money_tourism_photo "κλείδωμα"
Αεροδρόμιο Heathrow | © ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Heathrow: “Καμπανάκι” για πτώση της επιβατικής κίνησης

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ

Ο Μάρτιος ήταν ο δεύτερος συνεχόμενος μήνας που το αεροδρόμιο Heathrow διακίνησε φέτος αριθμό ρεκόρ επιβατών, παρά τη μείωση των ταξιδιωτών transit, με εκπρόσωπο του αερολιμένα να κρούει τον “κώδωνα του κινδύνου” για τον αριθμό των ταξιδιωτών αυτών, ο οποίος εμφανίζεται μειωμένος, εξαιτίας της εφαρμογής του συστήματος ηλεκτρονικών ταξιδιωτικών αδειών (ETAs).

Το πρόωρο Πάσχα έδωσε ώθηση στους αριθμούς των επιβατών, καθώς σχεδόν επτά εκατομμύρια ταξιδιώτες χρησιμοποίησαν τον περασμένο μήνα τον κόμβο του Λονδίνου, αυξημένοι κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με πέρυσι.

Συνολικά 936.000 επιβάτες ανέδειξαν τον παρατεταμένου πασχαλινό Σαββατοκύριακο στο πιο πολυσύχναστο που έχει καταγραφεί ποτέ στο αεροδρόμιο.

Την Μεγάλη Παρασκευή σημειώθηκε ρεκόρ απευθείας αναχωρήσεων με 118.000 άτομα να ταξιδεύουν.

Ωστόσο, ο αριθμός των επιβατών διέλευσης μειώθηκε λόγω της εφαρμογής των ηλεκτρονικών ταξιδιωτικών αδειών (ETAs), κόστους 10 λιρών, για όσους ταξιδεύουν transit.

Το Heathrow προειδοποίησε ότι η πολιτική αυτή “θα θέσει τα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα, σε σύγκριση με τους κόμβους της ΕΕ”.

Ο αερολιμένας δήλωσε: “Ενώ υποστηρίζουμε τη γενική λογική πίσω από την εισαγωγή των ETA, διαπιστώνουμε ήδη τις επιπτώσεις. Τους πρώτους τέσσερις μήνες από την εφαρμογή του συστήματος ταξίδεψαν 19.000 λιγότεροι επιβάτες διέλευσης από το Κατάρ, με τη διαδρομή μετεπιβίβασης να καταγράφει τα χαμηλότερα ποσοστά σε μηνιαία βάση, για πάνω από μια δεκαετία”, ανέφερε ο αερολιμένας σε ανακοίνωσή του.

Προειδοποιεί δε, πως αυτό αποτελεί τεράστιο πλήγμα για την ανταγωνιστικότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς πολλά δρομολόγια μεγάλων αποστάσεων, τα οποία είναι εξαιρετικά σημαντικά για την οικονομία, τις εξαγωγές και την ευρύτερη συνδεσιμότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, βασίζονται σε επιβάτες transit.

Το Heathrow καλεί τους αρμόδιους υπουργούς να αναλάβουν δράση για την κατάργηση αυτού του μέτρου, καθώς, όπως υπογραμμίζει, αναμένεται ότι ολοένα και περισσότεροι επιβάτες transit θα επιλέγουν άλλους κόμβους.

“Είναι υπέροχο να βλέπουμε την πρόοδο που σημειώνουμε φέτος με την ομαλή εξυπηρέτηση ενός αριθμού ρεκόρ επιβατών που επιλέγουν το Heathrow. Αλλά για να διατηρηθεί η δυναμική, η κυβέρνηση πρέπει να εξαιρέσει τους επιβάτες εναέριας διέλευσης από το σύστημα ETA. Πρέπει να εξισώσουμε τους όρους ανταγωνισμού, ώστε η αεροπορική βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου να συνεχίσει να είναι παγκόσμιας κλάσης”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Heathrow, Thomas Woldbye.

Ο ίδιος μίλησε καθώς το Heathrow διαβεβαίωνε τους επιβάτες ενόψει της θερινής περιόδου ότι “το βάρος παραμένει στην παροχή μιας ομαλής και αποτελεσματικής λειτουργίας”.

Σύμφωνα με τον κ. Woldbye, οι εργασίες στον αεροπορικό κόμβο συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς για τη βελτιστοποίηση της τρέχουσας υποδομής, ώστε οι διαδικασίες για τους επιβάτες να είναι ταχύτερες, αποτελεσματικότερες και πιο ευέλικτες, συμπεριλαμβανομένης της αναβάθμισης των 146 σαρωτών ασφαλείας αξίας 1 δισεκατομμυρίου στερλινών και της συνεχιζόμενης επένδυσης στο σύστημα αποσκευών του Τerminal 2.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *