©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

HolidayCheck: Η Ελλάδα στις προτιμήσεις των Γερμανών για διακοπές το 2024 | Ναι στα βιώσιμα ταξίδια

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στην “παλέτα” με τους δημοφιλείς προορισμούς των Γερμανών παραθεριστών για διακοπές εφέτος συγκαταλέγεται η Ελλάδα, συγκεντρώνοντας ποσοστό 18%, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας που διεξήγαγε η Media Market Insights, σε συνεργασία με το ερευνητικό ινστιτούτο KANTAR, για λογαριασμό της HolidayCheck.

Με την πλειοψηφία των Γερμανών (70%) να σχεδιάζουν να ταξιδέψουν το 2024, παρά την τάση για εξοικονόμηση χρημάτων, η Ελλάδα “φιγουράρει” στην 6η θέση της κατάταξης με τους προορισμούς που “ψηφίζουν” για ταξίδια εφέτος, ενώ στην πρώτη θέση των περιζήτητων προορισμών τοποθετείται η Γερμανία, συγκεντρώνοντας μερίδιο 65% των προτιμήσεων.

Στα ταξίδια στο εξωτερικό ο πιο δημοφιλείς προορισμός είναι η Ιταλία (27%), με τις Σκανδιναβικές χώρες (24%) να ακολουθούν στη δεύτερη θέση, την Αυστρία και την Ελβετία (21%) να καταλαμβάνουν από κοινού την τρίτη θέση και έπονται οι Βαλεαρίδες νήσοι (19%), στην τέταρτη θέση και η Ισπανική ενδοχώρα (18%), μαζί με την Ελλάδα, στην πέμπτη θέση.

Όπως αποκάλυψε η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.002 Γερμανών, ηλικίας 16 έως 69 ετών, την περίοδο από 29 Νοεμβρίου έως 6 Δεκεμβρίου 2023, το αυτοκίνητο είναι το πιο δημοφιλές μέσο μεταφοράς, συγκεντρώνοντας μερίδιο 66% των ταξιδιωτών, με επόμενο το αεροπλάνο, το οποίο χρησιμοποιεί το 50%. Ενώ, το 32% επιλέγει το τρένο για τις διακοπές του, το 13% ταξιδεύει με λεωφορείο και το 7% με πλοίο.

Προτεραιότητα η ασφάλεια και η βιωσιμότητα

Ερωτηθείς οι συμμετέχοντες στην έρευνα σχετικά με τη σημασία των επιμέρους πτυχών κατά τον προγραμματισμό ενός ταξιδιού, διαπιστώθηκε ότι η ασφάλεια από φυσικές καταστροφές (80%), η ασφάλεια από ακραία καιρικά φαινόμενα (79%) και το αναλλοίωτο φυσικό περιβάλλον στον προορισμό (85%) είναι πιο σημαντικά για τον προγραμματισμό ενός ταξιδιού από ό,τι, για παράδειγμα, τα αξιοθέατα (79%) ή οι τοπικές εγκαταστάσεις αθλητισμού και αναψυχής (48%).

Σύμφωνα με την έρευνα, περισσότεροι από τους μισούς ταξιδιώτες θα απέφευγαν ορισμένους ταξιδιωτικούς προορισμούς που έχουν υποστεί ακραία καιρικά φαινόμενα τα τελευταία χρόνια, καθώς και ορισμένους μήνες διακοπών, λόγω των υπερβολικά υψηλών θερμοκρασιών και του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Σε σύγκριση με την ταξιδιωτική συμπεριφορά τους τα τελευταία χρόνια, σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες δίνουν πλέον μεγαλύτερη σημασία στη βιωσιμότητα κατά την επιλογή προορισμού και μέσου μεταφοράς, ενώ μόλις το 13% δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τη βιωσιμότητα όταν ταξιδεύει.

Τα αποτελέσματα της έρευνας σχετικά με τις βιώσιμες επιλογές μετακίνησης δείχνουν ότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη ανάγκη ενημέρωσης και εκπαίδευσης του πληθυσμού, καθώς το 24% δήλωσε ότι δεν γνωρίζει καμία επιλογή βιώσιμων ταξιδιών. Μόλις το 20% των ερωτηθέντων γνωρίζει ότι οι πάροχοι καταλυμάτων, μεταφορών και οργανωμένων ταξιδιών προσφέρουν πιστοποιητικά αειφορίας. Μάλιστα, τα διάφορα σήματα πιστοποίησης και ποιότητας στον ταξιδιωτικό κλάδο είναι εντελώς άγνωστα στο 61% των ερωτηθέντων.

Από τις επιλογές που προσφέρονται για πιο βιώσιμα ταξίδια, τα δύο τρίτα θα εξέταζαν το ενδεχόμενο να αποφύγουν τις κρουαζιέρες στο μέλλον. Περισσότεροι από τους μισούς θα απέφευγαν τα αεροπορικά ταξίδια ή θα τα αντικαθιστούσαν με άλλους τρόπους μεταφοράς. Εξίσου αρκετοί θα απέφευγαν τα μακρινά ταξίδια με αυτοκίνητο.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δυσκολεύονται να μάθουν πώς μπορούν να κάνουν τα ταξίδια τους πιο φιλικά προς το περιβάλλον.Ενώ για τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων, τα ταξίδια είναι απλώς μια επιβράβευση για όσα έχουν επιτύχει κατά τη διάρκεια του έτους και δεν θέλουν απαραίτητα να ασχοληθούν με την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος.

Οι Γερμανοί έχουν περιβαλλοντική συνείδηση

Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες πιστεύουν ότι οι πάροχοι ταξιδιών, οι πολιτικοί και οι ίδιοι οι ταξιδιώτες πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για βιώσιμα ταξίδια, αλλά όχι μόνο οι ταξιδιώτες. Ωστόσο, αυτή η ομάδα θα ήθελε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς οι διακοπές μπορούν να οργανωθούν με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο και θα προτιμούσε να κάνει κρατήσεις σε παρόχους που προσφέρουν βιώσιμες διακοπές.

Περίπου οι μισοί ερωτηθέντες θα ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν ένα ποσό για βιώσιμα ταξίδια. Η προθυμία αυτή είναι ιδιαίτερα υψηλή μεταξύ της νεότερης ομάδας – στόχου. Έτσι, οι μισοί από τους νέους ηλικίας 16 έως 29 ετών θα δαπανούσαν έως και 20% ή και περισσότερο της συνολικής τιμής του ταξιδιού για την αειφορία. Από αυτό προκύπτει ότι δεν υπάρχει έλλειψη προθυμίας, αλλά μάλλον έλλειψη πληροφόρησης σχετικά με το πώς μπορούν να οργανωθούν οι διακοπές με βιώσιμο τρόπο.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *