money tourism copyright photo
money tourism copyright photo

Ιαματικοί πόροι, κατάταξη καταλυμάτων και Thomas Cook στην Βουλή

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Ιαματικούς πόρους, κατάταξη καταλυμάτων και διαχείριση των συνεπειών από την κατάρρευση της Thomas Cook, αφορούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις που έχουν κατατεθεί στην Βουλή, στο πλαίσιο του φορολογικού νομοσχεδίου, και για τις οποίες μίλησε χθες στην εθνική αντιπροσωπεία, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

Με τις παρούσες διατάξεις ρυθμίζονται θέματα σημαντικά για τον Τουρισμό.

Σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμό, οι ρυθμίσεις ανά θέμα, προβλέπουν τα εξής:

“Ζήτημα πρώτο: Ιαματικοί πόροι.

Από σχεδόν την πρώτη μέρα που ανέλαβα το Υπουργείο Τουρισμού, δεχόμουν τηλεφωνήματα από διάφορες περιοχές της χώρας καθώς έληγε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων και αντιμετώπιζαν πρόβλημα ως προς την συνέχιση λειτουργίας τους.

Καϊάφας, Πόζαρ, Ικαρία, Σαμοθράκη, Κυλλήνη, Αγιά Λάρισας.

Περιοχές που οι ιαματικοί πόροι αποτελούν πυλώνα για την οικονομία της τοπικής κοινωνίας και κινδύνευαν με λουκέτο γιατί κάποιος αυθαίρετα όρισε μια ημερομηνία ως προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών. Μια αναχρονιστική, γραφειοκρατική και χωρίς λογική διάταξη που εισήχθη με τον νόμο 3498 του 2006 και μέχρι σήμερα οι πολιτικές ηγεσίες τον αντιμετώπιζαν δίνοντας παρατάσεις. Όχι μία, όχι δύο, έξι συνολικά παρατάσεις τα τελευταία χρόνια.

thermalΚαι από Μέσα στον Αύγουστο- και ξέρουμε όλοι τι σημαίνει Αύγουστος- ενεργοποιήσαμε όλες τις Υπηρεσίες για να αντιμετωπίσουμε κάθε περίπτωση, για να μην ερημώσουν οι λουτροπόλεις της χώρας.

Με τη διάταξη αυτή ως Υπουργείο Τουρισμού πηγαίνουμε ένα βήμα παραπέρα.

Καταργούμε την προθεσμία  υποβολής αιτήσεων για την αναγνώριση υφιστάμενων ιαματικών πόρων. Πλέον όσοι διοικούν ή διαχειρίζονται ή εκμεταλλεύονται ιαματικούς φυσικούς πόρους μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Τουρισμού με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά προκειμένου να εκδοθεί η απόφαση του υπουργού Τουρισμού περί αναγνώρισης του Ιαματικού Φυσικού Πόρου.

Ζήτημα δεύτερο: Κατάταξη Τουριστικών καταλυμάτων

Το Υπουργείο νομοθετεί για ένα θέμα σημαντικό για τον ξενοδοχειακό κλάδο βάζοντας και εδώ τέλος στο φαύλο κύκλο των παρατάσεων. Νομοθετούμε με δικαιοσύνη, ρεαλισμό και αποτελεσματικότητα.

Δικαιοσύνη γιατί όσα καταλύματα έχουν ήδη καταταγεί με βάση προϊσχύουσες τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές εντός προθεσμιών παίρνουν αυτόματα παράταση 3ετών.

Επιβραβεύουμε τον νομοταγή.

ksd photo
money tourism copyright photo

Ρεαλισμό γιατί  6.000 δεν έχουν ακόμα καταταγεί την ώρα που η χώρα μας μπορεί να κατατάξει περίπου 3.000 ανά έτος.

Για αυτό το λόγο δίνουμε παράταση 2 ετών ώστε όλοι να έχουν εύλογο χρόνο να καταταγούν. Η προθεσμία κατάταξης των καταλυμάτων τα οποία λειτουργούν με βάση προϊσχύουσες τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές παρατείνεται μέχρι 31/12/2021.

Αποτελεσματικότητα γιατί  δε θέλουμε να νομοθετούμε ξανά και ξανά για το ίδιο θέμα. Θέλουμε να το επιλύσουμε οριστικά και αμετάκλητα.

Για τον λόγο αυτό δίνουμε κίνητρα για την κατάταξη των καταλυμάτων. Συγκεκριμένα εάν το πιστοποιητικό κατάταξης καταλυμάτων εκδοθεί έως 31/12/2020 η διάρκεια ισχύος του θα είναι 5 έτη.

Εάν το πιστοποιητικό κατάταξης των καταλυμάτων εκδοθεί από 1/1/2021 έως 31/12/2021 τότε η διάρκεια ισχύος του θα είναι 3 έτη.

Βέβαια εάν μετά την 31/12/2021 δεν έχει προσκομιστεί πιστοποιητικό κατάταξης τότε η εγκατάσταση θα σφραγίζεται μέχρι την προσκόμιση πιστοποιητικού κατάταξης από τον φορέα διαχείρισης του καταλύματος.

Για τα καταλύματα που κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου αυτού έχουν καταταγεί σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, η ισχύς του πιστοποιητικού κατάταξης παρατείνεται για 3 έτη από τη λήξη του.

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη νομιμότητα.

Ζήτημα τρίτο: Διαχείριση συνεπειών Thomas Cook

Από τις πρώτες κιόλας ώρες τέθηκε σε εφαρμογή σχέδιο άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος που δημιουργήθηκε από την κατάρρευση της Thomas Cook

Από τις 23 Σεπτεμβρίου έως και τις 4 Οκτωβρίου, δηλαδή σε διάστημα δέκα ημερών, αναλάβαμε και σειρά πρωτοβουλιών για τους τουρίστες, τις επιχειρήσεις αλλά και τους εργαζόμενους.

Μέτρα που εφαρμόστηκαν άμεσα.

Σήμερα νομοθετούμε και τα μέτρα στήριξης των απασχολουμένων σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την Thomas Cook. Μειώνονται τα αναγκαία ένσημα για καταβολή επιδόματος από 100 σε 80 και επεκτείνεται ο χρόνος καταβολής του επιδόματος κατά ένα μήνα.

Η δουλειά που έχει γίνει στον τομέα αυτό φάνηκε πρόσφατα στο Λονδίνο,  στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού, μια από τις μεγαλύτερες του κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο. Συνάντησα τους μεγαλύτερους tour operators και εκπροσώπους αεροπορικών εταιρειών.

Επικοινωνήσαμε τη στρατηγική μας και ενθαρρύναμε τη συνεργασία και τις συμφωνίες μεταξύ των φορέων της αγοράς ώστε να επουλωθούν άμεσα οι πληγές  από την πτώχευση της ThomasCook. Είναι μια προσπάθεια που θα συνεχιστεί. Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι θα είμαστε κοντά στους φορείς του τουρισμού και θα είμαστε. Και θα κάνουμε και άλλες διορθωτικές κινήσεις αν και όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Θα ξεκινήσουμε τη διαφημιστική καμπάνια πολύ νωρίτερα από ό,τι συνέβαινε κατά το παρελθόν. Με αυτό το τρόπο θα στηρίξουμε τους επαγγελματίες του Τουρισμού.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Κλείνουμε τη χρονιά δυνατά και κοιτάζουμε το 2020 με αισιοδοξία. Με σκληρή δουλειά μαζί με τους ανθρώπους του τουρισμού θα κερδίσουμε το στοίχημα για ένα ισχυρό τουριστικό προϊόν».    

Αντιδράσεις από Κ. Νοτοπούλου

notopoulouΣε ότι αφορά στα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πτώχευσης της Thomas Cook η Κατερίνα Νοτοπούλου τόνισε πως η κυβέρνηση της ΝΔ «αποδεικνύεται ανέτοιμη να κατανοήσει την έκταση του προβλήματος από την κατάρρευση της Thomas Cook».

Σε ότι αφορά στα άρθρα :

  • Στο άρθρο για την απαλλαγή από το τέλος διαμονής, αυτό το πληρώνει ο τουρίστας. Δεν διευκολύνεται η επιχείρηση που έχει πληγεί από την κατάρρευση της Thomas Cook. H επιχείρηση απλά το εισπράττει και το αποδίδει ως οφείλει.
  • Σχετικά με την αναστολή της καταβολής ΦΠΑ και πάλι δεν διευκολύνονται ουσιαστικά οι επιχειρήσεις. Είναι αφελές να πιστεύει κανείς ότι οι κλειστές επιχειρήσεις αυτές αναμένουν έσοδα μέχρι το Μάρτιο. Πώς, λοιπόν, θα αποκτήσουν ρευστότητα; Γιατί δεν δίνετε μια μεγαλύτερη παράταση όπως επανειλημμένα ζήτησαν, συνολικά, οι φορείς, μέχρι και την τελευταία ακρόασή τους στη σχετική Επιτροπή Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων ;

«Αρκεί μία και μόνο αναφορά στα γεγονότα εν είδη χρονικής αναδρομής για να διαπιστώσουμε την ανυπαρξία αντανακλαστικών του Υπουργείου σας» είπε η Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η συνάντηση του κ.Θεοχάρη με τα στελέχη της Thomas Cook έγινε τον Ιούλιο, η ημερομηνία της κατάρρευσής της ήταν 23/9, πραγματοποιήθηκαν δυο υπουργικές συναντήσεις μέσα στον Σεπτέμβριο, με αντίστοιχες εξαγγελίες και φέρνετε σήμερα-μέσα Νοεμβρίου- την κύρωση μιας ΠΝΠ η οποία παραπέμπει σε μεταγενέστερη ΚΥΑ; Τόσο ενδιαφερθήκατε για την  αγωνία τόσων εργαζομένων;

Σας ρωτάμε τα ίδια ξανά και ξανά τόσους μήνες και ακόμα δεν έχετε βρει απαντήσεις».

Η κ. Νοτοπούλου αναφέρθηκε ακόμη στις 4,500 θέσεις εργασίας που υποσχέθηκε ο Υπουργός, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη σχετική Υπουργική Απόφαση από τον Υπουργό Εργασίας ενώ υπάρχει η σχετική απόφαση από το ΔΣ ΟΑΕΔ.

«Και ήσασταν τυχεροί γιατί υπάρχει προηγούμενο πλαίσιο στήριξης των εργαζομένων σε εταιρείες που πτωχεύουν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το  Επιτελικό σας Κράτος το μόνο που έχει να επιδείξει είναι επιτελική αδράνεια».

Η Τομεάρχης Τουρισμού σημείωσε με έμφαση:

«Συνεχίζουμε να ζητάμε:

-Την εξασφάλιση ότι οι εργασιακές και μισθολογικές σχέσεις των εργαζομένων θα παραμείνουν ως είχαν πριν την πτώχευση και προκρίνεται η επιδότηση της εργασίας.

-Άμεση εφαρμογή του προγράμματος στήριξης από τον ΟΑΕΔ για όσους απολύθηκαν εξαιτίας της πτώχευσης, την ενεργοποίηση της ΠΟΛ 1170/30-7-2015 που αφορά την έκπτωση επισφαλών απαιτήσεων λόγω πτώχευσης αλλοδαπού τουριστικού πράκτορα, τη διεύρυνση των κριτηρίων και υπαγωγή εκ νέου στη ρύθμιση των 120 δόσεων ή σε άλλη ευνοϊκή διάταξη, μεγαλύτερη αναστολή καταβολής ΦΠΑ και συμψηφισμό του καταβληθέντος ΦΠΑ από ανείσπρακτα τιμολόγια με τον Τhomas Cook, με μελλοντικό ΦΠΑ.

-Πρόβλεψη ειδικών ρυθμίσεων για την εξόφληση τραπεζικών δανείων επιχειρήσεων, αλλά και εργαζομένων που επλήγησαν από την πτώχευση αυτή και εφαρμογή της μείωσης προκαταβολής φόρου όπως είχε σχεδιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο 50% και το απορρίψατε εσείς.

ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ

«Αναφορικά με την αναγνώριση των ιαματικών λουτρών είμαστε θετικοί, δίναμε παρατάσεις. Όμως αναρωτιέμαι γιατί δεν υπάρχει προθεσμία για να υποχρεώνονται οι φορείς όπως η ΕΤΑΔ να επισπεύδει τις διαδικασίες και το Υπουργείο να γνωρίζει και να χαράσσει ανάλογη πολιτική αξιοποίησης και προβολής»;     

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *