IATA: “Φρένο” στα ταξίδια το υψηλό κόστος των τεστ

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) κάλεσε τις κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση για να μειωθεί το υψηλό κόστος των τεστ COVID-19 σε πολλές χώρες και προέτρεψε να υπάρξει  ευελιξία που θα επιτρέψει την χρήση των οικονομικά αποδοτικών τεστ αντιγόνου, ως εναλλακτική λύση στα ακριβά PCR.

Η IATA συνέστησε επίσης στις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν την πρόσφατη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και να εξετάσουν το ενδεχόμενο εξαίρεσης των εμβολιασμένων ταξιδιωτών από τις απαιτήσεις δοκιμών.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα ταξιδιών της IATA, το 86% των ερωτηθέντων είναι πρόθυμοι να υποβληθούν σε τεστ. Ωστόσο, το 70% πιστεύει επίσης ότι το κόστος των δοκιμών αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για τα ταξίδια, ενώ το 78% πιστεύει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να αναλάβουν το κόστος των υποχρεωτικών δοκιμών.

«Η IATA υποστηρίζει τις δοκιμές COVID-19 ως μία λύση για το άνοιγμα των συνόρων στα διεθνή ταξίδια. Αλλά η υποστήριξή μας δεν είναι άνευ όρων. Εκτός από την αξιοπιστία, οι δοκιμές πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμες, προσιτές και κατάλληλες για το επίπεδο κινδύνου. Ωστόσο, πάρα πολλές κυβερνήσεις δεν καλύπτουν τους όρους αυτούς. Το κόστος των δοκιμών ποικίλλει πολύ μεταξύ των κρατών, και σε πολλές περιπτώσεις είναι πολύ υψηλό και δεν έχει καμία σχέση με το πραγματικό κόστος διεξαγωγής της δοκιμής. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι το παράδειγμα κράτους που έχει αποτύχει να διαχειριστεί ικανοποιητικά το θέμα. Στην καλύτερη περίπτωση το κόστος είναι ακριβό, στη χειρότερη εκβιασμός. Και σε κάθε περίπτωση, είναι σκάνδαλο όταν η κυβέρνηση επιβάλλει ΦΠΑ», δήλωσε ο Willie Walsh, γενικός διευθυντής της IATA.

Η νέα γενιά γρήγορων δοκιμών κοστίζει λιγότερο από 10 $ ανά δοκιμή. Υπό την προϋπόθεση ότι μια επιβεβαιωτική δοκιμή rRT-PCR επιβάλλεται μετά από θετικό αποτέλεσμα τεστ, η σύσταση  του ΠΟΥ θεωρεί ότι η δοκιμή αντιγόνου Ag-RDT είναι αποδεκτή εναλλακτική λύση για το PCR. Και, όπου η δοκιμή είναι υποχρεωτική απαίτηση, οι Διεθνείς Κανονισμοί Υγείας του ΠΟΥ (IHR) δηλώνουν ότι ούτε οι επιβάτες, ούτε οι μεταφορείς πρέπει να επιβαρύνονται με το κόστος των δοκιμών.

Οι δοκιμές πρέπει επίσης να είναι κατάλληλες για το επίπεδο απειλής. Για παράδειγμα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας για τις δοκιμές που έκαναν οι ταξιδιώτες δείχνουν ότι πάνω από 1,37 εκατομμύρια δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε αφίξεις από τις λεγόμενες πορτοκαλί χώρες. Μόνο το 1% ήταν θετικό για τέσσερις μήνες. Εν τω μεταξύ, σχεδόν τρεις φορές ο αριθμός των θετικών περιπτώσεων ανιχνεύεται καθημερινά στον γενικό πληθυσμό.

«Τα στοιχεία από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επιβεβαιώνουν ότι οι διεθνείς ταξιδιώτες ενέχουν ελάχιστο ή καθόλου κίνδυνο εισαγωγής COVID-19 σε σύγκριση με τα υπάρχοντα επίπεδα μόλυνσης στη χώρα. Επομένως, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να ακολουθήσει την καθοδήγηση του ΠΟΥ και να αποδεχτεί δοκιμές αντιγόνων που είναι γρήγορες, προσιτές και αποτελεσματικές, με επιβεβαιωτική δοκιμή PCR μόνο για όσους έχουν θετικό τεστ. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα μονοπάτι για να επιτρέπεται ακόμη και σε άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί να ταξιδεύουν », δήλωσε ο Walsh.

Η επανεκκίνηση των διεθνών ταξιδιών είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη των 46 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στον κλάδο σε όλο τον κόσμο που βασίζονται στην αεροπορία. «Η τελευταία μας έρευνα επιβεβαιώνει ότι το υψηλό κόστος των δοκιμών θα επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό την ανάκαμψη του ταξιδιού. Δεν έχει νόημα για τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για να ανοίξουν ξανά τα σύνορα, εάν αυτά τα μέτρα καθιστούν το κόστος ταξιδιού απαγορευτικό για τους περισσότερους ανθρώπους. Χρειαζόμαστε μια επανεκκίνηση που είναι προσιτή για όλους», κατέληξε ο Walsh.

ksd
adv
Tagged

1 σχόλιο στο “IATA: “Φρένο” στα ταξίδια το υψηλό κόστος των τεστ

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *