KSD_COPYRIGHT
money tourism copyright photo

Η… Οδύσσεια στο Ελληνικό Visa Center στη Μόσχα

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο «Γολγοθάς» ενός γονιού, για την έκδοση visa, για τη μικρή κορούλα του, στο Ελληνικό Κέντρο Βίζας στη Μόσχα, όπως με γλαφυρό τρόπο αποτυπώνεται στην αφήγησή του.

«Η 4,5 χρόνων κόρη μου φαίνεται εξαιρετικά άτυχη με την έκδοση visa για την Ελλάδα. Είναι λιγότερο από 5, αλλά έχει ήδη 5 ελληνικές visa Schengen και σήμερα υποβάλαμε αίτηση για την έκτη. Η προηγούμενη εκδόθηκε τον Μάιο του 2018, για 4 μήνες, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι και οι δύο γονείς της έχουν τριετή βίζα πολλαπλών εισόδων, οι οποίες ισχύουν μέχρι τον Οκτώβριο του 2019.

Iδού και οι προκλήσεις:

Πρόκληση # 1
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ελληνικού προξενείου, τα παιδιά μπορούν να λάβουν θεώρηση για βίζα πολλαπλών εισόδων, εάν έχουν και οι γονείς τους. Οι θεωρήσεις θα εκδοθούν για την ίδια περίοδο με τους γονείς, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό δεν ισχύει. Πρέπει να είστε πραγματικά ερωτευμένοι με την Ελλάδα, να κάνετε κράτηση για διακοπές δύο φορές το χρόνο και δύο φορές το χρόνο να πρέπει να πάτε στο ελληνικό κέντρο θεωρήσεων προκειμένου να ζητήσετε βίζα για το παιδί σας.

Πρόκληση # 2
Εάν συμπληρώσατε την αίτηση σύμφωνα με παραδείγματα της ιστοσελίδας του κέντρου θεωρήσεων, πιθανώς θα κάνατε καλή δουλειά. Αλλά δεν εγγυάται κανείς ότι η αίτησή σας θα γίνει δεκτή αμέσως. Παρακάτω είναι η αίτηση (με ημερομηνία 18.09.2018) για την έκδοση visa, για την κόρη μου, όπου ο υπάλληλος από το παράθυρο 29 μου ζήτησε να αλλάξει ο αριθμός των απαιτούμενων ημερών, από 30 σε 40. Για να γίνει αυτό, όμως, πρέπει να χρησιμοποιήσω έναν από τους υπολογιστές τους και να πληρώσω την εκτύπωση. Όταν θα τελειώσω, θα πρέπει περιμένω και πάλι στη σειρά για να ακούσω από άλλον υπάλληλο (παράθυρο 31) ότι πρέπει να αλλάξω τον αριθμό των ημερών από 40 σε 30 (!) και να αλλάξω τις ημερομηνίες. Έτσι, αφού το άλλαξα, το εκτύπωσα ξανά και περίμενα στη σειρά, για τρίτη φορά, μέχρι τα έγγραφά μου τελικά να γίνουν αποδεκτά.

Είμαι πραγματικά τυχερός σήμερα!

Την τελευταία φορά, τον Μάιο, έπρεπε επίσης να ανατυπώσω την αίτηση επειδή στη διατύπωση φαινόμουν ως χορηγός, όχι δηλαδή ότι πληρώνω μόνο για τη διαμονή και τη μεταφορά της κόρης μου, αλλά ότι της δίνω και μετρητά στο ταξίδι. «Τα μετρητά σε ένα τόσο μικρό παιδί, ακούγεται περίεργο, δεν μπορείτε να δώσετε μετρητά στο μωρό σας, πρέπει να ανατυπώσετε την αίτηση», άκουσα τον Μάιο τον υπάλληλο να μου λέει. Έτσι, όπως βλέπετε, οι υπάλληλοι του Κέντρου Visa είναι επίσης καταρτισμένοι σε ειδικά ερωτήματα.

Γιατί δεν ασχολείται μονάχα ένας εργαζόμενος με το σύνολο των εγγράφων που απαιτούνται για την έκδοση visa ενός ατόμου; Γιατί είναι φυσιολογικό κάθε εργαζόμενος να βρίσκει κι από ένα λάθος και να μας στέλνει συνεχώς για αλλαγές;

Πρόκληση # 3
Όταν τα έγγραφα γίνονται αποδεκτά, οι υπάλληλοι σας ρωτούν πώς θέλετε να παραλάβετε το διαβατήριο και τη βίζα. Η επιλογή 1, την οποία δεν συνιστούν, είναι να έρθετε στο κέντρο θεωρήσεων.Τα διαβατήρια δίνονται από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 11:00 έως τις 13:00 (ναι, μόνο δύο ώρες). Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, κατά τη θερινή περίοδο υπάρχουν μεγάλες ουρές, οπότε δεν εγγυώνται ότι μπορείτε να πάρετε το διαβατήριό σας σε αυτές τις δύο ώρες. «Στις 14:00 οι υπολογιστές είναι απενεργοποιημένοι», μου είπε μια κυρία… Αλλά (!) αν πληρώσετε επιπλέον 300 ρούβλια (5 ευρώ), μπορείτε να έρθετε οποιαδήποτε στιγμή μέχρι τις 20:00. Έπρεπε να το κάνω αυτό τον Μάιο, πιθανώς, όπως πολλοί άλλοι πελάτες.

Πρόκληση # 4
Ναι, υπάρχει στην πραγματικότητα η δυνατότητα να ελέγξετε την κατάσταση της θεώρησης στην ιστοσελίδα, όμως το Visa Center μπορεί να σας προωθήσει σχετικό SMS, διαφορετικά «δεν μπορείτε να είστε σίγουροι ότι τα έγγραφα βρίσκονται ήδη στο κέντρο θεωρήσεων». Το SMS κοστίζει επιπλέον 300 ρούβλια (5 ευρώ), τα οποία κατέβαλα τον Μάιο. Παρεμπιπτόντως, κανένα SMS δεν ήρθε από το κέντρο Visa στο κινητό μου. Έτσι αυτή τη φορά αποφάσισα να μην πληρώσω για αυτή την υπηρεσία.

Πρόκληση # 5
Το Visa Centre φαίνεται να είναι πολύ αυστηρό με τα πρωτότυπα έγγραφα. Έτσι, εάν υποβάλετε αίτηση για θεώρηση για το παιδί σας, πρέπει να καταθέσετε το πρωτότυπο πιστοποιητικό γέννησης (δεν γίνονται δεκτά αντίγραφα) μαζί με το διαβατήριο. Αυτό σημαίνει ότι το παιδί σας δεν μπορεί να ταξιδέψει για όσες ημέρες βρίσκονται τα έγγραφα αυτά στο Visa Center, ακόμη και στην πλησιέστερη πόλη, δεδομένου ότι χρειάζεται πιστοποιητικό γέννησης για να καθίσει στο τρένο. Αλλά εάν συμφωνείτε να πληρώσετε επιπλέον 1000 ρούβλια (15 ευρώ) για την παράδοση, ο courier θα φέρει το διαβατήριο απευθείας σε εσάς -χωρίς να σας ζητηθεί κανένα έγγραφο».

ΠΗΓΗ

Tagged

1 σχόλιο στο “Η… Οδύσσεια στο Ελληνικό Visa Center στη Μόσχα

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *