Lufthansa

H Lufthansa αναλαμβάνει νέες πρωτοβουλίες για τη μείωση των εκπομπών CO2

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ

Λιγότερος θόρυβος, χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου και μειωμένες εκπομπές CO2. Η νέα ιδέα του Αποδοτικού Προφίλ Πτήσης “efficient flight profile (EFP )” προσφέρει μια σειρά πλεονεκτημάτων, καθώς διευκολύνει τη διαδικασία συνεχούς καθόδου, προσφέροντας χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου και μείωση των εκπομπών CO2 κατά την προσγείωση. Χρειάστηκαν μόλις πέντε εβδομάδες για την ανάπτυξη της ιδέας, από την DFS, τον γερμανικό πάροχο υπηρεσιών αεροναυτιλίας, και την Lufthansa. Οι δύο εταιρείες, εκμεταλλευόμενες τη μείωση της κίνησης που επέφερε η πανδημία του κορονοϊού, είχαν την ευκαιρία να εστιάσουν περαιτέρω στη βελτίωση του προφίλ πτήσης.

Τον Απρίλιο και τον Μάιο, η DFS, σε συνεργασία με την Lufthansa, ανέπτυξαν και εφάρμοσαν μία νέα ιδέα για τη βελτιστοποίηση του προφίλ πτήσεων. Το Αποδοτικό Προφίλ Πτήσης (EFP) διευκολύνει τη διαδικασία συνεχούς καθόδου, εξασφαλίζοντας χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου και μειωμένες εκπομπές CO2 κατά τη προσγείωση. Επιπλέον, το Αποδοτικό Προφίλ Πτήσης (EFP), συμβάλει στον περιορισμό της ηχορύπανσης στις περιοχές κοντά στα αεροδρόμια.

Σύμφωνα με τις πρώτες αξιολογήσεις, από την αρχή της εφαρμογής ο Όμιλος Lufthansa κατάφερε να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα περισσότερο από 2.000 τόνους το μήνα.

Με το Αποδοτικό Προφίλ Πτήσης (EFP), καθίσταται πλέον δυνατός ο βέλτιστος σχεδιασμός τόσο των πλευρικών, όσο και των κατακόρυφων διαδρομών πτήσεων, για την προσέγγιση στα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης και του Μονάχου από απόσταση μεγαλύτερη των 200 ναυτικών μιλίων. Τα αεροσκάφη παίρνουν άδεια για απευθείας πτήση από τον ανώτερο εναέριο χώρο μέχρι και τη θέση αρχικής προσέγγισης, έως και για μισή ώρα. Η θέση αρχικής προσέγγισης είναι το σημείο εκείνο, όπου τα αεροσκάφη ξεκινούν τη διαδικασία της προσγείωσης.

Αυτή η διαδικασία είναι δυνατή χάρη στη στενή συνεργασία των εμπλεκόμενων παρόχων υπηρεσιών αεροναυτιλίας. Μπορεί να προγραμματιστεί έως και μία εβδομάδα πριν από την πραγματοποίηση της πτήσης.

ksd
adv

Ένα άλλο στοιχείο που συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχία του αποδοτικού προφίλ πτήσης (EFP) είναι το υψηλό επίπεδο διαφάνειας μεταξύ του πιλοτηρίου και των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, καθώς και η έγκαιρη παροχή πληροφοριών. Η άδεια πτήσης δίνεται νωρίς, εξασφαλίζοντας ομαλή προσγείωση, χωρίς πλευρικές και κάθετες διορθωτικές κινήσεις.

Η δραστική μείωση του όγκου της εναέριας κυκλοφορίας που επέφερε η πανδημία του κορονοϊού προσέφερε την ευκαιρία για την βελτίωση της λειτουργίας πτήσεων. Τα εμπλεκόμενα μέρη αξιοποίησαν τις δεδομένες συνθήκες και μπόρεσαν να εστιάσουν στην ανάπτυξη της ιδέας του Αποδοτικού Προφίλ Πτήσης (EFP), ειδικά στα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια της Γερμανίας, της Φρανκφούρτης και του Μονάχου, στα οποία είναι δύσκολο να επιτρέψουν την ανάπτυξη τέτοιων πρωτοβουλιών. Χάρη στη στενή συνεργασία τους, η Lufthansa, η DFS, καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι εταίροι του αεροπορικού συστήματος συντονίστηκαν, σχεδίασαν και υλοποίησαν αυτή την πρωτοβουλία, στον χρόνο ρεκόρ των πέντε εβδομάδων.

Ο Klaus Froese, CEO της Lufthansa στο Αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης σχολιάζει: «Σε συνεργασία με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, εκμεταλλευτήκαμε την χαμηλή κίνηση για να αναπτύξουμε και να εφαρμόσουμε βελτιστοποιημένα προφίλ προσγείωσης – και το καταφέραμε μέσα σε λίγες εβδομάδες. Είμαι βέβαιος ότι η νέα διαδικασία προσγείωσης θα συνεχίσει να εφαρμόζεται στις πτήσεις, ακόμη και όταν αυξηθεί ο όγκος της εναέριας κυκλοφορίας.»

Ο Dirks Mahns, Chief Operating Officer της DFS, εξηγεί: «Η DFS είναι ένας πάροχος υπηρεσιών που πέρα από τον πρωταρχικό ρόλο της διασφάλισης της εύρυθμης λειτουργίας της εναέριας κυκλοφορίας, εστιάζει και στην κάλυψη των αναγκών όλων των εμπλεκομένων εταίρων στον εναέριο χώρο. Κοινός μας στόχος είναι να αποφύγουμε ή να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τη ρύπανση που σχετίζεται με τις αερομεταφορές. Το Αποδοτικό Προφίλ Πτήσης (EFP) είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα των αποτελεσμάτων που μπορούμε να επιτύχουμε με τη στενή συνεργασία και είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι από το αποτέλεσμα, που μας δίνει ακόμη μεγαλύτερα κίνητρα να συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο.»

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *