money tourism copyright photo
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ην. Βασίλειο: Μαύρη χρονιά το 2021 για τους tour operators εισερχόμενου τουρισμού | Στο -95% οι απώλειες

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Tο 87% των ταξιδιωτικών πρακτόρων που δραστηριοποιούνται στον εισερχόμενο τουρισμό και των εταιριών διαχείρισης προορισμού (DMC) στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν χάσει πάνω από το 95% των δραστηριοτήτων τους το 2021, λόγω της έλλειψης σαφήνειας σχετικά με την επανεκκίνηση των ταξιδιών. Αυτά τα στοιχεία προκύπτουν σε έρευνα της UKinbound, της βρετανικής εμπορικής ένωσης, που εκπροσωπεί τον εισερχόμενο τουρισμό στο Ην. Βασίλειο.

Η έρευνα της UKinbound, η οποία αντιπροσωπεύει περισσότερες από 300 τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον εισερχόμενο τουρισμό, διαπίστωσε ότι το 26% των ερωτηθέντων δεν προέβλεπε καμία δραστηριότητα για το υπόλοιπο του 2021, έχοντας χάσει τη θερινή περίοδο, ενώ το 53% αναμένεται να κερδίσει το 10% ή λιγότερα από τα έσοδα του 2019 φέτος.

Η UKinbound απευθυνόμενη προς τη βρετανική κυβέρνηση, υπογράμμισε ότι, η έλλειψη εισερχόμενου τουρισμού -από τον οποίο, συνήθως, εισρέουν στα ταμεία και την οικονομία της χώρας πάνω από 28 δισεκατομμύρια £ ετησίως- έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια 78 εκατομμυρίων £, ημερησίως, από τα κυβερνητικά ταμεία.

Η Ένωση ζητά την στήριξη του τομέα από τη βρετανική κυβέρνηση, αιτούμενη, μεταξύ άλλων:
– Τη δημιουργία ταμείου για την ενίσχυση της ανάκτησης του τουρισμού
– Την επέκταση του προγράμματος furlough έως τον Απρίλιο του 2022
– Την αμοιβαία αναγνώριση του καθεστώτος εμβολιασμού Covid σε βασικές εισερχόμενες αγορές, όπως η ΕΕ και οι ΗΠΑ.

Μιλώντας σχετικά, ο διευθύνων σύμβουλος της UKinbound, Joss Croft, είπε: “Μέρος της δουλειάς μας είναι να εκπαιδεύσουμε την κυβέρνηση, κάτι που κάνουμε αδιάκοπα τους τελευταίους 18 μήνες, χωρίς ακόμη να υπάρχει πλήρης κατανόηση της αλυσίδας εφοδιασμού στον τουρισμό”.

“Δεν έχουμε ημερομηνία ανοίγματος. Δεν έχουμε αμοιβαιότητα στην πιστοποίηση των εμβολίων. Σύμφωνα με την Global Travel Taskforce θα είχαμε μια διαχειριζόμενη επανεκκίνηση των διεθνών ταξιδιών, κάτι που δεν έχουμε. Ο Grant Shapps είχε πει πως θα εξέταζε την αμοιβαιότητα της πιστοποίησης των εμβολίων, ‘εν ευθέτω χρόνω’, ενώ ένα από τα μέλη μας έχασε 1 εκατομμύριο λίρες”.

Ο Croft είπε ότι “κανείς δεν πρόκειται να έρθει για διακοπές εδώ αν πρέπει να απομονωθεί για 10 ημέρες” και ζήτησε τη μείωση του κόστους των τεστ PCR.

“Ακόμα κι αν τα σύνορα μπορούσαν να ανοίξουν μέχρι τα τέλη Ιουλίου, πολλοί άνθρωποι έχουν ήδη αποφασίσει που πρόκειται να ταξιδέψουν, οπότε θα χρειαστούμε υποστήριξη για να διατηρήσουμε τις επιχειρήσεις μας ζωντανές, ώστε να μπορούν να διαδραματίσουν τον ρόλο τους στη μελλοντική οικονομική δραστηριότητα του Ηνωμένου Βασιλείου”, είπε ο Croft.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η UKinbound υπέβαλε πρόταση στο Υπουργείο Οικονομικών για τη δημιουργία Ταμείου Ανάκτησης Εξαγωγών Τουρισμού. Σύμφωνα με την πρόταση, το ταμείο θα επιτρέπει στους ταξιδιωτικούς πράκτορες, που δραστηριοποιούνται στον εισερχόμενο τουρισμό και στις DMC να υποβάλουν αίτηση για επιχορήγηση με βάση τα επίπεδα εσόδων τους το 2019.

Σύμφωνα με την UKinbound το ταμείο θα διένειμε ποσό ύψους 47 εκατομμυρίων £ σε περίπου 230 ταξιδιωτικούς πράκτορες και DMC του Ηνωμένου Βασιλείου -το 60% της ημερήσιας απώλειας εσόδων από εξαγωγές στο Ηνωμένο Βασίλειο-, επιτρέποντας με τον τρόπο αυτό στις επιχειρήσεις να επιβιώσουν έως ότου ο εισερχόμενος τουρισμός ανακάμψει με ασφάλεια στη χώρα.

Στη δήλωσή του, ο Croft πρόσθεσε: “Με το υπόλοιπο της βρετανικής οικονομίας να ανοίγει, η ίδια συνεχίζει να χάνει 78 εκατομμύρια λίρες την ημέρα στις εξαγωγές, λόγω έλλειψης εισερχόμενου τουρισμού και εκατοντάδων προηγουμένως κερδοφόρων επιχειρήσεων, που παρέχουν πολύτιμα έσοδα στις τοπικές οικονομίες και προσφέρουν τα προς το ζην σε χιλιάδες ανθρώπους, σε όλη τη χώρα, και οι οποίες τώρα βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης, χωρίς δικό τους λάθος. Χρειαζόμαστε επειγόντως από την κυβέρνηση να εφαρμόσει την αμοιβαιότητα εμβολιασμού για τις βασικές μας εισερχόμενες αγορές, επιτρέποντας έτσι την επανέναρξη των εισερχόμενων ταξιδιών, όσο το δυνατόν γρηγορότερα και με ασφάλεια. Ωστόσο, με την απώλεια της θερινής περιόδου και ακυρώσεις έως το τέλος του έτους, ακόμη και μια γρήγορη επανέναρξη του εισερχόμενου τουρισμού δεν θα είναι αρκετή για να σώσει πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν τώρα ένα δεύτερο έτος, και έναν πέμπτο χειμώνα, χωρίς εισόδημα ή υποστήριξη”.

ksd
adv
Tagged

1 σχόλιο στο “Ην. Βασίλειο: Μαύρη χρονιά το 2021 για τους tour operators εισερχόμενου τουρισμού | Στο -95% οι απώλειες

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *