Ήξεις αφίξεις, για το Φόρο Πολυτελείας στα Επαγγελματικά Σκάφη Αναψυχής

ΦΟΡΕΙΣ
Δεν θα επιβληθεί τελικώς φόρος πολυτελείας στα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής, σύμφωνα με τις διευκρινίσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, κου Τρύφωνα Αλεξιάδη.
Η διευκρίνηση έγινε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του υπουργού στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών για τα συστήματα εγγύησης των καταθέσεων μετά από το σάλο που δημιουργήθηκε όταν έγινε γνωστό το θέμα από την ανακοίνωση της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ).
Αναφερόμενος στο άρθρο 63 του νομοσχεδίου, ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι τα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής, είχαν εξαιρεθεί κατά την επιβολή του φόρου πολυτελείας το 2010, όμως μετά την κατάργηση του φόρου το 2014 δεν καταργήθηκε και η εξαίρεσή τους, κάτι το οποίο γίνεται τώρα με το συγκεκριμένο άρθρο το οποίο συνιστά νομοτεχνική βελτίωση.

Στο παρασκήνιο έγιναν έντονες ζυμώσεις ενώ προκλήθηκε αναστάτωση στους επαγγελματίες του κλάδου, οι οποίοι ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα από την επικείμενη άρση του καμποτάζ αλλά και την φημολογούμενη επιβολή νέου φορολογικού καθεστώτος στην δραστηριότητά τους.

Η Ένωση Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ) εξέδωσε άμεσα ανακοίνωση, η οποία κοινοποιήθηκε σε όλους τους πολιτειακούς παράγοντες επισημαίνοντας τις δυσμενείς συνέπειες που θα προκαλέσει μια τέτοια ενέργεια.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΕΠΕΣΤ.

“Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι στο νομοσχέδιο «Συστήματα εγγύησης καταθέσεων (ενσωμάτωση οδηγίας  2014/49/ΕΕ), Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων και άλλες διατάξεις» στο άρθρο 63 επιβάλλεται φόρος πολυτελείας 20% στα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής.  Σας γνωρίζουμε ότι ο θαλάσσιος τουρισμός μετά την κρίση δεν έχει τη δυνατότητα ανανέωσης των πλοίων. Επιπλέον η προσφυγική κρίση επιδείνωσε την κατάσταση στα Ελληνικά νησιά με αποτέλεσμα ο κλάδος μας να υποφέρει και οι επαγγελματίες του κλάδου να τείνουν προς την καταστροφή.

Επισημαίνουμε επίσης ότι η επιβολή φόρου πολυτελείας 20% στα επαγγελματικά πλοία αναψυχής δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό με τα πλοία Ευρωπαϊκής σημαίας που βάσει του νόμου 4256/2014 μπορούν να δραστηριοποιούνται πλέον ελεύθερα στην Ελλάδα. Ήδη τα Ελληνικά πλοία δεν δραστηριοποιούνται πλέον στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου λόγω χαμηλού κόστους των Τουρκικών πλοίων.

Θεωρούμε αντισυνταγματικό να επιβάλλεται στα εργαλεία που χρησιμοποιούμε στο επάγγελμά μας φόρος πολυτελείας ο οποίος μπορεί να επιβληθεί μόνο στα πλοία που χρησιμοποιούνται για ιδιωτική χρήση και όχι για την άσκηση του επαγγέλματός μας.

Η επιβολής ενός τέτοιου φόρου καταστρέφει τον Έλληνα επαγγελματία  ενώ πριμοδοτεί το ξένο πλοίο το οποίο δραστηριοποιείται πλέον στα Ελληνικά νησιά χωρίς να καταβάλει ούτε ένα ευρώ στο Ελληνικό κράτος.

Ο φόρος αυτός θα επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα και την  καταστροφή των Ελλήνων επαγγελματιών. Επισημαίνουμε ότι με το νόμο 4211/2013 έχει επιβληθεί τεράστιο Τέλος Πλεύσης και Παραμονής στα τουριστικά πλοία.”

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *