©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Βρετανία: 700.000 θέσεις εργασίας από την τουριστική-ταξιδιωτική βιομηχανία την επόμενη 10ετία

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο τομέας των ταξιδιών και του τουρισμού στη Βρετανία αναμένεται να δημιουργήσει σχεδόν 700.000 νέες θέσεις εργασίας την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με στοιχεία της τελευταίας Έκθεση Οικονομικών Επιπτώσεων (EIR) του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC).

Η πρόβλεψη του WTTC “κάνει λόγο” για δημιουργία, κατά μέσο όρο, 70.000 νέων θέσεων εργασίας κάθε χρόνο, για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Σύμφωνα με την έκθεση, η συνεισφορά του κλάδου στο ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου προβλέπεται να αυξηθεί με μέσο ρυθμό 3% ετησίως μεταξύ 2022-32. Πρόκειται για σχεδόν διπλάσιο από τον ρυθμό ανάπτυξης 1,7% της συνολικής οικονομίας και αναμένεται να φτάσει τα 286 δισεκατομμύρια λίρες (10,1% της συνολικής οικονομίας).

Μέχρι το τέλος του 2022, η συνεισφορά του κλάδου στο ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί σχεδόν τα δύο τρίτα (62,7%) σε σχεδόν 214 δισεκατομμύρια λίρες, που ανέρχεται στο 8,9% του συνολικού οικονομικού ΑΕΠ.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η απασχόληση στον κλάδο αναμένεται να αυξηθεί μόνο κατά 0,5%, φτάνοντας λίγο πάνω από τέσσερα εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Το 2019, όταν ο κλάδος των ταξιδιών και του τουρισμού ήταν στο αποκορύφωμά του, οι διεθνείς δαπάνες επισκεπτών στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασαν τα 36,4 δισεκατομμύρια λίρες. Ωστόσο, πέρυσι, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο συνέχισε να “πασχίζει” να προσελκύσει επισκέπτες, η συνολική δαπάνη ήταν μόλις 3,9 δισεκατομμύρια λίρες.

Πριν από την πανδημία, η συνεισφορά του κλάδου στο ΑΕΠ ήταν 9,9% (234,5 δισεκατομμύρια £) το 2019, υποχωρώντας σε μόλις 4,3% (93,8 δισεκατομμύρια £) το 2020, που αντιπροσώπευε σημαντική απώλεια 60% πάνω από τον παγκόσμιο αντίκτυπο του 50%.

Η τελευταία έκθεση οικονομικών επιπτώσεων του WTTC αποκαλύπτει επίσης, ότι, το 2021 άρχισε σιγά-σιγά η ανάκαμψη του ταξιδιωτικού και τουριστικού τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η συμβολή του στο ΑΕΠ “σκαρφάλωσε” κατά 40,3% σε ετήσια βάση, για να ανέλθει σε περισσότερα από 131 δισεκατομμύρια λίρες, εξακολουθώντας να είναι πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2019.

Η μέτρια ανάκαμψη του τομέα υπογραμμίστηκε από τη δημιουργία λιγότερων από 16.000 νέων θέσεων εργασίας, οι οποίες έφθασαν τα 4,11 εκατομμύρια, που εξακολουθούν να είναι περίπου 170.000 θέσεις εργασίας λιγότερες από ό,τι πριν από την πανδημία.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία της έρευνας, η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του WTTC, Julia Simpson δήλωσε: “Σε μακροπρόθεσμη βάση, το μέλλον φαίνεται λαμπρό για την αναζωογόνηση του ταξιδιωτικού και τουριστικού τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά βραχυπρόθεσμα, οι διεθνείς δαπάνες των επισκεπτών είναι τόσο χαμηλές που εμποδίζουν την οικονομική ανάκαμψη της χώρας”.

“Μετά από δύο χρόνια οικονομικής ζημιάς στον κλάδο, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου συνεχίζει να τον θεωρεί δεδομένο. Δεν υπήρξε καμία εστίαση ή κατανόηση του πόσο κρίσιμη είναι η σημασία των ταξιδιών και του τουρισμού για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι έξυπνες χώρες επενδύουν στο εξωτερικό για να φέρουν πίσω τους επισκέπτες. Τα ταξίδια και ο τουρισμός μπορούν να συνεισφέρουν 10% στην οικονομία και παρόλα αυτά δεν συζητείται καν σε ανώτερα επίπεδα. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα χάσει από άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς αν δεν αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα επειγόντως”, συμπλήρωσε η κα. Simpson.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *