wtm

Γρηγορείτε, γιατί κάλλιο γαϊδουρόδενε, παρά γαϊδουρογύρευε…

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

του Κωνσταντίνου Στ. Δεριζιώτη

Σήμερα είναι μια κρίσιμη ημέρα.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου (FCO), θα ανακοινώσει τις αλλαγές, στις λίστες των χωρών, από τις οποίες οι ταξιδιώτες τίθενται ή όχι σε καραντίνα.

Εδώ και μέρες έχουν πληθύνει πολύ τα δημοσιεύματα που θεωρούν ότι η Πορτογαλία θα είναι η επόμενη χώρα η οποία θα μπει στην λίστα των χωρών που θα επιβάλλεται καραντίνα στους Άγγλους τουρίστες (σ.σ. γιατί περί αυτού πρόκειται…) που θα επιστρέφουν από τις διακοπές τους. Υπενθυμίζεται ότι μόλις στις 21 Αυγούστου, η Πορτογαλία μπήκε στην λίστα των ασφαλών χωρών και αμέσως οι μεγάλοι αγγλικοί tour operators (Jet2), ανακοίνωσαν επανέναρξη των προγραμμάτων και επιπλέον θέσεις.

Η επαναφορά της Πορτογαλίας στην “κόκκινη λίστα”, αν και δικαιολογείται απολύτως από τα επιδημιολογικά δεδομένα, αφού έχει 22,7 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό στο τελευταίο 7ήμερο, θα είναι ένα μεγάλο πλήγμα για την αγγλική ταξιδιωτική βιομηχανία, η οποία έχει προειδοποιήσει ότι το κλείσιμο εκ νέου της Πορτογαλίας θα σημάνει και το τέλος των προγραμμάτων της για την χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου για φέτος, οριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, έχει θέσει ως όριο τα 20 κρούσματα, ανά 100.000 πληθυσμού, στο τελευταίο 7ήμερο.

virusΌμως τις τελευταίες 2 ημέρες, ειδικά με την διάσταση που πήρε στον διεθνή Τύπο η υπόθεση της πτήσης της TUI από την Ζάκυνθο στην Ουαλλία, με τα κρούσματα κορωνοϊού και την μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας, αλλά και η απόφαση της κυβέρνησης της Σκωτίας να βάλει την Ελλάδα στην λίστα των χωρών με καραντίνα, υπάρχουν μεγάλες πιέσεις στην κυβέρνηση Τζόνσον, να βάλει την Ελλάδα στην “κόκκινη λίστα”.

Πριν από λίγο μάλιστα, έχει πάρει διάσταση στην Αγγλία, η εμφάνιση δεκάδων κρουσμάτων κορωνοϊού, σε μαθητές Λυκείου που επέστρεψαν από την Ζάκυνθο…

Ωστόσο, τα επιδημιολογικά στοιχεία, δεν στηρίζουν μια τέτοια απόφαση της αγγλικής κυβέρνησης, καθώς η Ελλάδα έχει 14,3 κρούσματα, μέγεθος που απέχει πολύ από το όριο των 20.

Στο πλαίσιο αυτό, μια τέτοια, απευκταία, απόφαση θα οδηγούσε σε αυτοακύρωση της αγγλικής πολιτικής στο θέμα και αμφισβήτησής της, που θεωρείται από πολλούς επιτυχημένη, με αρκετές ακόμη χώρες να την ακολουθούν, εσχάτως ουσιαστικά και η Γερμανία. Από την άλλη είναι σίγουρο ότι θα διαδραματίσει ρόλο και η κόντρα της αγγλικής κυβέρνησης με την σκωτική.

Εάν λοιπόν η επαναφορά της Πορτογαλίας στην “κόκκινη λίστα”, συνοδευτεί με αντίστοιχη απόφαση για την Ελλάδα, τότε θα υπάρξει ταφόπλακα στην αγγλική ταξιδιωτική βιομηχανία για εφέτος, με ότι αυτό συνεπάγεται…

Πηγές από την αγγλική πρεσβεία στην Αθήνα, αναφέρουν ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα ένταξης της Ελλάδας στην “κόκκινη λίστα”, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Τουρισμού.

Ωστόσο, το σύνολο της αγγλικής ταξιδιωτικής βιομηχανίας, με εκπροσώπους της οποίας έχω μιλήσει προσωπικά, ανησυχούν πολύ.

Και για να ανησυχούν άνθρωποι και επιχειρήσεις, που έχουν τα συμφέροντά τους στην Ελλάδα και τον ελληνικό Τουρισμό, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε.

Προφανώς και η ελληνική κυβέρνηση κάτι έχει ακούσει και ίσως σε αυτή τη λογική υπήρξε και η συνέντευξη χθες του υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη, στο ραδιόφωνο του BBC.

Δεν χρειάζεται να γράψω βέβαια τι θα σημαίνει για την εφετινή, έτσι κι αλλιώς προβληματική, φετινή σαιζόν, η επιβολή καραντίνας στους Άγγλους τουρίστες που θα επιστρέφουν από την Ελλάδα.

Θα πω μόνο ότι ήδη υπάρχουν ΠΟΛΛΑ ξενοδοχεία, που έχουν ήδη καταστρώσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για άμεσο κλείσιμο, εάν τεθεί καραντίνα από την αγγλική κυβέρνηση.

Ελπίζω να διαψευστούν οι ανησυχίες αυτές και σήμερα η Ελλάδα να παραμείνει στην “πράσινη λίστα” του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μέχρι τότε όμως κύριοι της κυβέρνησης και όχι μόνο:

ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ, ΓΙΑΤΙ ΚΑΛΛΙΟ ΓΑΪΔΟΥΡΟΔΕΝΕ, ΠΑΡΑ ΓΑΪΔΟΥΡΟΓΥΡΕΥΕ!!!

ksd
adv
Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *