iata

ΙΑΤΑ: Μην κάνετε πιο δύσκολη την ανάκαμψη με την εφαρμογή μέτρων καραντίνας

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΦΟΡΕΙΣ

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) δημοσίευσε μία νέα ανάλυση που καταδεικνύει ότι η πανδημία έχει μεγάλο μεσοπρόθεσμο αντίκτυπο στα αεροπορικά ταξίδια, και ειδικά στις πτήσεις μακρινών αποστάσεων.

Η εφαρμογή των  μέτρων καραντίνας κατά την άφιξη θα επηρεάσει αρνητικά την εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών, όσον αφορά τα αεροπορικά ταξίδια.

Σενάρια για τις αεροπορικές εταιρίες

Η IATA σε συνεργασία με το Tourism Economics προχώρησε στη δημιουργία 2 σεναρίων για τις αεροπορικές μετακινήσεις:

Βασικό Σενάριο

  • Εξαρτάται από το άνοιγμα των εσωτερικών αγορών κατά το τρίτο τρίμηνο, με ένα πολύ πιο αργό σταδιακό άνοιγμα των διεθνών αγορών. Αυτό θα περιόριζε την ανάκαμψη παρά τις περισσότερες προβλέψεις, οι οποίες αναφέρουν μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη στα τέλη του 2020 και κατά τη διάρκεια του 2021.
  • Το 2021 αναμένεται, ότι η παγκόσμια ζήτηση για πτήσεις εκ μέρους των επιβατών (RPK) θα μειωθεί κατά 24% σε σύγκριση με το 2019 και κατά 32% σε σύγκριση με τις προβλέψεις της IATA για το 2021, οι οποίες δημοσιευθήκαν τον Οκτώβριο του 2019.
  • Δεν αναμένεται να ξεπεραστούν τα επίπεδα ζήτησης του 2019 πριν το 2023.
  • Καθώς οι διεθνείς αγορές θα ανοίγουν και οι οικονομίες θα ανακάμπτουν, θα υπάρξει ανάπτυξη στις εναέριες μετακινήσεις σε σχέση με την κατάρρευση του 2020. Εν τούτοις έως το 2025 το RPK θα κινείται αρνητικά κατά 10% σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις.

Απαισιόδοξο σενάριο

  • Βασίζεται σε ένα πιο αργό άνοιγμα των οικονομιών και τη χαλάρωση των περιορισμών, με τα lockdown να εκτείνονται στο τρίτο τρίμηνο του 2020, πιθανόν λόγω ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας. Αυτό θα καθυστερήσει την ανάκαμψη των αεροπορικών ταξιδιών.
  • Σε αυτή την περίπτωση το RPK του 2021 θα είναι κατά 34% χαμηλότερο από αυτό του 2019 και κατά 41% από τις προβλέψεις για το 2021.

Ο Γενικός Διευθυντής και CEO της IATA, Alexandre de Juniac, αναφέρει:

“Τα ισχυρά κυβερνητικά κίνητρα σε συνδυασμό με την ενίσχυση της ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες θα ενισχύσουν την ανάκαμψη μόλις ο Κορωνοϊός τεθεί υπό έλεγχο.

Ωστόσο, η ανάκτηση της εμπιστοσύνης του επιβατικού κοινού θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο. Ακόμα και τότε, οι ανεξάρτητοι και οι εταιρικοί ταξιδιώτες θα πρέπει να διαχειριστούν προσεκτικά τα ταξιδιωτικά τους έξοδα και να παραμείνουν κοντά στους τόπους κατοικίας τους”.

Ο αντίκτυπος στα ταξίδια μακρινών αποστάσεων θα διαρκέσει περισσότερο

Η ανάκαμψη αναμένεται να ξεκινήσει πρώτα στα εσωτερικά ταξίδια

  • Έρευνα της IATA δείχνει ότι το 58% των ερωτηθέντων είναι πρόθυμοι να ταξιδέψουν στο εσωτερικό σε αρχικό στάδιο
  • Το RPK των εσωτερικών ταξιδιών αναμένεται να επιστρέψει στα επίπεδα του 2019 κατά το 2020. Το διεθνές RPK αναμένεται να επιστρέψει στα επίπεδα του 2019 κατά το 2024

Ο  Alexandre de Juniac προσθέτει:

“Ο αντίκτυπος της κρίσης στα ταξίδια μακρινών αποστάσεων θα είναι πολύ μεγαλύτερος από ότι αναμένεται για τις εσωτερικές αγορές. Το γεγονός αυτό καθιστά όλο και πιο απαραίτητη τη διεθνή συμφωνία για την εφαρμογή standards ασφαλείας στα ταξίδια.

Υπάρχει ένα μικρό περιθώριο για να αποφευχθούν οι συνέπειες των μονομερών ενεργειών που χαρακτήρισαν την περίοδο μετά την 11η Σεπτεμβρίου και πρέπει να δράσουμε άμεσα”.

Αποφυγή των μέτρων Καραντίνας

H ΙΑΤΑ παροτρύνει τις κυβερνήσεις να βρουν εναλλακτικές για τη διατήρηση ή την εφαρμογή των μέτρων καραντίνας κατά την άφιξη. Έρευνα της IATA καταδεικνύει ότι:

  • Το 86% των ταξιδιωτών ανησυχούν σε μεγάλο βαθμό για την υπαγωγή σε καθεστώς καραντίνας κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού
  • το 69% δε θα ταξιδέψει εάν υπάρχει το ενδεχόμενο να μπει σε καραντίνα για 14 ημέρες 

Ο  Alexandre de Juniac δηλώνει:

“Ακόμα και στο πιο θετικό σενάριο η κρίση θα επηρεάσει αρνητικά αρκετές θέσεις εργασίας και θα χαθούν χρόνια οικονομικής ανάπτυξης στον αεροπορικό κλάδο. Δεν πρέπει να χειροτερεύουμε ακόμα περισσότερο την κατάσταση με την εφαρμογή των μέτρων που θα καταστήσουν τα ταξίδια αδύνατα.

Χρειάζεται μια λύση, η οποία θα επικεντρώνει σε 2 ζητήματα: την αναδημιουργία της εμπιστοσύνης των επιβατών και τη διασφάλιση προς τις κυβερνήσεις, ότι δεν υπάρχει ο κίνδυνος “επιστροφής” του ιού.

Προτείνουμε την εφαρμογή βαθμιδωτών μέτρων, που δε σχετίζονται με την καραντίνα έως ότου να βρεθεί ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, τη χορήγηση πιστοποιητικών ανοσίας ή τη σχεδόν άμεση εξέταση για τον Κορωνοϊό”.

Η προσέγγιση της IATA προβλέπει:

  • Την αποτροπή ταξιδιών για όσους έχουν συμπτώματα μέσω της μέτρησης θερμοκρασίας και άλλων μέτρων
  • Την αντιμετώπιση των ασυμπτωματικών ταξιδιωτών μέσω της συνεργασίας με κυβερνήσεις μέσω της διαχείρισης αποτελεσματικών υγειονομικών οδηγιών και της συνεχούς ιχνηλάτισης των επαφών.

Η κοινή αναγνώριση των συμφωνηθέντων μέτρων είναι απαραίτητη για την επανέναρξη των διεθνών ταξιδιών. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει εφικτό μέσω της Ομάδας Ανάκαμψης των Αερομεταφορών (CART) της Διεθνούς Οργάνωσης Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *