Ηλ. Μόσιαλος: Αυτή είναι η προστασία που προσφέρουν οι μάσκες

ΦΟΡΕΙΣ

Με μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτησή του ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, δημοσιοποιεί την προστασία που παρέχουν από τον κορονοϊό, οι τρεις διαφορετικοί τύποι μασκών.

Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, “Από τα στοιχεία των χωρών που προπορεύονται στους εμβολιασμούς, γνωρίζουμε πλέον πως οι εμβολιασμοί αποδίδουν. Με το εμβόλιο ως κύριο μέτρο πρόληψης επιτρέπεται το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και της εκπαίδευσης.

Δεν έχουμε βέβαια εμβολιαστεί ακόμα όλοι και πρέπει να συνεχίζουμε να τηρούμε τα μέτρα δημόσιας υγείας, όπως τη χρήση της μασκας.

Στη συνημμένη εικόνα, παραθέτω μια σύγκριση της αποτελεσματικότητας τριών τύπων μάσκας προστασίας, όπως καταγράφηκαν σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA. Είναι σαφές απο τη μελέτη πως πέραν αυτών που γνωρίζαμε (δηλαδή όταν τραγουδάμε, όταν βήχουμε και όταν φωνάζουμε), και η προσαρμογή της μασκας στο πρόσωπο επηρρεαζει την αποτελεσματικότητά της σε κάποιες κινήσεις μας.

maskes Μόσιαλος
ΠΗΓΗ: Ηλίας Μόσιαλος

Ακόμα και απλές κινήσεις του κεφαλιού μας, δεξιά -αριστερα, ή πάνω-κάτω, επηρεάζουν το ποσοστό διαφυγής των αναπνευστικών σωματιδίων παρά τη χρήση μάσκας.

Δεν θα μπω σε διεξοδικές λεπτομέρειες της μελέτης. Μπορούμε με ασφάλεια να χρησιμοποιούμε τις ´χειρουργικές’ μάσκες σε καθημερινή βάση τηρώντας τις αποστάσεις.

Αλλά, είναι σημαντικό οι εργαζόμενοι σε κλειστούς χώρους, όπως σούπερ μάρκετ και τράπεζες, αλλά και οι εκπαιδευτικοί και οι άλλοι εργαζόμενοι στα σχολεία, να χρησιμοποιούν μάσκες προστασίας N95″.

 

Tagged

1 σχόλιο στο “Ηλ. Μόσιαλος: Αυτή είναι η προστασία που προσφέρουν οι μάσκες

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *