IATA : “Πετάνε” οι αερομεταφορές !!!

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ

Η IATA ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της διεθνούς επιβατικής κίνησης για τον Ιούλιο του 2016, τα οποία αποκαλύπτουν αυξανόμενη μάλιστα ζήτηση το τελευταίο πεντάμηνο. Το συνολικό RPKs (έσοδα/επιβάτη το χιλιόμετρο) αυξήθηκε κατά 5,9% σε σχέση με την ίδια περίοδο του περασμένου χρόνου.
Επίσης, όλες οι περιοχές του κόσμου παρουσίασαν αύξηση. Η μηνιαία χωρητικότητα (διαθέσιμες θέσεις επιβατών ανά χλμ. ή ASK) αυξήθηκε κατά 6% και ο συντελεστής πληρότητας ήταν στο 83,7%, μόλις 0,1% κάτω από το ρεκόρ του Ιουλίου του 2015.

Ο γενικός διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος της IATA, Alexandre de Juniac δήλωσε: “Τον Ιούλιο είδαμε και πάλι τη ζήτηση να αυξάνεται, μετά από μια μικρή πτώση τον Ιούνιο. Η ζήτηση τονώθηκε από τις χαμηλότερες τιμές που, με τη σειρά τους, υποστηρίχθηκαν από τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου. Και το πολύ κοντινό -στο περυσινό ρεκόρ- ποσοστό της πληρότητας αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι θέλουν να ταξιδέψουν. Όμως, υπάρχουν μερικές σημαντικές λεπτομέρειες στο αφήγημα της ισχυρής ζήτησης. Τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων στην Ευρώπη, για παράδειγμα, υπέστησαν μεγάλη ζημιά λόγω της έξαρσης των τρομοκρατικών επιθέσεων. Και οι ώριμες εγχώριες αγορές βλέπουν την αύξηση της ζήτησης να μένει στάσιμη, ενώ οι αγορές της Βραζιλίας και της Ρωσίας συρρικνώνονται” . Διεθνής Επιβατική Ζήτηση Τον Ιούλιο του 2016 η διεθνής επιβατική ζήτηση αυξήθηκε κατά 7,1% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2015. Οι αεροπορικές εταιρείες σε όλες τις περιοχές του κόσμου εμφάνισαν αύξηση στα νούμερά τους. Η συνολική χωρητικότητα “σκαρφάλωσε” κατά 7,3%, πράγμα που προκάλεσε την πτώση του συντελεστή πληρότητας κατά 0,2%, φτάνοντας στο 83,5%. Οι αερομεταφορείς της Μέσης Ανατολής έδειξαν τη μεγαλύτερη αύξηση τον Ιούλιο, με ετήσια αύξηση 13,1%. Η ζήτηση είχε καταβαραθρωθεί τον Ιούνιο, λόγω της εποχής του Ραμαζανιού. Η χωρητικότητα αυξήθηκε σε ποσοστό 15,5%, προκαλώντας την πτώση του συντελεστή πληρότητας κατά 1,7 ποσοστιαίες μονάδες, στο 78,6%. Η κίνηση των αεροπορικών εταιρειών της περιοχής Ασίας – Ειρηνικού για τον Ιούλιο αυξήθηκε κατά 9,8% συγκριτικά με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους. Η χωρητικότητα αυξήθηκε επίσης κατά 8,6% και ο συντελεστής πληρότητας σκαρφάλωσε στο 81,7% με αύξηση κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι Ασιάτες ταξιδιώτες προτιμούν τα ταξίδια στην περιοχή τους σε σχέση με τα ταξίδια στην Ευρώπη, λόγω του φόβου για τις τρομοκρατικές ενέργειες που έχουν συμβεί τον τελευταίο καιρό. Ενώ η κίνηση στις διαδρομές Ασίας – Ευρώπης έπεσε κατά 0,9% τον Ιούνιο, η διεθνής κίνηση εντός Ασίας αυξήθηκε κατά 8,1%.

Ευρώπη

Οι Ευρωπαίοι αερομεταφορείς τον Ιούλιο παρουσίασαν αύξηση 4,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ποσοστό που αποτελεί τη χαμηλότερη άνοδο μεταξύ όλων των περιοχών. Η ζήτηση, όπως είναι λογικό, επηρεάστηκε από τις τρομοκρατικές επιθέσεις, καθώς επίσης και τις πολιτικές αστάθειες στην Ευρώπη την τελευταία περίοδο. Η κίνηση έχει αυξηθεί σε ετήσιο ποσοστό μόλις 1,4% από τον περασμένο Μάρτιο. Η χωρητικότητα αναρριχήθηκε κατά 4,7% και ο συντελεστής πληρότητας μειώθηκε κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες, στο 86,7%, που ήταν ακόμα το υψηλότερο μεταξύ όλων των περιοχών. Η επιβατική κίνηση των αεροπορικών εταιρειών της Βόρειας Αμερικής αυξήθηκε κατά 4,8%, ενώ η χωρητικότητα αυξήθηκε κατά 5,1%, με αποτέλεσμα ο συντελεστής πληρότητας να υποχωρήσει 0,3 ποσοστιαίες μονάδες, στο 86,1%. Οι εποχιακά διαβαθμιζόμενες χωρητικότητες έχουν αυξηθεί σε ετήσια βάση πάνω από 8% από τον περασμένο Μάρτιο, κάτι που βοήθησε η υπερ-Ειρηνική επιβατική κίνηση αλλά και τα ταξίδια αναψυχής σε Κεντρική Αμερική και Καραϊβική. Η ζήτηση των αεροπορικών εταιρειών της Λατινικής Αμερικής αυξήθηκε 7,5% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2015 και η ανοδική τάση της κίνησης συνεχίζεται μετά από μια μικρή στασιμότητα το α’ τρίμηνο του 2016. Η χωρητικότητα αυξήθηκε κατά 4,2%, ενισχύοντας τον συντελεστή πληρότητας κατά 2,6 εκατοστιαίες μονάδες στο 85,3%. Οι αφρικανικές αεροπορικές εταιρείες παρουσίασαν αύξηση 7,4% της κίνησης σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά αυτό αφορά κυρίως στην ισχυρή ανοδική τάση των εποχιακών ταξιδιών κατά τη διάρκεια του β’ εξαμήνου του 2015. Η χωρητικότητα αυξήθηκε κατά 5,9% και ο συντελεστής πληρότητας ανέβηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα, στο 72,4%, το χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ των περιοχών.

Εγχώριες επιβατικές αγορές

Η ζήτηση στα εγχώρια ταξίδια αυξήθηκε κατά 3,8% τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2015, παρουσιάζοντας όμως τον πιο αργό ρυθμό μέσα σε 19 μήνες. Οι αγορές της Κίνας και της Ινδίας ανθούν, ενώ άλλες, πιο “ώριμες” αγορές βρίσκονται σε στασιμότητα, με τη Βραζιλία και τη Ρωσία σε πτώση. Η εγχώρια χωρητικότητα αυξήθηκε κατά 3,7%, και ο συντελεστής πληρότητας ανέβηκε κατά 0,1, φτάνοντας το 84%. Η μείωση της επιβατικής κίνησης της Βραζιλίας αντανακλά όχι μόνο την οικονομική κρίση της χώρας , αλλά και το γεγονός ότι , καθώς οι αεροπορικές εταιρείες μειώνουν τις υπηρεσίες , οι επιλογές για τους ταξιδιώτες περιορίζονται από λιγότερες και λιγότερο συχνές αεροπορικές συνδέσεις . Η εγχώρια κίνηση στην Ιαπωνία κινήθηκε πτωτικά τους τελευταίους 18 μήνες , σύμφωνα με την αδυναμία των ταξιδιωτών σε καταναλωτική δαπάνη . Ωστόσο , οι μειώσεις των υπηρεσιών και μετατοπίσεις σε μικρότερα αεροσκάφη βοήθησε στην αύξηση του συντελεστή φορτίου σε 1,1 ποσοστιαίες μονάδες στο 66,7 % , ένα νούμερο ρεκόρ για τον μήνα Ιούλιο. “Η επιβατική ζήτηση έχει, σε γενικές γραμμές, αναπτυχθεί σύμφωνα με τον μέσο όρο των τελευταίων 10 ετών, αλλά η αεροπορική βιομηχανία αντιμετωπίζει κάποιες αντιξοότητες, συμπεριλαμβανομένων των παρατεταμένων επιπτώσεων που έχουν οι τρομοκρατικές επιθέσεις και το εύθραυστο οικονομικό τοπίο. Το περιβάλλον μέσα στο οποίο λειτουργεί η αεροπορία είναι ασταθές. Η ταχύτητα είναι η ουσία. Ως βιομηχανία πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ταχύτατες καινοτομίες, προκειμένου να διαχειριζόμαστε κρίσεις και να επωφελούμαστε από τις ευκαιρίες που προκύπτουν”, είπε ο de Juniac.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *