iatrikos_tourismos
H Περιφέρεια Πελοποννήσου ιδανικός προορισμός για τουρισμό ΑΜΕΑ και Ιατρικό Τουρισμό

H Περιφέρεια Πελοποννήσου ιδανικός προορισμός για τουρισμό ΑΜΕΑ και Ιατρικό Τουρισμό

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Στην Τρίπολη πραγματοποιήθηκε για δεύτερη μέρα το συνέδριο «Καθιστώντας την Περιφέρεια Πελοποννήσου ιδανικό προορισμό για τουρισμό ΑμεΑ και Ιατρικό Τουρισμό» που διοργανώνει η περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με την Ε.Σ.Α.μεΑ. και την Π.ΟΜ.Α.μεΑ. Πελοποννήσου.

Η έναρξη του συνεδρίου έγινε την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018 στο Club Hotel Loutraki και συνεχίστηκε στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου την Τρίπολη και στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης.

iatrikos tourosmos1
Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης

«Η αναγνώριση των δικαιωμάτων των ατόμων με ειδικές ανάγκες, όπως περιγράφονται στη Χάρτα Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, απαιτεί την ύπαρξη υποδομών που να τους δίνει τη δυνατότητα να ασκούν αυτά τα δικαιώματα» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά την ομιλία του στο συνέδριο «Καθιστώντας την Περιφέρεια Πελοποννήσου ιδανικό προορισμό για τουρισμό ΑΜΕΑ και Ιατρικό Τουρισμό», που διοργανώνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία και την Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Πελοποννήσου από την Παρασκευή 7 μέχρι την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018.

Καινοτόμο το συνέδριο για τον τουρισμό ΑΜΕΑ και Ιατρικό Τουρισμό

Όπως σημείωσε για τα Ελληνικά δεδομένα η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Πελοποννήσου να διοργανώσει ένα τέτοιο συνέδριο φαίνεται ιδιαίτερα περίεργη, δεδομένου ότι ποτέ δεν ασχολήθηκε συγκροτημένα με τα θέματα αυτή η Ελληνική πολιτεία, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε ότι η εφαρμογή τέτοιων πολιτικών αποτελούν σημαντικό παράγοντα για τον κοινωνικό πολιτισμό.

«Οφείλουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ασφαλούς και ελεύθερης πρόσβασης χωρίς αποκλεισμούς σε όλους τους δημόσιους, τουριστικούς, περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και πολιτιστικούς χώρους» δήλωσε ο κ. Τατούλης και πρόσθεσε ότι «το συνέδριο αυτό φιλοδοξεί να καταρτίσει έναν οδικό χάρτη εφαρμογής συγκεκριμένων πολιτικών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Για το σκοπό αυτό έχουμε ήδη προετοιμαστεί για την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ περίπου».

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της Περιφέρειας, όπως τον ανέπτυξε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, θα υπάρξουν συγκεκριμένοι άξονες παρεμβάσεων. Θα χρηματοδοτηθούν οι υποδομές στο επίπεδο της βελτίωσης της προσβασιμότητάς τους, καθώς χωρίς προσβασιμότητα δεν μπορεί να υπάρξει τουρισμός ΑΜΕΑ. Θα οργανωθούν και θα βελτιωθούν όπου υφίστανται δομές μακροχρόνιας διαβίωσης και επαγγελματικής κατάρτισης και απασχόλησης ΑΜΕΑ. Για το σκοπό αυτό θα υπάρξουν δύο campus ΑΜΕΑ, ένα στο Λουτράκι και ένα στην Καλαμάτα.

«Κατά τη διεκδίκησή μας μάλιστα τμήματος στρατοπέδου για το σκοπό αυτό, υπήρξε Δήμαρχος ο οποίος χαρακτήρισε προσβολή το σχέδιο αυτό, λέγοντας ότι θέλει να δημιουργήσει κατοικίες αξιωματικών. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι ακόμα και σήμερα στον 21ο αιώνα υφέρπει ο ρατσισμός και η λογική του αποκλεισμού» δήλωσε ο κ. Πέτρος Τατούλης.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ανέφερε ακόμη ότι στο πλαίσιο της νέας κοινωνικής οικονομίας θα πρέπει να δημιουργηθούν Κοιν. Σ.Επ. των ΑΜΕΑ, ώστε να εξασφαλίσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Ο ιατρικός τουρισμός

Σε ότι αφορά τον ιατρικό τουρισμό ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε ότι οι προσεγγίσεις δεν θα πρέπει να μένουν σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, κάτι το οποίο επιτρέπεται από το νομοθετικό πλαίσιο, πρέπει όμως να οργανωθεί πιο συστηματικά και πιο στοχευμένα.

«Οι Δήμοι θα πρέπει έγκαιρα να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να αξιοποιήσουν μόνοι τους τις υποδομές ιαματικού τουρισμού που διαθέτουν» σημείωσε ακόμη ο κ. Τατούλης και πρότεινε το μοντέλο των ΣΔΙΤ το οποίο μπορεί να προσελκύσει άμεσες επενδύσεις με γρήγορες αποδόσεις στην τοπική οικονομία, ωφελώντας ταυτόχρονα το Δήμο.
Ειδική αναφορά έκανε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στο δημογραφικό πρόβλημα, το οποίο χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη απειλή του Ελληνικού γένους.

«Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ποτέ ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση, παρά μόνο περιστασιακές ανακοινώσεις. Θα έπρεπε να αποτελεί κυρίαρχο θέμα της πολιτείας, το οποίο μάλιστα θα έπρεπε να ληφθεί υπόψιν και οι πολιτικές που το αφορούν να τεθούν εκτός των δεσμεύσεων των μνημονίων».

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *