photo EC
Φωτό: EC

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγείται την είσοδο ταξιδιωτών εκτός ΕΕ από την 1η Ιουλίου

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Ξεκινώντας από την 1η Ιουλίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγείται να επιτρέπεται η είσοδος σε ταξιδιώτες που προέρχονται από κράτη εκτός της ΕΕ και της ζώνης Σένγκεν.

Η θετική εισήγηση ανακοινώθηκε από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Josep Borrell σε συνάντηση του Κολεγίου των Επιτρόπων, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες.

Πιο συγκεκριμένα, ο  Josep Borrell αναφέρει: “Η άρση των προσωρινών ταξιδιωτικών περιορισμών στα εξωτερικά σύνορα θα πραγματοποιηθεί σε ένα δεύτερο στάδιο. Υπό το πλαίσιο αυτό το Κολέγιο των Επιτρόπων θα εφαρμόσει την αξιολόγηση των ταξιδιωτικών περιορισμών και θα υιοθετήσει μία προσέγγιση για τη σταδιακή και μερική άρση τους προς συγκεκριμένα κράτη από την 1η Ιουλίου, λαμβάνοντας υπόψη τις ένα σύνολο από σχετικές αρχές και τα κριτήρια, και θα βασίζεται σε μία κοινή προσέγγιση από τα κράτη μέλη, η οποία θα υποστηρίζεται από την Επιτροπή”.

Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί μία 2η συνάντηση την Παρασκευή από την κοινή επιτροπή για το ζήτημα της συμφωνίας της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Κολλέγιο των Επιτρόπων συζητάει, επίσης, τα μέτρα τα οποία έχουν λάβει τα κράτη μέλη στα εσωτερικά τους σύνορα σχετικά με την κρίση του Κορωνοϊού και των προσωρινών ταξιδιωτικών περιορισμών εντός της ΕΕ.

Ο  Josep Borrell προσθέτει: “Σχετικά με τα εσωτερικά σύνορα το Κόλλεγιο παρατηρεί ότι αρκετά κράτη μέλη βρίσκονται στη διαδικασία της άρσης των ελέγχων στα σύνορα και θεωρούν ότι αυτή θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του Ιουνίου”.

Αφού αναφερθήκαν τα δύο αυτά ζητήματα η συζήτηση στράφηκε στην κοινή επικοινωνία σχετικά με την παραπληροφόρηση για τον Κορωνοϊό.

Σε μία ανεπίσημη συνεδρίαση μέσω βίντεο, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιουνίου, οι Υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για την πιθανότητα να ανοίξουν ξανά τα εξωτερικά σύνορα της ζώνης Σένγκεν, καθώς και το ζήτημα του κλεισίματος των συνόρων και της άρσης των ελέγχων, οι οποίοι επιβλήθηκαν εν μέσω της έξαρσης της πανδημίας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι Υπουργοί εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το γεγονός ότι η πανδημία έχει απειλήσει τις βάσεις του μπλοκ, την ελευθερία της μετακίνησης και την Ευρωπαϊκή Αγορά. Οι Υπουργοί συμφώνησαν ότι δεν ήταν έτοιμοι να ανοίξουν τα σύνορά τους στις 15 Ιουνίου όπου και επρόκειτο να λήξει η περίοδος του κλεισίματος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι η άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών θα πρέπει να γίνει συντονισμένα μεταξύ όλων των κρατών μελών. Για αυτό το λόγο τα κράτη μέλη πρέπει να συμφωνήσουν σε μία κοινή λίστα για τα κράτη εκτός της ΕΕ, στα οποία θα επιτρέπεται η είσοδος από την 1η Ιουλίου. Προς τούτο η Επιτροπή προτείνει να εφαρμοστούν:

Αντικειμενικά κριτήρια

Η απόφαση για την άρση των περιορισμών για μία συγκεκριμένη χώρα θα πρέπει να βασίζεται σε επιδημιολογικά κριτήρια και την απόκριση της εκάστοτε χώρας στην πανδημία, καθώς και στο γεγονός εάν η χώρα αυτή έχει ανοίξει τα σύνορά της προς της ΕΕ.

Πρώτα θα πρέπει να αρθούν οι περιορισμοί προς τα κράτη τα οποία έχουν τα ίδια επιδημιολογικά επίπεδα με το μέσο όρο της ΕΕ. Η Επιτροπή προτείνει μία λεπτομερή λίστα με στόχο τα κράτη μέλη να λάβουν μία κοινή απόφαση.

Κοινή και συντονισμένη προσέγγιση

Προτείνεται μία κοινή και συντονισμένη προσέγγιση η οποία θα συνεπικουρεί τα κράτη μέλη της ΕΕ και τα κράτη της ζώνης Σένγκεν σε τεχνικό επίπεδο και θα επιτρέπει την προετοιμασία μίας λίστας με χώρες στις οποίες μπορεί να αρθούν οι περιορισμοί.

Οι αποφάσεις για την άρση των περιορισμών θα πρέπει να προετοιμάζονται από τα κράτη μέλη υπό τους εσωτερικούς πολιτικούς μηχανισμούς της ΕΕ για τη διαχείριση κρίσεων. Τα κράτη μέλη οφείλουν να εφαρμόζουν τις αποφάσεις συντονισμένα και να διασφαλίζουν την ισάξια εφαρμογή τους σε όλη την ΕΕ.

Ευελιξία

Είναι πιθανό να εφαρμοστούν ξανά ταξιδιωτικοί περιορισμοί για κράτη στα οποία τα απαραίτητα κριτήρια δεν ισχύουν. Επίσης, τα κράτη μέλη μπορούν να αρνηθούν την είσοδο σε ταξιδιώτες, οι οποίοι κρίνονται επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, ακόμα και εάν προέρχονται από κράτη στα οποία δεν ισχύουν πλέον οι περιορισμοί.

Η Επιτροπή προτείνει την άρση των περιορισμών προς την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και τα Σκόπια από την 1η Ιουλίου εφόσον ανταποκρίνονται στα επιδημιολογικά κριτήρια. Επίσης, θα πρέπει να επιτρέπεται η είσοδος σε όσους σπουδάζουν σε κράτη της ΕΕ και σε εργαζόμενους εφόσον η παρουσία τους κρίνεται απαραίτητη και δεν μπορεί να αναβληθεί.

ΠΗΓΗ 

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *