money_tourism_photo "κλείδωμα"
Αεροδρόμιο Heathrow | © ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ην. Βασίλειο: Προειδοποίηση για ουρές στα σύνορα

ΔΙΕΘΝΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι ουρές στα σύνορα μπορεί να είναι το “αντίτιμο” του αυξημένου αριθμού των ταξιδιών, προειδοποιούν οι επικεφαλής της τουριστικής-ταξιδιωτικής βιομηχανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Την περασμένη εβδομάδα, η βρετανική κυβέρνηση περιόρισε τις χώρες της “κόκκινης”, τουριστικής λίστας και το Foreign Office (FCDO) χαλάρωσε τις ταξιδιωτικές συμβουλές σε περισσότερους από 80 προορισμούς, σε δύο φάσεις.

Οι ηγέτες της βιομηχανίας χαιρέτισαν τη μείωση των περιορισμών, μετά την κατάργηση των τεστ Covid πριν από την αναχώρηση, για τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες, μέτρο που τέθηκε σε ισχύ από τις 4 Οκτωβρίου, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ABTA, Mark Tanzer να λέει ότι, η κυβέρνηση ενήργησε σύμφωνα με τις προτάσεις της βιομηχανίας.

Ωστόσο, η Υπηρεσία Συνόρων δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τις αφίξεις λόγω σφαλμάτων που προκύπτουν σε ένα νέο σύστημα back office και τον τεράστιο αριθμό αλλαγών στα σύνορα.

Οι ηλεκτρονικές πύλες στο Χίθροου εμφάνισαν προβλήματα αρκετές φορές τις τελευταίες ημέρες, όπως και το πρωί της Τρίτης, με μια πηγή της βιομηχανίας των αερομεταφορών να εξηγεί: “Ένα νέο σύστημα back office της Υπηρεσίας Συνόρων παρουσιάζει προβλήματα, κάτι που είναι πιθανό να συνεχιστεί στο άμεσο μέλλον, καθώς κυκλοφόρησε πολύ γρήγορα υπό την πίεση της βιομηχανίας και του υπουργείου Μεταφορών”.

“Η ταχύτητα με την οποία πρέπει να πραγματοποιηθούν οι αλλαγές μετά από κάθε ανακοίνωση ασκεί τεράστια πίεση στο σύστημα και σχεδόν δεν υπάρχει χρόνος για να γίνουν οι κατάλληλες δοκιμές. Δυστυχώς, θα περάσει λίγος χρόνος μέχρι οι συνοριακές υπηρεσίες να καταφέρουν να ανταπεξέρχονται όπως το 2019. Καθώς το σύστημα απλοποιείται, ελπίζουμε ότι θα σταθεροποιηθεί. Υπάρχει όμως μεγάλη πίεση στην Υπηρεσία Συνόρων, η οποία χρειάζεται επενδύσεις, όχι μόνο σε ανθρώπους””, λέει μια δεύτερη πηγή.

Υπενθυμίζεται ότι, η βρετανική κυβέρνηση μείωσε την “κόκκινη” λίστα από 54 χώρες σε επτά, αφήνοντας στη λίστα μόνο την Κολομβία, τη Δομινικανή Δημοκρατία, τον Ισημερινό, την Αϊτή, τον Παναμά, το Περού και τη Βενεζουέλα και αναγνώρισε τα εμβόλια και τα πιστοποιητικά 37 επιπλέον χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας και της Τουρκίας.

Μια μέρα νωρίτερα, το FCDO χαλάρωσε τις ταξιδιωτικές του συμβουλές για περισσότερες από 30 χώρες, λέγοντας ότι “δεν θα συμβουλεύει πλέον τους ταξιδιώτες να μην επισκέπτονται χώρες εκτός της κόκκινης λίστας για λόγους Covid-19, εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις”.

Η Σκωτία και η Ουαλία υιοθέτησαν επίσης τις αλλαγές, αν και η υπουργός υγείας της Ουαλίας, Eluned Morgan, τις περιέγραψε ως “χωρίς κίνδυνο”, προειδοποιώντας ότι υπάρχει ανησυχία για τη σωρευτική επίδραση του κινδύνου στο άνοιγμα των ταξιδιών.

Ωστόσο, οι αλλαγές της βρετανικής κυβέρνησης φάνηκε να μην ήταν αρκετές για την επικεφαλής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού και Ταξιδιών (WTTC), Julia Simpson, η οποία επέκρινε τη διατήρηση της “κόκκινης” λίστας, λέγοντας: “Δεν δικαιολογείται να παραμένει μια κόκκινη λίστα”.

ksd PRIMAGEL
adv
Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *