tasios
Ο πρόεδρος της ΠΟΞ, κ. Γρηγόρης Τάσιος.

Γρ. Τάσιος: “Δυσκολεύει η σεζόν, στηρίξτε ξενοδοχεία και εργαζόμενους” | Ποιά μέτρα προτείνει

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Με την αυστηροποίηση της πολιτικής για τις αφίξεις Ρώσων στη χώρα μας, να αποτελεί το “κερασάκι στην τούρτα”, η φετινή θα είναι μια τουριστική σεζόν με επιχειρήσεις και προορισμούς πολλών ταχυτήτων, τουλάχιστον, για τον Ιούλιο, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, ο οποίος ζητεί άμεσα μέτρα στήριξης των ξενοδοχείων.

Σε επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ.κ. Χρήστο Σταϊκούρα και Κωστή Χατζηδάκη και με κοινοποίηση στον υπουργό Τουρισμού, κ. Χάρη Θεοχάρη, τον γενικό γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, κ. Αθανάσιο Πετραλιά και τη γενική γραμματέα Εργασίας, κα. Άννα Στρατινάκη, την οποία συνυπογράφει ο γενικός γραμματέας της ΠΟΞ, κ. Μανώλης Τσακαλάκης, ο κ. Τάσιος, εκφράζει την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό του για τη φετινή τουριστική περίοδο. Ενώ καλεί την κυβέρνηση να λάβει στοχευμένα μέτρα για την ανακούφιση, τόσο των επιχειρήσεων, όσο και των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, που, όπως λέει, συνεχίζουν να υπολειτουργούν.

Όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΠΟΞ, “Δυστυχώς οι μεταλλάξεις του Covid-19 μας οδηγούν και σε μια «μεταλλαγμένη» τουριστική περίοδο, με πληρότητες που δεν επιτρέπουν την ομαλή (επανα)λειτουργία των ξενοδοχείων και με τεράστιες διαφοροποιήσεις ανά επιχείρηση και προορισμό. Βασικές αγορές (όπως Βρετανία) εξακολουθούν να παραμένουν κλειστές και σε άλλες που έδειχναν σταδιακά να ανοίγουν (Ρωσία) επιβλήθηκαν ξαφνικά πρόσθετοι υγειονομικοί έλεγχοι στις μετακινήσεις, που λειτουργούν αποτρεπτικά ως προς τις κρατήσεις”.

Η επιστολή

Η επιστολή της ΠΟΞ, που υπογράφουν οι κ.κ. Τάσιος και Τσακαλάκης, έχει ως εξής:

“Δυστυχώς οι μεταλλάξεις του Covid-19 μας οδηγούν και σε μια «μεταλλαγμένη» τουριστική περίοδο, με πληρότητες που δεν επιτρέπουν την ομαλή (επανα)λειτουργία των ξενοδοχείων και με τεράστιες διαφοροποιήσεις ανά επιχείρηση και προορισμό. Βασικές αγορές (όπως Βρετανία) εξακολουθούν να παραμένουν κλειστές και σε άλλες που έδειχναν σταδιακά να ανοίγουν (Ρωσία) επιβλήθηκαν ξαφνικά πρόσθετοι υγειονομικοί έλεγχοι στις μετακινήσεις, που λειτουργούν αποτρεπτικά ως προς τις κρατήσεις.

Είναι βέβαιο πως, τουλάχιστον, και τον Ιούλιο θα έχουμε επιχειρήσεις και προορισμούς πολλών ταχυτήτων.

ksd PRIMAGEL Τάσιος
adv

Το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ πράγματι είναι πολύ θετικό, ωστόσο δεν μπορεί να καλύψει όλες τις περιπτώσεις, μιας και εκ του σχεδιασμού του απευθύνεται σε επιχειρήσεις με μείωση κύκλου εργασιών της τάξεως του 20%. Όμως τα ξενοδοχεία έκλεισαν το 2020 με μέση μείωση κύκλου εργασιών άνω του 75% και τελικά έως και σήμερα υπολειτουργούν, με πληρότητες που δεν ξεπερνούν το 35-45%…

Τα μέτρα

Για τους παραπάνω λόγους, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας για τις επιχειρήσεις, που τελικά λόγω Covid-19, ακόμα και αν τυπικά λειτουργούν καθ΄όλο το έτος, έχουν μετατραπεί όλες σε εποχικές, και τους εργαζομένους, ενόψει των δύσκολων μηνών που έχουμε μπροστά μας προτείνουμε τα εξής εξειδικευμένα – στοχευμένα μέτρα:

➢ Να επεκταθεί το μέτρο των αναστολών των συμβάσεων εργασίας και τον μήνα Ιούλιο και να επανεξεταστεί για τους επόμενους μήνες, ανάλογα με την πορεία της της πανδημίας.
➢ Για τις επιχειρήσεις που, όπως αναφέραμε, λόγω προορισμού ή εθνικότητας εισερχόμενου τουρισμού, καταφέρνουν να έχουν μια πληρότητα άνω του 50% και ενδεχομένως να είναι σε θέση να απασχολήσουν ορισμένους εργαζομένους με πλήρες ωράριο, να υπάρχει κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών (κατά το πρότυπο όσων ίσχυσαν την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2020), χωρίς να πρέπει να καταφύγουν στο μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, προκειμένου και οι εργαζόμενοι να μην έχουν μείωση του μισθού τους, αλλά
και το κράτος να έχει μικρότερη οικονομική επιβάρυνση.
➢ Όσον αφορά την πληρέστερη κάλυψη των εργαζομένων, να υπάρχει η δυνατότητα λήψης του επιδόματος ανεργίας ακόμα και με 50 ένσημα, γιατί και για το προσωπικό μας η σαιζόν θα έχει «διαφορετικές ταχύτητες»”.

Tagged

2 σχόλια στο “Γρ. Τάσιος: “Δυσκολεύει η σεζόν, στηρίξτε ξενοδοχεία και εργαζόμενους” | Ποιά μέτρα προτείνει

  1. Κάποια στιγμή θα πρέπει να στηριχτούν και οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις οι οποίες δεν απασχολούν προσωπικό, αλλά έχουν κι αυτές τις ίδιες υποχρεώσεις.

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *