©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

HolidayCheck: Οι ηθικοί παράγοντες επηρεάζουν την απόφαση των Γερμανών για διακοπές | Η Ρωσία εκτός πλάνου

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι ηθικές και δεοντολογικές παράμετροι έχουν σημαντικό ρόλο στην επιλογή ταξιδιωτικού προορισμού για πολλούς Γερμανούς, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα της HolidayCheck. Στο πλαίσιο αυτό, εφέτος δείχνουν να αποφεύγουν τη Ρωσία. Ενώ στις χώρες που “γυρίζουν την πλάτη” ανήκει και η Τουρκία.  

Προκειμένου να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις, η πλειοψηφία των Γερμανών επιθυμεί να είναι καλά ενημερωμένη για την κατάσταση του τοπικού πληθυσμού. Ενώ, σχεδόν ένας στους δύο Γερμανούς πιστεύει επίσης ότι ο τουρισμός μπορεί να συμβάλει σε κοινωνικές αλλαγές σε μια χώρα.

Εν αρχή ην η τιμή

Πρώτος παράγοντας επιλογής διακοπών παραμένει η τιμή, με το 20% των συμμετεχόντων στην έρευνα να επιθυμεί να γνωρίζει το συνολικό κόστος του ταξιδιού τους, το 12% τις πιθανές δραστηριότητες αναψυχής και το 11% πληροφορίες σχετικά με τη διαμονή.

Παράγοντες όπως η εγκληματικότητα, η ασφάλεια στο εσωτερικό της χώρας και η χώρα και οι άνθρωποί της παίζουν δευτερεύοντα ρόλο με ποσοστό 6%.

Αυτό δείχνει ότι μια κρίσιμη κατάσταση εσωτερικής ασφάλειας έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην απόφαση για ταξίδι. Αυτή η κατάσταση επηρεάζει πολύ έντονα ή έντονα το 73% των ερωτηθέντων. Στη δεύτερη θέση έρχεται η εγκληματικότητα ως κριτήριο αποκλεισμού ενός προορισμού διακοπών. Αλλά και οι περιορισμοί στην ελευθερία της έκφρασης (70%) ή οι συστηματικές διακρίσεις εις βάρος των γυναικών (62%) είναι επίσης πολύ σημαντικές για τους Γερμανούς όταν αποφασίζουν για διακοπές.

Περισσότερο από το 50% των ερωτηθέντων αξιολογεί την επιρροή των ακόλουθων κριτηρίων ως ισχυρή ή πολύ ισχυρή για την ταξιδιωτική τους απόφαση: μη δημοκρατικές μορφές διακυβέρνησης, διακρίσεις εις βάρος μειονοτήτων, άδικες συνθήκες εργασίας στον τουρισμό και περιορισμοί στην ελευθερία του Τύπου. Πάνω από το 30% επηρεάζεται από πιθανούς περιορισμούς για την κοινότητα LGBTQI+.

Η ηθική διάσταση των διακοπών και η ασφάλεια αναδεικνύονται ως σημαντικοί παράγοντες στην απόφαση για διακοπές, με την κατάσταση σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας να έχουν τον σημαντικότερο ρόλο για το 73% των Γερμανών.

Στη δεύτερη θέση έρχεται η εγκληματικότητα ως κριτήριο αποκλεισμού ενός προορισμού διακοπών. Αλλά και οι περιορισμοί στην ελευθερία της έκφρασης (70%) ή οι συστηματικές διακρίσεις σε βάρος των γυναικών (62%) είναι επίσης πολύ σημαντικοί παράγοντες επιλογής διακοπών για τους Γερμανούς.

Περισσότεροι από τους μισούς αξιολόγησαν την επίδραση των ακόλουθων κριτηρίων ως ισχυρή ή πολύ ισχυρή για τις ταξιδιωτικές τους αποφάσεις: μη δημοκρατικές μορφές διακυβέρνησης, διακρίσεις σε βάρος των μειονοτήτων, αθέμιτες συνθήκες εργασίας στον τουρισμό και περιορισμοί στην ελευθερία του Τύπου. Πάνω από το 30% επηρεάζεται από πιθανούς περιορισμούς στην κοινότητα LGBTQI+.

“Στις διακοπές, έμφαση δίνεται στη χαλάρωση και την αποδέσμευση από την καθημερινότητα. Τα σημαντικότερα κριτήρια λήψης αποφάσεων περιστρέφονται γύρω από την τιμή, τη διαμονή και τις δυνατότητες αναψυχής στον προορισμό. Αυτό δείχνει και η έρευνά μας”, εξηγεί ο Christoph Ludmann, διευθύνων σύμβουλος της HolidayCheck, της μεγαλύτερης πλατφόρμας κράτηση διακοπών στη γερμανόφωνη αγορά. “Με βάση την έρευνα, ωστόσο, γίνεται σαφές πόσο σημαντικοί παράγοντες είναι η ασφάλεια και οι ηθικές αξίες για τους Γερμανούς όταν επιλέγουν έναν προορισμό”, προσθέτει ο κ. Ludmann.

Ο τουρισμός μοχλός για κοινωνικές αλλαγές

Οι Γερμανοί γνωρίζουν ότι ο τουρισμός μπορεί να συμβάλει στις κοινωνικές αλλαγές, με το 48% να το πιστεύει αυτό. Σχεδόν το 70% αποκλείει γενικά ορισμένες χώρες από τα σχέδια διακοπών του λόγω ηθικών και δεοντολογικών ανησυχιών. Από τη μία πλευρά, τα προσωπικά κίνητρα, όπως οι ανησυχίες για την ασφάλεια, είναι καθοριστικά. Ωστόσο, οι αλτρουιστικοί λόγοι παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στην επιλογή προορισμού διακοπών. Στο πλαίσιο αυτό, η πλειονότητα των ερωτηθέντων (σχεδόν το 70%) δηλώνει ότι δεν αισθάνεται άνετα σε χώρες όπου υπάρχουν ηθικές ανησυχίες, ενώ, παράλληλα δεν επιθυμεί να στηρίξει οικονομικά τις χώρες αυτές. Σχεδόν το 30% των ερωτηθέντων φοβάται τις προσωπικές συνέπειες ή θα ήθελε να δώσει το παράδειγμα αποκλείοντας μεμονωμένες χώρες από το ταξίδι διακοπών του.

“Μαύρο” στη Ρωσία

Στην ερώτηση ποια χώρα αποκλείουν σήμερα οι Γερμανοί παραθεριστές ως προορισμό λόγω ηθικών και δεοντολογικών ανησυχιών, η Ρωσία βρέθηκε στην κορυφή με ποσοστό 30%. Ακολουθούν η Τουρκία με 22%, η Κίνα με 15%, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (6% έκαστη), καθώς και το Ιράν και η Βόρεια Κορέα (5% έκαστη).

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *