Οι ξενοδοχειακές συναλλαγές σε ολόκληρη την Ευρώπη απέτυχαν να παρουσιάσουν την αναμενόμενη ανάκαμψη κατά τη διάρκεια του 2022, καθώς η εμπιστοσύνη επλήγη από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία προκάλεσε τεράστιες αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας και των τροφίμων, αύξηση του συνολικού πληθωρισμού και υψηλότερα επιτόκια.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της HVS για τις ευρωπαϊκές ξενοδοχειακές συναλλαγές, το 2022 αυτές ανήλθαν σε 13,3 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση 18%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αν και η μέση επιτευχθείσα τιμή ανά δωμάτιο αυξήθηκε κατά 13% σε 235.000 ευρώ, λόγω της αύξησης των τιμών στις συναλλαγές χαρτοφυλακίου.
“Η χρονιά ξεκίνησε δυναμικά με την αρχική δραστηριότητα να ξεπερνά την αντίστοιχη του πρώτου τριμήνου του 2021, αλλά οι οικονομικές επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία επέφεραν σημαντική ανάσχεση στην επενδυτική δραστηριότητα για το υπόλοιπο του έτους. Η ροή των συμφωνιών παρεμποδίστηκε περαιτέρω από τις σημαντικές αυξήσεις των επιτοκίων και τη μειωμένη δραστηριότητα των δανειστών, ενώ το αυξανόμενο λειτουργικό κόστος, που προκλήθηκε από τον διψήφιο πληθωρισμό και τις ελλείψεις προσωπικού, επηρέασε τις προβλέψεις για τα κέρδη”, σχολίασε ο Shaffer Patrick, συγγραφέας της έκθεσης και ανώτερος συνεργάτης της HVS Hodges Ward Elliott, του τμήματος μεσιτείας ξενοδοχείων και επενδυτικής τραπεζικής της HVS.
“Το έλλειμμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης διευρύνθηκε σημαντικά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με τους περισσότερους αγοραστές να κυνηγούν ευκαιρίες ανάγκης, οι οποίες ήταν δύσκολο να βρεθούν, καθώς οι πωλητές ήταν απρόθυμοι να πουλήσουν σε χαμηλές τιμές και δεν δέχονταν πιέσεις από τους δανειστές να πουλήσουν. Μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2022 πολλοί επενδυτές είχαν αναστείλει τις νέες εξαγορές, καθώς επανεκτιμούσαν τις αξίες και περίμεναν να δουν πόσο ψηλά θα έφταναν τα επιτόκια και αν οι μεγάλες οικονομίες ήταν πιθανό να εισέλθουν σε ύφεση το 2023”, πρόσθεσε ο Matthias Hecht, συνυπογράφων της έκθεσης και ανώτερος συνεργάτης της HVS Hodges Ward Elliott, επίσης.
Το Ηνωμένο Βασίλειο η αγορά με τη μεγαλύτερη ρευστότητα
Οι συναλλαγές μεμονωμένων περιουσιακών στοιχείων ανήλθαν συνολικά σε 8,8 δισ. ευρώ για το έτος, σημειώνοντας πτώση 14%, σε σχέση με το 2021. Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν και πάλι η αγορά με τη μεγαλύτερη ρευστότητα κατά τη διάρκεια του 2022, με την Ισπανία να διατηρεί τη δεύτερη θέση και τη Γαλλία να αντικαθιστά τη Γερμανία ως την τρίτη πιο ενεργή επενδυτική τοποθεσία.
Οι Ευρωπαίοι αγοραστές αντιπροσώπευαν πάνω από το 76% του συνόλου των συναλλαγών μεμονωμένων περιουσιακών στοιχείων, με καθαρές εξαγορές ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Οι μεγαλύτερες συναλλαγές μεμονωμένων περιουσιακών στοιχείων του έτους περιλάμβαναν την πώληση του Reykjavik EDITION, στην Ισλανδία, δυναμικότητας 253 δωματίων, στην ADQ, έναντι 230 εκατ. ευρώ και την πώληση από την Covivio του Club Med Grand Massif, στο Samoëns της Γαλλίας, 420 δωματίων, έναντι 128 εκατ. ευρώ.
Οι πωλήσεις χαρτοφυλακίου μειώθηκαν κατά 25% κατά τη διάρκεια του 2022, με τον συνολικό όγκο να ανέρχεται σε 4,5 δισ. ευρώ, αν και η μέση τιμή ανά δωμάτιο ήταν 42% υψηλότερη. Ενώ το έτος ξεκίνησε σχετικά δυναμικά για τις συμφωνίες χαρτοφυλακίου, η δραστηριότητα μειώθηκε το β’ και το γ’ τρίμηνο, κυρίως λόγω της δύσκολης αγοράς χρέους.
Ο συνολικός όγκος χαρτοφυλακίου στο Ηνωμένο Βασίλειο ανήλθε σε 1,6 δισ. ευρώ για το έτος, με το Λονδίνο να παρουσιάζει και πάλι μεγαλύτερη δραστηριότητα από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή πόλη, συνεισφέροντας 560 εκατ. ευρώ (468 εκατ. λίρες) προς συναλλαγές χαρτοφυλακίου, αν και αυτό ήταν 53% λιγότερο από ό,τι το 2021. Το Λονδίνο αντιπροσώπευε το 35% των συναλλαγών χαρτοφυλακίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, έναντι 62% το 2021.
Οι εταιρίες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία ήταν οι πιο δραστήριοι αγοραστές και πωλητές βάσει του συνολικού όγκου το 2022, ενώ οι θεσμικοί επενδυτές ήταν οι μεγαλύτεροι καθαροί αγοραστές, αποκτώντας 2 δισ. ευρώ περισσότερα περιουσιακά στοιχεία από όσα πούλησαν.
“Κοιτάζοντας προς το μέλλον, οι προοπτικές βελτιώνονται και τα θεμελιώδη μεγέθη των ξενοδοχειακών συναλλαγών παραμένουν σταθερά σε πολλές αγορές. Καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται, οι προσδοκίες τιμολόγησης θα αλλάξουν, μειώνοντας μέρος της διαφοράς προσφοράς-ζήτησης στην αγορά”, σημείωσε ο Matthias Hecht. Και πρόσθεσε: “Ενώ η πρόσβαση στη χρηματοδότηση μέσω των δανειστών της μεγάλης αγοράς παραμένει υποτονική, οι εναλλακτικές επιλογές χρηματοδότησης αυξάνονται, εξυπηρετώντας μέρος της ζήτησης στον τομέα”.
1 σχόλιο στο “HVS: Μείωση 18% στις ξενοδοχειακές συναλλαγές στην Ευρώπη το 2022”