rodos
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Γνωστός πολιτικός μηχανικός στη Ρόδο, θύμα «αετονύχηδων» της Airbnb

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Από τότε που το Ίντερνετ έγινε κυρίαρχο εργαλείο στον τουρισμό, που φέρνει σε άμεση άλλα απρόσωπη επαφή τον πελάτη με τον προμηθευτή, αυξήθηκαν κατακόρυφα και οι απάτες, χωρίς η χώρα μας να αποτελεί εξαίρεση.

Καθώς η πλατφόρμα της AirBnB είναι η πιο δημοφιλής για την ενοικίαση καταλυμάτων σε όλο τον κόσμο, οι απανταχού απατεώνες δεν την άφησαν έξω από τα πλάνα τους.

Διευκρινίζουμε για όσους δεν το γνωρίζουν, πως οι πλατφόρμες τύπου AirBnB, που αποτελούν αυτό που ονομάζεται “οικονομία του διαμοιρασμού”, δίνουν την ευκαιρία στον οποιονδήποτε να νοικιάσει για λίγες μέρες σε οποιονδήποτε, όποιο κατάλυμα έχει διαθέσιμο.

Από ένα δωμάτιο στο σπίτι του μέχρι μια βίλα. Αυτό δίνει την ευκαιρία σε κάποιους να βρίσκουν φτηνότερη διαμονή σε σχέση με κάποιο ξενοδοχείο στο ταξίδι τους.

Γνωστός πολιτικός μηχανικός της Ρόδου, που επί διετία χρησιμοποιούσε με τα παιδιά του την πλατφόρμα για να μισθώνει μια παραδοσιακή μικρή κατοικία στον οικισμό της Λάρδου διαπίστωσε την περασμένη εβδομάδα, ότι η AirBnB είχε μπλοκάρει το σύστημα κρατήσεων στον λογαριασμό του.

Αναζητώντας απαντήσεις για το τι είχε συμβεί διαπίστωσε ότι «αερονύχηδες» είχαν κατορθώσει να κρακάρουν τον λογαριασμό του, να κάνουν χρήση του ονόματός του και της καλής βαθμολογίας του στην πλατφόρμα και αντικαθιστώντας τις πληροφορίες και τις φωτογραφίες της παραδοσιακής κατοικίας που διέθετε προς μίσθωση με μια πολυτελή έπαυλη 800 τετραγωνικών μέτρων, επεδίωξαν να προσελκύσουν θύματα και να εισπράξουν το αντίτιμο των προκαταβολών έναντι κρατήσεων.

Μετά την υποβολή της μηνύσεως στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου, ο φάκελος της υπόθεσης θα διαβιβαστεί για τα περαιτέρω στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να ταυτοποιηθούν αν είναι δυνατόν οι δράστες.

Ο πολιτικός μηχανικός ενημέρωσε σχετικά την AirBnB η οποία διαπίστωσε την απάτη και ήδη έχει αποκαταστήσει τον λογαριασμό του ενώ όπως επεσήμανε χθες στην «δημοκρατική» οι «αετονύχηδες» δεν κατόρθωσαν να εισπράξουν χρήματα.
Σημειώνεται ότι ανάλογες απάτες έχουν καταγγελθεί ανά την Ελλάδα. Συγκεκριμένα επιτήδειοι παρουσιάζονται σαν μεσίτες και αποσπούν από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων χρηματικά ποσά με υποσχέσεις για πολλά και γρήγορα κέρδη
Την επιθυμία των ιδιοκτητών ακινήτων να αξιοποιήσουν το φαινόμενο του Airbnb και των υπόλοιπων ιστοσελίδων βραχυχρόνιας μίσθωσης εκμεταλλεύονται επιτήδειοι που παρουσιάζονται ως μεσίτες και τους αποσπούν χρηματικά ποσά με υποσχέσεις για πολλά και γρήγορα κέρδη.
Πρόκειται για απατεώνες που δεν στοχεύουν σε μεγάλα κέρδη από κάθε θύμα τους, αλλά χτυπούν γρήγορα και αποτελεσματικά αποσπώντας, ανάλογα με τη μέθοδο που ακολουθούν, χρηματικά ποσά που κυμαίνονται από λίγες εκατοντάδες έως 2.000-3.000 ευρώ.
Οταν πετύχουν τον σκοπό τους εξαφανίζονται, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι ο άνθρωπος που εξαπατήθηκε δεν θα μπει σε έναν επίπονο δικαστικό αγώνα που ίσως του κοστίσει περισσότερα χρήματα από εκείνα που έχασε.
Η άλλη μέθοδος δεν προσφέρεται για μεγάλα κέρδη, αλλά για γρήγορες και σχετικά μικρές εισπράξεις από πολλούς πολίτες ταυτόχρονα. Ο υποτιθέμενος διαχειριστής του ακινήτου εμφανίζεται στον ιδιοκτήτη που αναζητά ενοικιαστές και του παρουσιάζει την ιδέα της βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Αν ο ιδιοκτήτης πειστεί, τότε ο «συνέταιρός» του φωτογραφίζει το ακίνητο και ζητά ένα ποσό για να κανονίσει τις απαραίτητες εργασίες καλλωπισμού που θα το κάνουν πιο ελκυστικό στους επισκέπτες των ιστοσελίδων βραχυχρόνιας μίσθωσης. Οταν εισπράξει τα χρήματα εξαφανίζεται για πάντα.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *