη, προωθούν την περιβαλλοντική συνείδηση στους φιλοξενούμενους και εξοικονομούν φυσικούς πόρους στον πλανήτη ενισχύοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη.Με τις τωρινές παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες καμία επιχείρηση δεν μπορεί να αγνοήσει τη σύγχρονη περιβαλλοντική πραγματικότητα. Η στροφή σε φιλικά προς το περιβάλλον ξενοδοχεία είναι αναγκαία.

Ο τουρισμός συνδέεται με σχέση αλληλεπίδρασης με τους οικονομικούς, κοινωνικούς, πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες μιας χώρας και επιδρά πολλαπλά  τόσο στη ζωή των ανθρώπων όσο και στο περιβάλλον. Επομένως θα πρέπει  να υιοθετηθεί μια πολιτική που θα αντιμετωπίζει με ολοκληρωμένο τρόπο το ζήτημα. Ο τουριστικός στρατηγικός σχεδιασμός της Κύπρου θα πρέπει να ενταχθεί σε ένα πλαίσιο αειφόρου ανάπτυξης με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργείται  μια αναπτυξιακή  ισορροπία ανάμεσα στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση σε όλα τα επίπεδα.

(*) Ο κ. Καρασσάβας είναι Επίτιμος Πρόξενος του Αγίου Βικέντιου και των Γρεναδινών στην Κύπρο, ενώ στο παρελθόν διετέλεσε ανώτατο στέλεχος ξενοδοχειακών μονάδων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ