IATA: Ολική επαναφορά των αερομεταφορών το 2024 | Στα 4 δισ. ο συνολικός αριθμός των ταξιδιωτών

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Στον αριθμό των 4 δισεκατομμυρίων προβλέπεται πως θα ανέλθουν ο ταξιδιώτες το 2024, σε παγκόσμιο επίπεδο, ξεπερνώντας τα προ-πανδημικά επίπεδα και αντιπροσωπεύοντας το 103% του 2019, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA).

Όσον αφορά την ενδοευρωπαϊκή αγορά, τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με την IATA, αναμένεται να επωφεληθεί από τις προτιμήσεις των επιβατών για ταξίδια μικρών αποστάσεων, καθώς αναδομείται η εμπιστοσύνη. Αυτό θα διευκολυνθεί με την ολοένα και πιο εναρμονισμένη και χωρίς περιορισμούς κυκλοφορία εντός της ΕΕ. Ο συνολικός αριθμός επιβατών προς/από/εντός της Ευρώπης αναμένεται να φθάσει το 86% των επιπέδων του 2019 το 2022, πριν επέλθει πλήρης ανάκαμψη το 2024 (105%).

Βεβαίως, η πρόβλεψη αυτή δεν έχει συνυπολογίσει τον αντίκτυπο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σε γενικές γραμμές, όπως υποστηρίζει η IATA, οι αεροπορικές μεταφορές είναι ανθεκτικές σε κραδασμούς και αυτή η σύγκρουση είναι απίθανο να επηρεάσει μακροπρόθεσμα την ανάπτυξη των αεροπορικών μεταφορών. “Είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσουμε ποιες θα είναι οι βραχυπρόθεσμες συνέπειες για τις αερομεταφορές, αλλά είναι σαφές ότι υπάρχουν κίνδυνοι, ιδίως σε αγορές που εμπλέκονται στη σύγκρουση”, επισημαίνει η Ένωση.

Ο αντίκτυπος στο κόστος των αεροπορικών εταιριών ως αποτέλεσμα των διακυμάνσεων των τιμών της ενέργειας ή της αλλαγής δρομολογίου για την αποφυγή του ρωσικού εναέριου χώρου, σημειώνει η IATA, θα μπορούσε να έχει ευρύτερες επιπτώσεις.

Οι προσδοκίες για τη μορφή της βραχυπρόθεσμης ανάκαμψης έχουν μετατοπιστεί ελαφρώς, αντανακλώντας την εξέλιξη των κυβερνητικών, ταξιδιωτικών περιορισμών που επιβλήθηκαν σε ορισμένες αγορές. Η συνολική εικόνα που παρουσιάζεται στην τελευταία ενημέρωση της μακροπρόθεσμης πρόβλεψης της IATA, ωστόσο, είναι αμετάβλητη από ό,τι αναμενόταν τον Νοέμβριο, πριν από την παραλλαγή Omicron.

“Η πορεία για την ανάκαμψη του αριθμού των επιβατών από τον κορωνοϊό δεν άλλαξε από την παραλλαγή Omicron. Οι άνθρωποι θέλουν να ταξιδέψουν. Και όταν αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, επιστρέφουν στους ουρανούς. Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να φτάσουμε σε μια κανονική κατάσταση, αλλά η πρόβλεψη για την εξέλιξη του αριθμού των επιβατών μας προσφέρει έναν καλό λόγο ώστε να είμαστε αισιόδοξοι”, λέει ο γενικός διευθυντής της IATA, Willie Walsh.

Βελτιωμένα τα ταξιδιωτικά μεγέθη εφέτος

Σύμφωνα με τα μεγέθη Φεβρουαρίου, αλλά και τη μακροπρόθεσμη πρόβλεψη προκύπτουν τα ακόλουθα:

-Το 2021, ο συνολικός αριθμός ταξιδιωτών ήταν στο 47% των επιπέδων του 2019. Το 2022 το ποσοστό αυτό αναμένεται να βελτιωθεί σε 83%, το 2023 σε 94%, το 2024 σε 103% και το 2025 σε 111%.
-Το 2021, ο αριθμός των διεθνών ταξιδιωτών ήταν στο 27% των επιπέδων του 2019. Το 2022 το ποσοστό αυτό αναμένεται να βελτιωθεί σε 69%, το 2023 σε 82%, το 2024 σε 92% και το 2025 σε 101%.

Πρόκειται για ένα ελαφρώς πιο αισιόδοξο βραχυπρόθεσμο σενάριο διεθνούς ανάκαμψης, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2021, όπως επισημαίνει η IATA, με βάση τη σταδιακή χαλάρωση ή την εξάλειψη των ταξιδιωτικών περιορισμών σε πολλές αγορές. Μάλιστα, σημειώνει βελτιώσεις στις μεγάλες αγορές του Βορείου Ατλαντικού και της ενδοευρωπαϊκής αγοράς, ενισχύοντας τη βάση για την ανάκαμψη. Η Ασία-Ειρηνικός αναμένεται να συνεχίσει να καθυστερεί την ανάκαμψη με τη μεγαλύτερη αγορά της περιοχής, την Κίνα, να μην δείχνει σημάδια χαλάρωσης των αυστηρών συνοριακών της μέτρων στο εγγύς μέλλον.

-Το 2021, ο αριθμός των ταξιδιωτών εσωτερικού ήταν στο 61% των επιπέδων του 2019. Το 2022 το ποσοστό αυτό αναμένεται να βελτιωθεί σε 93%, το 2023 σε 103%, το 2024 σε 111% και το 2025 σε 118%.

Οι προοπτικές για την εξέλιξη του αριθμού των εγχώριων ταξιδιωτών είναι ελαφρώς πιο απαισιόδοξες από ό,τι τον Νοέμβριο. Ενώ οι εγχώριες αγορές των ΗΠΑ και της Ρωσίας έχουν ανακάμψει, δεν ισχύει το ίδιο για τις άλλες μεγάλες εγχώριες αγορές της Κίνας, του Καναδά, της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας.

“Ο μεγαλύτερος και πιο άμεσος παράγοντας που επηρεάζει τον αριθμό των επιβατών είναι οι περιορισμοί που θέτουν οι κυβερνήσεις στα ταξίδια. Ευτυχώς, οι περισσότερες κυβερνήσεις έχουν καταλάβει ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί έχουν ελάχιστο έως καθόλου αντίκτυπο στην εξάπλωση ενός ιού. Και οι οικονομικές και κοινωνικές δυσχέρειες που προκαλούνται για πολύ περιορισμένο όφελος δεν είναι πλέον αποδεκτές σε έναν αυξανόμενο αριθμό αγορών. Ως αποτέλεσμα, η προοδευτική άρση των περιορισμών δίνει μια πολύ αναγκαία ώθηση στις προοπτικές για ταξίδια”, υπογραμμίζει ο κ. Walsh.

Το κάλεσμα της IATA

Η IATA επαναλαμβάνει την έκκλησή της για:

-Η άρση όλων των ταξιδιωτικών φραγμών (συμπεριλαμβανομένης της καραντίνας και των τεστ) για όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως με εμβόλιο εγκεκριμένο από τον ΠΟΥ.
-Τεστ αντιγόνου πριν από την αναχώρηση για να επιτραπεί το ταξίδι χωρίς καραντίνα για μη εμβολιασμένους ταξιδιώτες.
-Κατάργηση όλων των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων.
-Επιτάχυνση της χαλάρωσης των ταξιδιωτικών περιορισμών αναγνωρίζοντας ότι οι ταξιδιώτες δεν ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εξάπλωσης του Covid-19 από ό,τι υπάρχει ήδη στον γενικό πληθυσμό.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *