tasios
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Γρ. Τάσιος: “Τα ξενοδοχεία θα “μπούμε μέσα”, είναι σίγουρο, το ζήτημα είναι πόσο και με ποιόν τρόπο”

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

– Διατηρούμε προφανώς την αισιοδοξία μας ότι το κενό από τη Ρωσία και την Ουκρανία θα αναπληρωθεί από άλλες εθνικότητες”

“Τα ξενοδοχεία θα “μπούμε μέσα”, είναι σίγουρο, το ζήτημα είναι πόσο και με ποιόν τρόπο”, δήλωσε “εύγλωττα” σε συνέντευξή του στους “Αταίριαστους” του ΣΚΑΙ, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος, αναφερόμενος στην γεωμετρική αύξηση του κόστους λειτουργίας των ξενοδοχείων.

“Ο πόλεμος στην Ευρώπη δημιουργεί ανασφάλεια σε όποιον θέλει να κλείσει ένα πακέτο για να κάνει διακοπές το καλοκαίρι και από την άλλη υπάρχει η απώλεια από τη ρωσική και ουκρανική αγορά που με στοιχεία του 2019, μιλάμε ήδη για 600 χιλιάδες και 150 χιλιάδες αφίξεις αντίστοιχα που θα χαθούν. Αλλά από εδώ και πέρα το ζήτημα έχει να κάνει με τα οικονομικά δεδομένα που έχουμε μπροστά μας”, δήλωσε ο  κ. Γρηγόρης Τάσιος. Και συνέχισε: “Δεν είναι ξέρετε, το εάν δεν θα δουλέψουμε για παράδειγμα τον Μάιο και θα δουλέψουμε τους επόμενους πέντε μήνες που θα ακολουθήσουν. Είναι το πώς θα τα βγάλουν πέρα οικονομικά οι επιχειρήσεις με όλο αυτό το πληθωριστικό τσουνάμι που έχουμε μπροστά μας και είναι πλέον μια παραδοχή παγκόσμια και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Μέσα σε όλα αυτά, είναι και επιχειρήσεις του κλάδου μας, τόσο ξενοδοχεία όσο και τουριστικά γραφεία, που είχαν μεγάλη εξάρτηση από αυτές τις εθνικότητες. Αντιλαμβάνεστε ότι εδώ έχουμε μια καταστροφή, καθώς Ρώσοι και Ουκρανοί δεν θα ταξιδέψουν όχι μόνο στη χώρα, αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα”.

“Όσον αφορά στην αγορά της Ρωσίας έχουμε πλήρη αναστολή των κρατήσεων και αντίστοιχα υπογεγραμμένων συμβολαίων με προκαταβολές για το επόμενο διάστημα και αφορούν αρκετές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων στη Βόρεια Ελλάδα, την Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο. Συνεπώς έχουμε δύο κατηγορίες επιχειρηματιών που πλήττονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αυτούς οι οποίοι έχουν εξάρτηση από τις δύο αγορές, αλλά και όλους τους υπόλοιπους που επηρεάζονται έτσι κι αλλιώς από την αύξηση του κόστους, διότι το 60% των αφίξεων αντιστοιχεί σε “κλειδωμένα συμβόλαια” με τιμές του 2019. Θα μπούμε μέσα, είναι σίγουρο, το ζήτημα είναι πόσο και με ποιον τρόπο θα ανταπεξέλθει η ελληνική οικονομία με βάση και τις ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες που θα έχουμε το επόμενο διάστημα”, τόνισε ο Πρόεδρος της ΠΟΞ και κατέληξε:
“Διατηρούμε προφανώς την αισιοδοξία μας. Το ότι προσγειώθηκε η πρώτη πτήση από τις ΗΠΑ είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό γεγονός, διότι η ασφάλεια του προορισμού είναι το κίνητρο για να προχωρήσει ο πελάτης στην κράτηση. Εάν λοιπόν, δεν έχουμε ειρηνευτική συνθήκη, δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε καινούργιες κρατήσεις. Σε 15 μέρες; Σε 30 μέρες; Αυτό είναι μπροστά μας και μένει να το δούμε. Επίσης, η Ρωσία βρισκόταν στο νούμερο 7 του πίνακα αφίξεων του 2019, συνεπώς έχουμε άλλες 6 εθνικότητες της Ευρώπης και τις ΗΠΑ που προηγούνται. Εάν αυτοί οι τουρίστες ταξιδέψουν στη χώρα μας που έχει αποκτήσει μια πραγματικά πολύ καλή εικόνα από την υγειονομική διαχείριση εν μέσω πανδημίας, τότε πιστεύουμε ότι μπορούμε από τα τέλη Μαΐου να καταφέρουμε το καλύτερο δυνατό. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο “αλλά”, διότι ο πληθωρισμός δεν είναι μόνο στην ενέργεια και ήδη φαίνεται αυτή τη στιγμή ότι τα αεροπορικά εισιτήρια στην Ευρώπη θα αυξηθούν τουλάχιστον κατά 50 ευρώ μέσα στον επόμενο μήνα και αυτό επηρεάζει την τσέπη όλων των Ευρωπαίων”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *