ksd copyright
© money tourism copyright photo

HolidayCheck: +41% οι κρατήσεις για Ελλάδα το 2018

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Από το Νοέμβριο 2017 έως τον Ιανουάριο 2018, 18 από τους 20 top προορισμούς διακοπών παρουσιάζουν σημαντική αύξηση κρατήσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία του HolidayCheck (UrlaubsMonitor 2018).

Η ισχυρότερη αύξηση κρατήσεων σημειώθηκε στην Τουρκία, η οποία με ποσοστό +92% είναι και πάλι στην τρίτη θέση μεταξύ των προορισμών με πολλές πρώιμες κρατήσεις. Όπως φαίνεται οι επιθέσεις και οι πολιτικές αναταραχές ήταν προσωρινές. Πολλοί τουρίστες επωφελούνται από την ασυναγώνιστη αξία της τουρκικής Ριβιέρας και του Αιγαίου. Με αύξηση κρατήσεων 81% και 71%, άλλες περιοχές που υπέστησαν κρίση, όμως, φαίνεται να ανακάμπτουν είναι η Τυνησία και η Αίγυπτος. Και οι τρεις περιοχές φαίνεται να καταγράφουν πολύ καλή πορεία, ωστόσο το θέμα της ασφάλειας παραμένει στο προσκήνιο.

Σε μια περίοδο ισχυρών πρώιμων κρατήσεων, οι ευρωπαϊκοί προορισμοί της Μεσογείου συνεχίζουν να αυξάνονται. Η Ισπανία εξακολουθεί να είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός για τους Γερμανούς παραθεριστές και παρουσιάζει αύξηση 5%, ποσοστό πολύ θετικό δεδομένου του μεγάλου όγκου κρατήσεων. «Της ανάπτυξης ηγούνται σε μεγάλο βαθμό οι Βαλεαρίδες Νήσοι, όπως η Μαγιόρκα και η Ίμπιζα, που παρουσιάζουν συνολική αύξηση 21%, ενώ το ποσοστό των Κανάριων Νησιών μειώνεται (-9%) και της ηπειρωτικής χώρας παραμένει σταθερό», δήλωσε ο Markus von Helden, διευθυντής τουρισμού της Holidaycheck. Αναμένεται ότι η ηπειρωτική χώρα με τις περιοχές Costa de la Luz και Costa del Sol θα είναι επίσης νικήτρια κατά τη διάρκεια του έτους.

Η Ελλάδα…

HolidayCheckΗ αύξηση στις κρατήσεις για την Ελλάδα (+ 41%), την Πορτογαλία (+ 15%), τη Βουλγαρία (+ 28%) και την Ιταλία (+ 45%) συμπληρώνουν την εικόνα της δυναμικής εκκίνησης του 2018. Καθώς κλασικοί παραθαλάσσιοι προορισμοί, όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος, επιστρέφουν και οι πάντα δημοφιλείς ευρωπαϊκοί προορισμοί συνεχώς αυξάνουν τη δημοτικότητά τους, η Βουλγαρία, ως εναλλακτικός προορισμός, και η Ιταλία, που όλο και περισσότερο καθιερώνεται ως παραθαλάσσιος προορισμός διακοπών, αυξάνονται επίσης. Συγκεκριμένα, η ζήτηση για την Καλαβρία και τη Σαρδηνία αυξάνεται, καθιστώντας την περιοχή τον 8ο δημοφιλέστερο προορισμό από τις πρώιμες κρατήσεις.

Τριετή στοιχεία κρατήσεων: ανάκαμψη της Τουρκίας / ρεκόρ κρατήσεων για την Αίγυπτο

Ύστερα από μια διετία με αρνητικά νούμερα πρώιμων κρατήσεων, σήμερα η κατάσταση είναι ανοδική. Παρόλο που τα στοιχεία δεν έδειξαν πτώση πλέον του -16% και -25% αντίστοιχα τα προηγούμενα χρόνια, πολλοί παραθεριστές προτίμησαν πιο ασφαλείς προορισμούς. Ωστόσο, όσον αφορά τις κρατήσεις, μέχρι το τέλος του 2017, η Τουρκία είχε ήδη ανακτήσει τη δύναμή της. Η Τυνησία από την άλλη, μετά την έντονη αύξηση των κρατήσεων τα δύο τελευταία χρόνια (+39% και +81%), θα χρειαστεί λίγο χρόνο για να φτάσει ξανά σε αυτό το υψηλό επίπεδο.

HolidayCheck Η ζήτηση για διακοπές στην Αίγυπτο ήταν ασταθής εδώ και πολλά χρόνια, δεδομένης της κατάστασης ασφαλείας. Ύστερα από πολλά σκαμπανεβάσματα, η Αίγυπτος καταγράφει περισσότερες κρατήσεις το 2017 από ποτέ. Παρ’ όλα αυτά, είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις για το μέλλον.

Ενώ η Ισπανία, μετά από μια εκρηκτική σεζόν του 2016 και σταθερά υψηλά ποσοστά το 2017, μπορεί να παρουσιάσει μια ελαφρά αύξηση στις κρατήσεις (+5%), η Ελλάδα και η Πορτογαλία σημειώνουν ακόμη και διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης. Η Βουλγαρία, που θωρείται ως εναλλακτική λύση για την Τουρκία ή άλλους ακριβούς προορισμούς της δυτικής Μεσογείου λόγω των χαμηλών τιμών της, εξακολουθεί να κερδίζει την προτίμηση όσων αγαπούν τις παραθαλάσσιες διακοπές και την έντονη ζωή.

Τάσεις στις τιμές: Αυξήσεις στη Νότια Ευρώπη / Ευκαιρίες στην Τυνησία / Τιμές για την Αίγυπτο

HolidayCheckΣτο UrlaubsMonitor, η Holidaycheck αξιολόγησε το μέσο κόστος των πακέτων διακοπών ανά άτομο ανά ημέρα σε μεμονωμένους προορισμούς. Υπόψη λήφθηκαν οι πρώιμες κρατήσεις των Γερμανών τουριστών. Αντίστοιχα αυξάνονται οι τιμές για την πλειοψηφία των κορυφαίων 20 προορισμών.

Παρά την αύξηση 8% στις τιμές του προηγούμενου έτους, η Τυνησία είναι σήμερα ο φθηνότερος μεταξύ των κορυφαίων προορισμών με 65€ ανά άτομο την ημέρα. Η υψηλή τιμή για διακοπές στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παραμένει σταθερή στα 146€. Ωστόσο, για όσους κυνηγούν τις ευκαιρίες σε υψηλής ποιότητας ξενοδοχεία, η Τουρκία και η Αίγυπτος προσφέρουν διαμονή με 69€ ανά άτομο την ημέρα. Ενώ τα ποσοστά της Τουρκίας είναι αυξημένα κατά 10% από πέρυσι, η τιμή για την Αίγυπτο έχει μειωθεί ακόμα περισσότερο κατά 3% παρά την άνοδο της ζήτησης. Αυτό οφείλεται στην ευρεία γκάμα προσφορών στις πτήσεις και στα ξενοδοχεία που παρέχουν οι ταξιδιωτικοί πράκτορες.

Ακόμη και στους εξαιρετικά δημοφιλείς προορισμούς διακοπών στη νότια Ευρώπη, το κόστος αυξάνεται. Η τιμή στην Ισπανία, για παράδειγμα, αυξήθηκε κατά 7% φτάνοντας στα 98€ και για την Πορτογαλία έφτασε τα 100€ αυξανόμενη κατά 10%. Μεταξύ των νησιών με τις περισσότερες κρατήσεις, το κόστος για τη Μαγιόρκα αυξήθηκε κατά 6% φτάνοντας τα 92€, για τα Γκραν Κανάρια κατά 7% στα 109€ και για τη Fuerteventura κατά 8% στα 101€.

Ανάλογα με τον προορισμό, η αύξηση της τιμής μπορεί να αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες. Οι αυξημένες τιμές των ξενοδοχείων σε προορισμούς υψηλής ζήτησης και οι τρέχουσες προσφορές στις πτήσεις παίζουν σημαντικό ρόλο. «Τα Κανάρια Νησιά, για παράδειγμα, με μέση αύξηση 11%, επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες – υψηλότερο κόστος ξενοδοχείων εξαιτίας αφενός της έκρηξης ζήτησης των προηγούμενων ετών και των επενδύσεων που έγιναν, και αφετέρου η συμφόρηση λόγω της πτώχευσης AirBerlin και Fly Niki», αναφέρει ο von Helden.

Περιορισμένη χωρητικότητα και η τάση των έγκαιρων κρατήσεων

Τα νούμερα των πρώιμων κρατήσεων, σημαντικά υψηλότερα από αυτά του προηγούμενου χρόνου, φανερώνουν τη θετική διάθεση των Γερμανών για διακοπές. «Ωστόσο, αναμένεται οι ρυθμοί ανάπτυξης να μην μπορέσουν να συνεχιστούν πέρα από όλους τους στόχους: πολλοί τουρίστες συνειδητά προβαίνουν σε πρώιμες κρατήσεις γνωρίζοντας την περιορισμένη χωρητικότητα. Σε μερικούς δημοφιλείς προορισμούς αργά ή γρήγορα θα παρουσιαστεί συμφόρηση στις πτήσεις και στις ξενοδοχειακές προσφορές, που συνοδεύονται από άνοδο των τιμών», όπως δηλώνει ο von Helden. Παρόλο που δεν είναι σαφές πώς θα εξελιχθεί η χωρητικότητα στις πτήσεις και οι τιμές μετά την πτώχευση της Air Berlin και της Fly Niki, το 2018 είναι περισσότερο από ποτέ σκόπιμο να κάνετε κράτηση διακοπών στους ευρωπαϊκούς προορισμούς της Μεσογείου όσο το δυνατόν νωρίτερα. «Συνολικά, αναμένουμε ένα ισχυρό έτος για τα πακέτα διακοπών. Ειδικά μετά το ταραχώδες τέλος του προηγούμενου έτους λόγω των προαναφερθέντων πτωχεύσεων, αποτελούν τάση, με περιορισμένο οικονομικό κίνδυνο, με την ικανότητα για προγραμματισμό και το συγκεκριμένο σημείο επαφής σε κρίση», όπως ανέφερε ο von Helden.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *