Γρ. Τάσιος: “Πολύ σημαντική ενίσχυση το “οικονομικό διαβατήριο” της σεζόν | Τον Ιούλιο φαίνεται ότι θα έχουμε εκταμιεύσεις”

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Την ικανοποίησή του για το πρόγραμμα ενίσχυσης του Τουρισμού ύψους 420 εκατ. ευρώ που προβλέπει την παροχή κεφαλαίου κίνησης για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών, εξέφρασε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, μιλώντας στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα Mega”.

“Τον Ιούλιο φαίνεται ότι θα έχουμε εκταμιεύσεις. Στην ουσία είναι το “οικονομικό διαβατήριο της σεζόν”. Πρόκειται για καθαρά χρήματα, τα διεκδικούσαμε άλλωστε όπως και όλα τα μέτρα στήριξης που μέχρι σήμερα έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση. Είναι μια πολύ σημαντική ενίσχυση το “κεφάλαιο κίνησης” και θα κατευθυνθεί σε προμηθευτές, λογαριασμούς κοινής ωφελείας κλπ., καθώς μετά τη μείωση κατά -80% του περσινού μας τζίρου, δεν υπήρχε ρευστότητα στα ταμεία για να επαναλειτουργήσουμε τις επιχειρήσεις μας το φετινό καλοκαίρι” σημείωσε ο κ. Τάσιος.

Αμέσως μετά, μιλώντας στο Open και στην εκπομπή “Ώρα Ελλάδος”, ο επικεφαλής των Ελλήνων ξενοδόχων ρωτήθηκε για τη χθεσινή σύσκεψη των φορέων του τουρισμού υπό τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά ιδιαίτερα για το ερώτημα που έθεσε σχετικά με τη βελτίωση της επιχειρησιακής διαχείρισης στα χερσαία σύνορα, όπου εμφανίστηκαν ξανά “ουρές” χιλιομέτρων τα Σαββατοκύριακα, εικόνα αντίστοιχη του 2020.

Και κατέληξε: “Ελπίζουμε να ομαλοποιηθούν οι συνθήκες. Το θετικό είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει καλά το θέμα και τις λεπτομέρειές του. Κατά τον πρωθυπουργό, περιμένουμε να ομαλοποιηθούν οι ροές μέσα στις επόμενες 15 ημέρες, όσο δηλαδή θα βελτιώνονται τα υγειονομικά δεδομένα στα Βαλκάνια και δεν θα χρειάζεται να υποβάλλονται σε rapid test όσοι διαθέτουν αρνητικό PCR, αλλά θα γίνονται μόνο δειγματοληπτικά τεστ με βάση το PLF – χώρα προέλευσης”.

Οι δύο συνεντεύξεις του κ. Τάσιου εδώ και εδώ.

Τέλος, ο κ. Γρηγόρης Τάσιος, σε συνέντευξή του στο Epsilon7 προτιµά να αναφέρεται σε «ρεαλισµό και αισιοδοξία», χωρίς να κάνει συγκεκριµένες προβλέψεις για την πορεία των τουριστικών αφίξεων στο σύνολο του έτους. Όπως εξηγεί, «σε µια µικρότερη τουριστική «πίτα» εντείνεται ο ανταγωνισµός, ειδικά µέσα σε συνθήκες που θα έχουµε κρατήσεις όχι απλά «last minute» που το έχουµε ζήσει και στο παρελθόν αλλά κυριολεκτικά «last second» κι όποιος προλάβει».

Στη δεύτερη συνεχόµενη «Covid – χρονιά» ένα από τα βασικά ατού της Ελλάδας είναι, σύµφωνα µε τον κ. Τάσιο, η υγειονοµική αξιοπιστία, το στοίχηµα της οποίας πρέπει να κερδίσει φέτος, όπως και πέρυσι. Εκτιµά ότι από το Υπουργείο Τουρισµού έχει γίνει µία «πολύ καλή προσπάθεια», επισηµαίνοντας όµως ότι η ατοµική ευθύνη στην τήρηση των κανόνων και των πρωτοκόλλων ασφαλείας θα κρίνουν και πάλι εν πολλοίς το αποτέλεσµα για τον τουρισµό και για το σύνολο της οικονοµίας.

Ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ξ. σηµειώνει ότι ο ξενοδοχειακός κλάδος δίνει σήµερα αγώνα επιβίωσης, ύστερα από την πτώση του τζίρου κατά 78% το 2020. Υποστηρίζει ότι µε τη στήριξη που έλαβαν τα ξενοδοχεία από το κράτος κάλυψαν λίγο πάνω από το 30% των αναγκών τους, χαρακτηρίζει θετικά τα µέτρα ενίσχυσης της επανεκκίνησης, ζητά όµως επιµήκυνση στην εξόφληση των δανειακών υποχρεώσεων των ξενοδοχείων προς τις τράπεζες. «Καθ’ όλα υγιείς επιχειρήσεις βρέθηκαν χωρίς δική τους υπαιτιότητα στη δίνη των συνεπειών της πανδηµίας και τώρα κάνουν τη φιλότιµη προσπάθειά τους. Όµως ανάκαµψη µε τη θηλιά στο λαιµό δεν γίνεται», αναφέρει χαρακτηριστικά.

ksd PRIMAGEL
adv
Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *