xatzilazarou rodos

Ικανοποιητική η τουριστική περίοδος στη Ρόδο, λέει η Μαρίζα Χατζηλαζάρου

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Ικανοποίηση για την πορεία της τουριστικής περιόδου, όπως αυτή εξελίσσεται μέχρι σήμερα που φτάνουμε στο τέλος του Ιουλίου, εξέφρασε χτες σε συνέντευξη Τύπου, η αντιδήμαρχος Τουρισμού κα Μαρίζα Χατζηλαζάρου.

Η κίνηση για την Ρόδο, που καταγράφεται στο πρώτο εξάμηνο αυξημένη κατά 14% σε σχέση με πέρσι, καταδεικνύει το καλό κλίμα και την αισιοδοξία των τουριστικών παραγόντων της περιοχής μας, ενώ από τις αγορές, φαίνεται ξεκάθαρα πως αλλάζουν τα δεδομένα για το νησί και τα σκήπτρα παίρνει τώρα από την αγγλική, η γερμανική αγορά με αυξήσεις στα ποσοστά της.

«Με βάση τα στατιστικά που έχουμε στην διάθεσή μας, τόσο από την Fraport όσο και από την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, η τουριστική σεζόν εξελίσσεται ικανοποιητικά. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το πρώτο εξάμηνο έκλεισε μια αύξηση της τάξης του 14% σε σχέση με πέρσι, στις αφίξεις από τους ξένους επισκέπτες μας. Την ίδια χρονική περίοδο ωστόσο, σημειώθηκε πτώση της τάξης του 2,5% από τον εσωτερικό τουρισμό –αν και μπαίνοντας πλέον στον Αύγουστο που είναι ο μήνας τον οποίο επιλέγουν οι Έλληνες να κάνουν διακοπές, εκτιμούμε ότι θα εξισορροπηθεί η κατάσταση και θα αυξηθούν τα νούμερα», είπε η αντιδήμαρχος.
Η κα Χατζηλαζάρου εμφανίσθηκε γενικώς ικανοποιημένη από τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής Ρόδου διά της Διεύθυνσης Τουρισμού και του ΠΡΟΤΟΥΡ, τόσο με την συμμετοχή και παρουσία της Ρόδου σε διεθνείς (αλλά και ελληνικές) τουριστικές εκθέσεις, όσο και με την πραγματοποίηση μεγάλων συνεδρίων και διοργανώσεων (αθλητικών, πολιτιστικών, κοινωνικών κ.λπ. FunTrips με δημοσιογράφους από άλλες χώρες) που τόνωσαν την τουριστική κίνηση.

«Το πρώτο εξάμηνο παρατηρούμε μια θεαματική αύξηση του αριθμού των Γερμανών επισκεπτών μας της τάξης του 28% σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα πέρσι ενώ στους πρώτους πέντε μήνες (που είναι και η χαμηλή τουριστική περίοδος) αρχίζει να διαφοροποιείται η εικόνα και να παρουσιάζει αύξηση στις κρατήσεις. Αυτό σημαίνει πως αρχίζει και λειτουργεί η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου –έστω και δειλά δειλά. Στόχος της Διεύθυνσης Τουρισμού του δήμου Ρόδου δεν είναι να παραμείνουμε μόνο στους ξένους επισκέπτες μας, αλλά να αναπτύξουμε τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού με θεματικές ενότητες και δραστηριότητες που μπορούν να προσελκύσουν κόσμο. Επίσης, μας ενδιαφέρει και η ποιότητα των επισκεπτών μας πέρα από την ποσότητα και τα νούμερα. Στόχος μας λοιπόν, είναι, στο δεύτερο εξάμηνο του 2018, να έχουμε εντονότερη παρουσία στις τουριστικές εκθέσεις –αρχής γενομένης με την ‘Τουρ Νατούρ – TourNatur’ στο Ντύσσελντορφ της Γερμανίας, προκειμένου να προσελκύσουμε ακόμη περισσότερους επισκέπτες που να ενδιαφέρονται για την φύση. Η δημοτική αρχή Ρόδου, στοχεύει και με αφορμή την δρομολόγηση μεγάλων έργων στην πόλη (Ροδιακή Έπαυλη, Ροδίνι κ.λπ.) μαζί και με τις υφιστάμενες υποδομές στην Λίνδο, στην Καλλιθέα και σε άλλες περιοχές, να τις αξιοποιήσει συνολικά για την διοργάνωση μεγάλων εκδηλώσεων με θεματικές μορφές τουρισμού όπως συνέδρια, γάμους, κοινωνικές εκδηλώσεις, events μιας και η Ρόδος από μόνη της έχει την υποδομή για να υποστηρίξει το σύνολο του προγράμματος τέτοιων δράσεων».
Η αντιδήμαρχος Τουρισμού, ανακοίνωσε πως στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, θα έρθει προς συζήτηση και έγκριση το πρόγραμμα του ΠΡΟΤΟΥΡ για το δεύτερο εξάμηνο ενώ θα συζητηθεί και το θέμα της Κρουαζιέρας.
«Για την Κρουαζιέρα, σε συνεργασία με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε κάποιες νέες διαδρομές και προορισμούς στους επισκέπτες μας, προσπαθώντας να ανανεώσουμε το προσφερόμενο προϊόν και να δημιουργήσουμε μια νέα δυναμική και νέες προοπτικές στον χώρο, καθώς όπως όλοι γνωρίζουμε υπάρχει μεγάλη πτώση σε όλη την Ελλάδα. Δυστυχώς, η κρίση στην Κρουαζιέρα ξεκίνησε εδώ και δύο χρόνια και σήμερα, βλέπουμε τα αποτελέσματα. Παρ όλα αυτά, πιστεύουμε ότι από το 2019 θα αρχίσει να ανακάμπτει η Κρουαζιέρα και με κίνητρα που θα δοθούν –κυρίως στοχεύοντας σε μεγάλες εταιρείες που θα έρχονται και θα προσεγγίζουν το λιμάνι της Ρόδου. Εμείς θέλουμε να δώσουμε μια άλλη διάσταση στους επισκέπτες μας από τα κρουαζιερόπλοια με παροχή κινήτρων για να βλέπουν και άλλες περιοχές στο νησί –την Μεσαιωνική Πόλη, το Μόντε Σμίθ, το κέντρο της πόλεως κ.λπ.»
Είπε ακόμη ότι στο σχέδιο συμπεριλαμβάνεται η αναβάθμιση των υπηρεσιών στο λιμάνι της Ρόδου και τα έργα που προγραμματίζονται στην ευρύτερη παραλιακή ζώνη.
Τέλος, όσον αφορά το κομμάτι της τέλεσης γάμων, θα ενταχθεί σε μια περισσότερο συντονισμένη προσπάθεια της δημοτικής αρχής, με διετές πρόγραμμα προκρατήσεων με τους κορυφαίους τουρ οπερέιτορ TUI & Thomas Cook είτε με μεμονωμένους επισκέπτες που θέλουν να έρθουν στο νησί με αυτό τον σκοπό.
«Αυτό θα δημιουργήσει μία νέα δυναμική για τον εναλλακτικό τουρισμό» όπως υπογράμμισε.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *