Γρηγόρης Τάσιος: Το προσφυγικό “αγκάθι”…

ΦΟΡΕΙΣ
Την εικόνα από διεθνείς τουριστικές εκθέσεις μεταφέρει στο Euro2day.gr και στον Παναγιώτη Υφαντή, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρ. Τάσιος. Πως οι αγροτικές κινητοποιήσεις απειλούν να «μπλοκάρουν» και την τουριστική κίνηση από Βαλκάνια το Πάσχα.
Στροφή των ξένων τουριστών σε χερσαίους προορισμούς της Ελλάδας ως αποτέλεσμα των διαστάσεων που προσλαμβάνει το προσφυγικό αλλά και των πολιτικο-οικονομικών εξελίξεων στη χώρα διαπιστώνει ο Γρηγόρης Τάσιος, Γ.Γ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (Π.Ο.Ξ.) και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής.

pisines_seepyΕπιστρέφοντας από μια σειρά διεθνείς τουριστικές εκθέσεις στη Βόρεια Ευρώπη και τα Βαλκάνια, ο επικεφαλής των ξενοδόχων της Χαλκιδικής μετέφερε στο Euro2day.gr το κλίμα που διαμορφώνεται στις αγορές της Ευρώπης για τη χώρα μας.

«Το προσφυγικό εξελίσσεται, δυστυχώς, σε μεγάλο πρόβλημα. Σε πρώτη φάση αναστέλλει τις σκέψεις των υποψήφιων ταξιδιωτών να προχωρήσουν σε κράτηση», αναφέρει ο Γρ. Τάσιος.

Σε αγορές όπως του Βελγίου, της Ολλανδίας και της Σουηδίας η κατάσταση, σύμφωνα με τον επικεφαλής των ξενοδόχων Χαλκιδικής, είναι ξεκάθαρη: όσοι επιλέγουν Ελλάδα ζητούν περισσότερες πληροφορίες για χερσαίους προορισμούς. «No islands (όχι νησιά) ήταν η φράση που ακουγόταν, σύμφωνα με τον Γρ. Τάσιο, ακόμα και στο άκουσμα νησιών όπως η Κρήτη που δεν έχουν συνδεθεί με οποιονδήποτε τρόπο με ροές προσφύγων.

Ακόμα κι αυτοί, ωστόσο, που έδειξαν να ενδιαφέρονται περισσότερο για προορισμούς στην ηπειρωτική Ελλάδα δεν είναι βέβαιο ότι θα ταξιδέψουν τελικά. Κι αυτό καθώς, σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων Χαλκιδικής, αρκετοί άφηναν ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο λέγοντας χαρακτηριστικά «Δεν πειράζει, μια χρονιά ας κάτσουμε και στη χώρα μας».

Οι κλυδωνισμοί για το ελληνικό τουρισμό από βασικές αγορές είναι δεδομένοι. Αναφερόμενος στην περίπτωση της Χαλκιδικής ο Γρ. Τάσιος επεσήμανε ότι η μείωση κρατήσεων από τη Γερμανία φθάνει αυτή την περίοδο το 20%.

Για την αγορά της Ρωσίας, την ίδια στιγμή, εκτίμησε πως θα αποτελούσε επιτυχία αν η Ελλάδα κατορθώσει να προσελκύσει αριθμό Ρώσων τουριστών αντίστοιχο με το 2015 (περί τις 450.000 επισκέπτες).

Την ίδια στιγμή οι κινητοποιήσεις των αγροτών ενδέχεται να επηρεάσουν τις κρατήσεις από Βαλκανικές χώρες για την περίοδο του Πάσχα στη Χαλκιδική. Στα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής, εξηγεί, έχουν γίνει πολλές κρατήσεις απ’ τα Βαλκάνια για την περίοδο του Πάσχα. Μετά από εξήντα μέρες αγροτικών κινητοποιήσεων, όμως, και το κλείσιμο μεθοριακών σταθμών εμφανίζονται προβληματισμένοι για το αν θα έρθουν, τελικά, ακόμα και άνθρωποι που έχουν κάνει κράτηση.

Οι μεθοριακοί σταθμοί Ευζώνων και Προμαχώνα, άλλωστε, αποτελούν πύλες εισόδου για τουρίστες που θέλουν να έρθουν οδικώς στην Ελλάδα για το Πάσχα από χώρες όπως η Σερβία, το Μαυροβούνιο, η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

«Ανεξάρτητα από τις μορφές κινητοποιήσεων που επιλέγονται, οι μεθοριακοί σταθμοί δεν πρέπει να κλείνουν. Δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα», είπε ο Γρ.Τάσιος.

Οι ξενοδόχοι της Χαλκιδικής ποντάρουν πολλά στο φετινό Πάσχα καθώς η εορταστική περίοδος συμπίπτει με την Πρωτομαγιά, ο καιρός αναμένεται να είναι καλός και ευελπιστούν ότι θα προσελκύσουν μεγάλο αριθμό πελατών από τα Βαλκάνια.

Σύμφωνα με τον πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, την περίοδο του Πάσχα έχουν προγραμματίσει να λειτουργήσουν 50-70 ξενοδοχεία ενώ αναμένονται 50-70.000 ταξιδιώτες από τα Βαλκάνια.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *