santorini

«Ηφαίστειο» η οργή των κατοίκων στη Σαντορίνη

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Τα διάσημα σοκάκια της Θήρας και το ειδυλλιακό ηλιοβασίλεμα στο Ημεροβίγλι περιμένουν να απολαύσουν οι εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες που θα επισκεφθούν φέτος τη Σαντορίνη.

Τα ρομαντικά τοπία, οι μαγευτικές παραλίες και το διάσημο ηφαίστειο δεν αρκούν, όμως, για να «καλύψουν» τα δεκάδες προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί.

Τα σκουπίδια που έχουν «πνίξει» τα παραδοσιακά σοκάκια, το επικίνδυνο οδικό δίκτυο
και το ακατάλληλο λιμάνι είναι μόνο κάποια από τα καθημερινά προβλήματα που ο δήμος αδυνατεί να επιλύσει, σύμφωνα με τους οργισμένους κατοίκους του νησιού, πολλοί από τους οποίους καταλογίζουν στον απερχόμενο δήμαρχο Νίκο Ζώρζο, ατολμία και ανεπάρκεια. Λίγες ημέρες απομένουν για την έναρξη της τουριστικής περιόδου και, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που δημοσιεύει σήμερα η Realnews, η Σαντορίνη μοιάζει ανοχύρωτη και ανέτοιμη να υποδεχθεί επισκέπτες.
Οπως καταγγέλλουν επικεφαλής συνδυασμών αλλά και πρώην συνεργάτες του δημάρχου, οι αυτοσχέδιοι σκουπιδότοποι, τα σάπια απορριμματοφόρα, οι πρωτοφανείς ελλείψεις στις υποδομές και το κατεστραμμένο λιμάνι του Αθηνιού παραπέμπουν σε μια εικόνα ενός τουριστικού προορισμού υπό διάλυση. Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν, πίσω από τη φανταχτερή βιτρίνα κρύβεται «καμουφλαρισμένη» η πραγματική Σαντορίνη, η οποία «υποφέρει», χωρίς ο δήμαρχος να μοιάζει ικανός να θεραπεύσει τις «πληγές» της με…
επιδέξιους χειρισμούς.
«Να μας κρίνουν με επιείκεια…»
«Το ζητούμενο για τη φετινή τουριστική περίοδο δεν είναι αν θα έρθουν τουρίστες, αλλά φεύγοντας πόσοι από αυτούς θα θελήσουν να επιστρέψουν, μετά από αυτά που θα
αντικρίσουν. Με την υπάρχουσα κατάσταση στις υποδομές, το κατεστραμμένο οδικό δίκτυο, τις τεράστιες ελλείψεις στην καθαριότητα και το ανέτοιμο λιμάνι του Αθηνιού
είναι δύσκολο να ξανάρθουν», δηλώνει στην «R» ο Γιάννης Αργυρός, που είχε εκλεγεί με τον συνδυασμό του δημάρχου Ν. Ζώρζου και ο οποίος στις επικείμενες εκλογές θα είναι υποψήφιος με τον συνδυασμό της αντιπολίτευσης. «Aυτό που θέλω να πω σε αυτούς που φέτος θα επισκεφθούν το νησί μας είναι να μας κρίνουν με επιείκεια. Θέλω να πιστεύω ότι από του χρόνου τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Το κακό είναι ότι ο δήμαρχος δεν αντιλαμβάνεται την ανυπαρξία του, αλλά και κυρίως δεν έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος της ζημιάς που προκαλεί στο νησί. Η Σαντορίνη έχει μείνει ακυβέρνητη και, κάθε ημέρα που περνά, πηγαίνει και ένα βήμα πιο κάτω», προσθέτει ο κ. Αργυρός.
«Υγειονομική βόμβα»
Στη φημισμένη Καλντέρα, στη γραφική Οία, στη γεμάτη από τουρίστες όλο τον χρόνο Περίσσα και στα μοναδικά στον κόσμο Φηρά, η κατάσταση με τα σκουπίδια είναι τραγική.

Οι πιο ανήσυχοι από τους κατοίκους του νησιού κάνουν λόγο για εστίες μόλυνσης που μπορεί να ζημιώσουν πολλαπλώς τηΣαντορίνη.
«Η κατάσταση με την καθαριότηταείναι εκτός ελέγχου. Υπάρχει τεράστιος υγειονομικός κίνδυνος για το νησί και ο τωρινός δήμαρχος δείχνει ανήμπορος να λύσει το πρόβλημα. Δεν υπάρχουν κάδοι στους δρόμους για ναεξυπηρετείται ο κόσμος και το καλοκαίρι παρατηρείται έντονη δυσοσμία. To πρόβλημα είναιγενικότερο, αλλά οξύνεται στην Καλντέρα, καιπολλά σημεία του νησιού θυμίζουν χωματερή.
Ωστόσο, άγνωστο παραμένει γιατί ο κ. Ζώρζος δεν κάνει τίποτα για αυτή την κατάσταση», δηλώνει στην «R» ο Αγγελος Ρούσσος, πρώην δήμαρχος και νυν υποψήφιος.
Στο ίδιο ύφος και οι δηλώσεις του Αντώνη Σιγάλα, υποψηφίου για τον δήμο Θήρας: «Ο
Νίκος Ζώρζος έχει αποτύχει παταγωδώς στο θέμα της καθαριότητας. Θεωρώ ότι πρόκειται για προσωπική ευθύνη του δημάρχου, καθώς ανέθεσε την καθαριότητα σε έναν εργολάβο και το αποτέλεσμα το βλέπουμε όλοι… Η Σαντορίνη πνίγεται από τα σκουπίδια. Αν ο κ. Ζώρζος ήταν αποφασιστικός, θα μπορούσε είτε να είχε επιβάλει πρόστιμα στον εργολάβο
για την ανεπάρκειά του στην αποκομιδή των σκουπιδιών, είτε ακόμα και να σπάσει τη σύμβαση. Ωστόσο, αυτός επέλεξε να μην κάνει τίποτα από τα δύο».
Το μέγεθος του προβλήματος με την αποκομμιδή των απορριμμάτων αποτυπώνεται και στις φωτογραφίες που δημοσιεύει η «R». Οι άλλοτε μαγευτικές και φημισμένες παραλίες του νησιού «στολίζονται» από κάθε λογής σκουπίδια, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Πλαστικές σακούλες, γυάλινα μπουκάλια, ακόμα και «ξεχασμένες» παλέτες, συμπληρώνουν το σκηνικό εγκατάλειψης. Την ίδια στιγμή, κάθε ανεκμετάλλευτοοικόπεδο στην Καλντέρα, στην Οία, στην Περίσσα και στα Φηρά έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο, ενώ, ακόμα και όταν γίνεται η αποκομιδήτων απορριμμάτων, οι δρόμοι γεμίζουν από τασκουπίδια και τα υγρά που φεύγουν από τα σάπια και κακοσυντηρημένα απορριμματοφόρα.

«Του αρέσει η καρέκλα του δημάρχου»
Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες του νησιού λόγω των εργασιών στο λιμάνι του Αθηνιού, στο οποίο έχουν υποστεί καθίζηση τρεις από τις τέσσερις προβλήτες. Φοβούνται ότι τους καλοκαιρινούς μήνες θα επικρατήσει χάος και καταλογίζουν ευθύνες στην παρούσα δημοτική Αρχή. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί ένα μέρος των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, γιατί, αν μείνει έτσι
η κατάσταση, το νησί μας δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει τους τουρίστες. Εδώ ένα πλοίο έρχεται και δημιουργείται πρόβλημα, πόσο μάλλον όταν θα έρχονται μαζικά τα πλοία και τα κρουαζιερόπλοια. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι δεν θα μπορούμε να τους εξυπηρετήσουμε. Ας μην ξεχνάμε ότι το λιμάνι σε ένα νησί είναι η πρώτη αλλά και η τελευταία εικόνα για έναν επισκέπτη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γ. Αργυρός, ενώ από την πλευρά του ο κ. Σιγάλας τονίζει: «Το λιμάνι του Αθηνιού δεν είναι σε θέση να υποδεχθεί τους τουρίστες. Εχουμε μείνει χωρίς λιμάνι λόγω προσωπικών συμφερόντων. Στο συγκεκριμένο σημείο ο δήμαρχος έχει μεγάλη περιουσία και καταστήματα και ουσιαστικά υπονομεύει το έργο».
Την έντονη ανησυχία του για το λιμάνι εκφράζει και ο πρώην δήμαρχος Αγγ. Ρούσος, υπογραμμίζοντας ότι ήδη τα πρώτα προβλήματα έχουν ξεκινήσει. «Δεν νομίζω ότι θα λειτουργήσει σωστά το λιμάνι φέτος, γιατί δεν θα μπορούν να κυκλοφορήσουν τα λεωφορεία εντός του χώρου του λιμανιού. Ηδη, οι tour operators μου κάνουν παράπονα
ότι δεν μπορούν να κλείσουν εκδρομές στα γκρουπ για το ηφαίστειο, καθώς τα γραφεία δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ότι θα είναι εφικτή η πρόσβαση στο Αθηνιό, για να μπουν οι τουρίστες στα καΐκια και να πάνε στο ηφαίστειο. Προφανώς αυτά τα παράπονα φτάνουν και στα αυτιά του κ. Ζώρζου, όμως αυτός είναι ικανοποιημένος που κάθεται στην καρέκλα του δημάρχου. Είναι χαρούμενος με αυτό. Του αρέσει η καρέκλα. Είναι εξουσιομανής, αλλά θα πρέπει να γνωρίζει ότι έχει και κάποιες υποχρεώσεις έναντι της θηραϊκής οικονομίας», σημειώνει σε έντονο ύφος ο κ. Ρούσσος.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Tagged

1 σχόλιο στο “«Ηφαίστειο» η οργή των κατοίκων στη Σαντορίνη

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *