ksd copyright
© money tourism copyright photo

Παρά τις τρομοκρατικές επιθέσεις και την προσφυγική κρίση, το ποσοστό των Κινέζων τουριστών στην Ευρώπη αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται.
Ωστόσο, η Γερμανία κερδίζει μικρότερο έδαφος από ό,τι  άλλες ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά τον αριθμό των Κινέζων ταξιδιωτών, γεγονός που οφείλεται στην αυστηρή εφαρμογή των κινεζικών κανονισμών θεωρήσεων, σύμφωνα με τη συνθήκη Σένγκεν.

«Η Γαλλική visa, είναι πολύ πιο εύκολο να εκδοθεί, καθώς η Γαλλία δεν είναι τόσο αυστηρή όσο η Γερμανία», δήλωσε ο διευθυντής του ταξιδιωτικού πρακτορείου Ctrip στο Πεκίνο».

Παρότι όλες οι χώρες της ΕΕ εντός Σένγκεν υποτίθεται ότι πρέπει να τηρούν τους κανονισμούς αυτούς με τον ίδιο τρόπο, η Γαλλία δεν απαιτεί κρατήσεις ξενοδοχείων ούτε γνήσιες επιστολές πρόσκλησης. Σύμφωνα με τον διευθυντή Hu Xiaoyan του ταξιδιωτικού πρακτορείου Changzhou Guolü, η διαδικασία έκδοσης θεώρησης της γερμανικής πρεσβείας είναι πολύ πιο περίτεχνη.

Νέα κέντρα έκδοσης visa

Ορισμένες ιστοσελίδες συστήνουν ήδη στους Κινέζους τουρίστες με προορισμό την Ευρώπη, να υποβάλουν αίτηση για βίζα στη Γαλλία. Καθώς υπάρχουν πολύ λιγότεροι υπάλληλοι έκδοσης θεωρήσεων, η Γαλλία εκδίδει μεγαλύτερο ποσοστό θεωρήσεων, αυξάνοντας τον αριθμό των Κινέζων τουριστών στην Ευρώπη σε 2 εκατομμύρια το 2015.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο, οι αξιωματούχοι της Γερμανίας στην Κίνα εξέδωσαν 360.000 θεωρήσεις εντός Σέγκεν, μολονότι το 80% ήταν θεωρήσεις πολλαπλών εισόδων και το 20% πολυετείς. Παρόλο που τα ταξιδιωτικά γραφεία και οι τουρίστες διαμαρτύρονται για τις αυστηρές απαιτήσεις, η διαδικασία έκδοσης γερμανικής θεώρησης περιγράφεται από ξένα γραφεία ως «γρήγορη και φιλική προς τον πελάτη».

Οι περισσότερες θεωρήσεις εκδίδονται εντός 48 ωρών. Για την καλύτερη διαχείριση του όγκου των αιτήσεων, έχουν ανοίξει στην Κίνα δέκα νέα κέντρα αίτησης για visa.

O Wei Xiao’an, διευθυντής της κινεζικής ακαδημίας τουρισμού, επιβεβαίωσε την αυστηρότητα των διαδικασιών θεώρησης που ποικίλλει σε διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ. Αναμένει ότι ο αριθμός των Κινέζων τουριστών προς ξένες χώρες θα αυξηθεί κατά 10%, ξεπερνώντας τα 130 εκατ.

Μεγάλη ροή τουριστών με κατεύθυνση την Ευρώπη

Παρά το γεγονός ότι οι κύριοι προορισμοί εξακολουθούν να είναι εντός της Ασίας, σύμφωνα με τον Wei Xiao’an, η Ευρώπη γίνεται όλο και πιο δημοφιλής.

«Ο τουρισμός της Ευρώπης θα παρουσιάσει αύξηση φέτος, καθώς οι Κινέζοι έχουν αρχίσει να βαριούνται τις γειτονικές τους χώρες όπως η Κορέα και η Ιαπωνία». Κατά τη γνώμη του, ο φόβος της τρομοκρατίας ή η προσφυγική κρίση που επηρεάζει την Ευρώπη, δεν θα τρομάξει τους Κινέζους τουρίστες σε μακροπρόθεσμη βάση.

Ο αριθμός των Γαλλικών θεωρήσεων μπορεί να έχει μειωθεί κατά 18%, ως συνέπεια των επιθέσεων του Δεκεμβρίου στο Παρίσι, αλλά Wei Xiao’an πιστεύει ότι αυτό είναι ένα προσωρινό φαινόμενο: «Υπάρχουν ορισμένες επιδράσεις, αλλά καμία αλλαγή στη γενική ταξιδιωτική συμπεριφορά», λέει χαρακτηριστικά.

Τα ταξιδιωτικά γραφεία της Κίνας, θεωρούν την Ευρώπη ως ένα ανερχόμενο «αστέρι». «Δεν υπάρχει ιδιαίτερος φόβος για την τρομοκρατία ή τους πρόσφυγες», λέει ο Hu Xiaoyan από την εταιρία Hangzhou Guolü. Ενώ ο διευθυντής της Ctrip προσθέτει: «Οι Κινέζοι πελάτες δεν επηρεάζονται στην πραγματικότητα. Αναμένουμε μια πολύ «γενναιόδωρη» ανάπτυξη».

Οι Κινέζοι τουρίστες είναι αρκετά δημοφιλείς, καθώς τείνουν να ξοδεύουν μεγαλύτερα ποσά για αγαθά πολυτελείας, σε σχέση με άλλους τουρίστες. Η γερμανική τουριστική βιομηχανία επιθυμεί κι αυτή υψηλότερες αποδόσεις.  Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις, η εφαρμογή μιας πιο ήπιας διαδικασία για την έκδοση θεώρησης, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολλές επιπλέον απευθείας, εβδομαδιαίες πτήσεις από την Κίνα προς τη Φρανκφούρτη.

«Η Γερμανία «αυτοπυροβολείται», εάν συνεχίσει να ακολουθεί τους κανονισμούς Σένγκεν τόσο αυστηρά», λέει αξιωματούχος της ΕΕ. Οι χώρες εντός Σένγκεν, πρέπει ωστόσο να μειώσουν αμοιβαία τις αυστηρές απαιτήσεις για τους Κινέζους τουρίστες. Φαίνεται ότι όχι μόνο η Γαλλία, αλλά και η Ισπανία και η Ιταλία εφαρμόζουν τη διαδικασία έκδοσης θεωρήσεων  πολύ πιο ήπια.

ΜΕΣΩwww.money-tourism.gr
ΠΗΓΗwww.money-tourism.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ