iata

IATA|ΕΡΕΥΝΑ: Αργή η ανάκαμψη|Απαιτούνται μέτρα ενίσχυσης της εμπιστοσύνης

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΔΙΕΘΝΗ ΦΟΡΕΙΣ

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) σε πρόσφατη ανακοίνωσή της καλεί τις κυβερνήσεις να συνεργαστούν με τον κλάδο για να ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης σε συνδυασμό με την αργή ανάκαμψη της ζήτησης για πτήσεις.

Ο Γενικός Διευθυντής και CEO της IATA, Alexander de Juniac, αναφέρει:

“Η εμπιστοσύνη του επιβατικού κοινού θα πληγεί εις διπλούν ακόμα και ύστερα από τον περιορισμό της μετάδοσης της πανδημίας, καθώς θα υπάρχουν ανησυχίες τόσο για τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης όσο και για την ασφάλεια των ταξιδιών. Οι κυβερνήσεις και ο κλάδος πρέπει να δράσουν γρήγορα από κοινού, ώστε να λάβουν μέτρα ενίσχυσης της εμπιστοσύνης αυτής”.

Τι δείχνει η έρευνα

Σύμφωνα με έρευνα της IATA σε ταξιδιώτες προκύπτουν τα εξής στοιχεία:

  • Το 60% αναμένει επανέναρξη των πτήσεων εντός 1 ή 2 μηνών από τον περιορισμό της πανδημίας, αλλά το 40% δε θα ταξιδέψει για το επόμενο 6μηνο.
  • Το 69% δηλώνει, ότι θα αναβάλει τα ταξίδια του μέχρι να σταθεροποιηθεί η οικονομική του κατάσταση.

Η Κίνα και η Αυστραλία, όπου τα επίπεδα μετάδοσης του  Κορωνοϊού έχουν μειωθεί αισθητά, μπορούν να λειτουργήσουν ως ενδείξεις για την κατάσταση.

Κίνα

Η ζήτηση για πτήσεις εσωτερικού ξεκίνησε να ανακάμπτει με τη μείωση του ρυθμού μετάδοσης. Στο διάστημα μεταξύ των μέσων του Φεβρουαρίου και της πρώτης εβδομάδας του Μαρτίου υπήρχε μια άνοδος, αλλά ο αριθμός των εσωτερικών πτήσεων μειώθηκε κατά 40% σε σύγκριση με τα προ-κρίσης επίπεδα.

Η πραγματική ζήτηση πτήσεων αναμένεται να κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα, καθώς τα ποσοστά πληρότητας θα κινηθούν πτωτικά. Η Κίνα παρέχει το 24% των επιβατών για εσωτερικές πτήσεις.

Αυστραλία

Οι εσωτερικές πτήσεις συνέχισαν να μειώνονται ακόμα και μετά τη μείωση του ρυθμού μετάδοσης του Κορωνοϊού. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ανάκαμψης της ζήτησης παρόλο που ο ρυθμός μετάδοσης αγγίζει το 0. Συνολικά οι εσωτερικές πτήσεις κινούνται στο 10% σε σύγκριση με τα προ-κρίσης επίπεδα. Υπολογίζεται ότι η Αυστραλία παρέχει το 3% των επιβατών εσωτερικών πτήσεων.

Η συμπεριφορά ως προς τις εσωτερικές πτήσεις είναι πάρα πολύ σημαντική, καθώς η IATA προβλέπει, ότι η ανάκαμψη θα ξεκινήσει από το εσωτερικό κάθε χώρας, θα επεκταθεί σε τοπικό επίπεδο και εν τέλει σε παγκόσμιο ταυτόχρονα με τη σταδιακή άρση των περιορισμών από τις κυβερνήσεις.

O Alexander de Juniac, προσθέτει:

“Σε μερικές οικονομίες η έξαρση του Κορωνοϊού έχει μειωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε οι κυβερνήσεις να σχεδιάζουν την άρση των πιο αυστηρών μέτρων. Ωστόσο, η άμεση ανάκαμψη της ζήτησης για πτήσεις είναι απίθανη.

Ο κόσμος συνεχίζει να θέλει να ταξιδεύει, αλλά επιθυμεί πρώτα να ανακάμψει οικονομικά και θα περιμένει μερικούς μήνες μετά από τη λήξη της πανδημίας, πριν επιστρέψει στα αεροπορικά ταξίδια.

Μαζί με την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών θα είναι απαραίτητη και η λήψη μέτρων για την αύξηση της εμπιστοσύνης με στόχο να επανεκκινήσουν τα ταξίδια και να δοθούν κίνητρα στις οικονομίες”.

Οικονομικά μέτρα ενίσχυσης

Η IATA υπολογίζει, ότι 25 εκατ. θέσεις στις αεροπορικές εταιρίες και σε σχετικούς κλάδους, όπως ο Τουρισμός, κινδυνεύουν. Επίσης, τα έσοδα από τους επιβάτες αναμένεται να μειωθούν κατά 314 δισκατ. δολάρια (-55% σε σύγκριση με το 2019) και οι αεροπορικές θα εξαντλήσουν 61 δισεκατ. δολάρια από τα αποθεματικά τους στο 2ο 3μηνο, καθώς η ζήτηση για πτήσεις θα μειωθεί κατά 80%.

Μερικές κυβερνήσεις έχουν λάβει τα εξής μέτρα:

  • Η Κολομβία εφάρμοσε μέτρα φοροελαφρύνσεων για τα αεροπορικά εισιτήρια, τα καύσιμα των αεροσκαφών και τον Τουρισμό.
  • Το Hong Kong παρείχε οικονομική στήριξη και εξαγόρασε 500000 εισιτήρια από αεροπορικές εταιρίες με βάση την πόλη, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητά τους.
  • Η Σενεγάλη ανακοίνωσε πακέτων στήριξης αξίας 128 εκατ. δολαρίων για τη στήριξη του Τουρισμού και των αερομεταφορών.
  • Οι Σεϊχέλες ανέστειλαν την πληρωμή τελών προσγείωσης από τον Απρίλιο έως τον Δεκέμβριο του 2020.
  • 41 κράτη που συμμετέχουν στον οργανισμό Eurocontrol και οι πάροχοι εναέριων υπηρεσιών τους (ANSPs) αποφάσισαν την αναβολή της πληρωμής των τελών (1.1 δισεκατ. ευρώ) έως και το 2021. Επιπλέον, 13 κράτη και οι πάροχοί τους προχώρησαν σε αναβολή πληρωμής τελών, τα οποία ανέρχονται στα 190 εκατ. δολάρια για την ίδια περίοδο.
Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *