Θέση απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία παίρνουν η μία μετά την άλλη οι μεγάλες ξενοδοχειακές εταιρίες, με τη Hilton, τη Hyatt, την Accor, αλλά και τη IHG και τη Marriott να προχωρούν ήδη σε αναστολή των επενδύσεών τους στη Ρωσία.
Πιο συγκεκριμένα, η Hilton έκλεισε το εταιρικό της γραφείο στη Μόσχα, ενώ και η Accor προχώρησε σε μια παρόμοια κίνηση τις τελευταίες ημέρες, “παγώνοντας” όλα τα προγραμματισμένα “ανοίγματα” ξενοδοχείων στη Ρωσία, καθώς, σύμφωνα με το Skift, και τις μελλοντικές επενδύσεις της.
Η IHG έκλεισε επίσης το εταιρικό της γραφείο στη Μόσχα και ανέστειλε τις μελλοντικές επενδύσεις, την αναπτυξιακή της δραστηριότητα και τα “ανοίγματα” στη Ρωσία.
Η Marriott, με τη σειρά της, ανακοίνωσε κι αυτή ότι θα προχωρήσει στο κλείσιμο του εταιρικού της γραφείου στη Μόσχα και θα διακόψει μελλοντικά “ανοίγματα” ξενοδοχείων, ανάπτυξη και επενδύσεις στη Ρωσία. Η εταιρία σημείωσε σε ανακοίνωσή της ότι τα ξενοδοχεία της στη Ρωσία ανήκουν σε τρίτους και “συνεχίζει να αξιολογεί τη δυνατότητα αυτών των ξενοδοχείων να παραμείνουν ανοιχτά”.
Η κίνηση αυτή έρχεται καθώς ο ξενοδοχειακός κλάδος αντιμετωπίζει έλεγχο για τη συνέχιση της λειτουργίας του στη Ρωσία, αφού μεγάλες αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρίες όπως η Airbus, η Boeing, ακόμη και τα Starbucks και τα McDonald’s αποσύρθηκαν από τη Ρωσία τις τελευταίες ημέρες, σαν απάντηση της εισβολής του προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία.
“Τα ξενοδοχεία μας ήταν πάντα μέρος του ιστού των κοινοτήτων που εξυπηρετούμε και παίρνουμε σοβαρά την υπόσχεσή μας να επηρεάζουμε θετικά τα μέρη όπου ζούμε και εργαζόμαστε”, αναφέρει η Hilton σε ανακοίνωσή της.
“Θα συνεχίσουμε να αξιολογούμε τις ξενοδοχειακές δραστηριότητες στη Ρωσία, ενώ θα συμμορφωνόμαστε με τις ισχύουσες κυρώσεις και τις οδηγίες της αμερικανικής κυβέρνησης, καθώς ελπίζουμε σε μια λύση αυτής της κρίσης”, ανέφερε εκπρόσωπος της Hyatt.
“Κατανοώντας ότι πολλοί άνθρωποι στη Ρωσία αντιμετωπίζουν επίσης προκλήσεις και αβεβαιότητα για το μέλλον τους, καθορίζουμε πώς θα υποστηρίξουμε και θα φροντίσουμε καλύτερα τους συναδέλφους μας στα ξενοδοχεία και τους σημερινούς επισκέπτες μας στη χώρα”.
“Είμαστε βαθιά θλιμμένοι και σοκαρισμένοι από τον πόλεμο στην Ουκρανία και οι σκέψεις μας συνεχίζουν να είναι με όλους όσους επηρεάζονται από αυτά τα φρικτά γεγονότα. Η IHG έχει δεσμευτεί να φροντίζει τους ανθρώπους και τις κοινότητες όπου έχουμε παρουσία σε όλο τον κόσμο”, επισήμανε η IHG στη δική της ανακοίνωση. “Έχουμε μακροχρόνιες συμφωνίες διαχείρισης ή δικαιόχρησης με ανεξάρτητες εταιρίες, που κατέχουν τα ξενοδοχεία στη Ρωσία”, συμπλήρωσε.
Η Accor διαθέτει περισσότερα από 50 ξενοδοχεία στη Ρωσία, ενώ η Marriott διαθέτει 28 ξενοδοχεία που διαχειρίζεται και λειτουργεί με franchising στη Ρωσία, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας, Anthony Capuano, ενώ η Hilton διαθέτει 26.
Οι ηγέτες των εταιρειών εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία και τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά έχουν υιοθετήσει σε μεγάλο βαθμό έναν τόνο υποβάθμισης της αντίστοιχης παρουσίας τους στη Ρωσία αντί να προχωρήσουν σε πλήρη εκκένωση της χώρας.
“Τα εν λόγω ξενοδοχεία αντιπροσωπεύουν σημαντικά λιγότερο από το 1% του συνολικού όγκου εσόδων. Όταν εξετάζουμε τους εξερχόμενους Ρώσους ταξιδιώτες, είναι σημαντικά λιγότεροι από το 1% των διανυκτερεύσεων σε όλο τον κόσμο”, δήλωσε ο Capuano. “Υπάρχει η ανθρώπινη πλευρά: Εστιάζουμε πολύ στην ασφάλεια των συνεργατών μας και των επισκεπτών μας σε αυτές τις αγορές. Αλλά από ουσιαστική άποψη, όσον αφορά τις οικονομικές επιδόσεις της εταιρίας, αυτό δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικό”.
Η Accor συνεχίζει να δραστηριοποιείται στη χώρα, για την υποστήριξη των 3.500 εργαζομένων της εκεί και, κυρίως, για να προσφέρει ξενοδοχεία ως καταφύγιο για τα μέλη των μέσων ενημέρωσης καθώς και για μη κυβερνητικών οργανώσεων.
Η Hilton, από την άλλη, σχεδιάζει να δωρίσει τυχόν κέρδη από τις δραστηριότητές της στη Ρωσία για τις προσπάθειες ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία.Η Hilton δεν έχει στην κατοχή της κανένα από τα ξενοδοχεία της στη χώρα, αλλά αυτά εξακολουθούν να λειτουργούν, έστω και αν αποτελούν μικρό μέρος της συνολικής δραστηριότητας της εταιρίας.
Η Hyatt στέλνει προμήθειες στον ουκρανικό λαό και προσφέρει ξενοδοχεία ως καταφύγια προσφύγων σε όλη την Ευρώπη. Η IHG και άλλες ξενοδοχειακά brands προσφέρουν ομοίως δωμάτια για να φιλοξενήσουν πρόσφυγες και κάνουν δωρεές σε διάφορους ανθρωπιστικούς σκοπούς που βοηθούν στην Ουκρανία.
Η Marriott διέθεσε 1 εκατομμύριο δολάρια στο ταμείο αρωγής των εργαζομένων της για την υποστήριξη των συνεργατών της που επηρεάζονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Επίσης, υποστηρίζε τις ανθρωπιστικές προσπάθειες στην περιοχή και προσφέρει ξενοδοχεία για τη φιλοξενία προσφύγων.
“Λυπούμαστε για την απώλεια ανθρώπινων ζωών, τις εκτεταμένες επιπτώσεις σε εκατομμύρια αθώους πολίτες και την ανθρωπιστική καταστροφή στην Ουκρανία”, ανέφερε η Marriott σε ανακοίνωσή της. Και πρόσθεσε: “Υποστηρίζουμε σθεναρά όσους εργάζονται για την ειρήνη και τον τερματισμό του άσκοπου αυτού πόνου”.
1 σχόλιο στο “Hilton, Hyatt, Marriott, Accor και άλλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι γυρίζουν… πλάτη στη Ρωσία”