uk london
Photo by skeeze on Pixabay

Βρετανία: Μόλις 7 χώρες στην “κόκκινη” ταξιδιωτική λίστα

ΔΙΕΘΝΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σε μόλις επτά χώρες, από 54, περιορίστηκε η “κόκκινη” ταξιδιωτική λίστα της βρετανικής κυβέρνησης, όπως επιβεβαίωσε το υπουργείο Μεταφορών της χώρας, με τις αλλαγές να τίθενται σε ισχύ στις 4 το πρωί της Δευτέρας 11 Οκτωβρίου.

Όμως, η ημερομηνία κατά την οποία τα τεστ Covid πλευρικής ροής (αντιγόνου) θα αντικαταστήσουν τα τεστ PCR της δεύτερης ημέρας, δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί. Βεβαίως, στην τελευταία ενημέρωση της βρετανικής κυβέρνησης για τα διεθνή ταξίδια, αναφέρθηκε ότι αυτή η αλλαγή θα εισαχθεί έως το τέλος Οκτωβρίου.

Οι χώρες που παραμένουν στην “κόκκινη” λίστα είναι οι: Κολομβία, Δομινικανή Δημοκρατία, Ισημερινός, Αϊτή, Παναμάς, Περού και Βενεζουέλα.

Ο Βρετανός γραμματέας μεταφορών, Grant Shapps, επιβεβαίωσε στο twitter ότι η Νότια Αφρική είναι μία από τις χώρες που έχουν αφαιρεθεί από τη λίστα των χωρών για τις οποίες εξακολουθεί να απαιτείται καραντίνα σε ξενοδοχείο για τις αφίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πλήρως εμβολιασμένοι επιβάτες και οι κάτω των 18 ετών που εισέρχονται στο Ην. Βασίλειο από χώρες και προορισμούς που δεν βρίσκονται στην “κόκκινη” λίστα, μπορούν να το κάνουν αυτό μόνο με την επίδειξη αρνητικού τεστ Covid δύο ημερών. Ωστόσο, οι επιβάτες που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι με ένα εξουσιοδοτημένο εμβόλιο και οι οποίοι επιστρέφουν από έναν “κόκκινο” προορισμό πρέπει να συνεχίσουν να υποβάλλονται σε τεστ Covid πριν από την αναχώρηση, σε ένα ακόμη τεστ κατά τη δεύτερη ημέρα της άφιξής τους και σε ένα την όγδοη ημέρα και να ολοκληρώσουν 10 ημέρες καραντίνας, αν και έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν σε ένα ακόμη τεστ κατά την πέμπτη ημέρα, το οποίο στην περίπτωση που είναι αρνητικό, τίθεται τέλος στην καραντίνα τους.

Το DfT επιβεβαίωσε ότι θα αναγνωρίσει επίσης το εμβολιαστικό καθεστώς ακόμη 37 χωρών και περιοχών, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της Τουρκίας και της Γκάνας, σύμφωνα με τον Shapps. Αυτό σημαίνει ότι οι αφίξεις από αυτές τις χώρες αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, όπως οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί την κατάργηση της “πορτοκαλί” λίστας, από την προηγούμενη Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου. Άτομα που φθάνουν από χώρες εκτός της “κόκκινης” λίστας, που έχουν εμβολιαστεί πλήρως με εμβόλια των Pfizer, AstraZeneca, Moderna και Janssen, στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την ΕΕ και 18 ακόμη χώρες μπορούν να αποφύγουν την απομόνωση αρκεί να έχουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ Covid, 48 ωρών, πριν από την άφιξή τους.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, το Foreign Office (FCDO), χαλάρωσε τις ταξιδιωτικές του οδηγίες για περισσότερες από 30 χώρες.

Η επόμενη ενημέρωση της “κόκκινης” λίστας αναμένεται έως τις 28 Οκτωβρίου.

Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις ο διευθύνων σύμβουλος της ABTA, Mark Tanzer, δήλωσε ότι πρόκειται για ένα λογικό βήμα για το περαιτέρω άνοιγμα των διεθνών ταξιδιών. Αλλά τόνισε: “Τώρα θέλουμε να δούμε την κυβέρνηση να εφαρμόζει τα σχέδιά της για να αντικαταστήσει τα τεστ PCR της δεύτερη ημέρας με τεστ πλευρικής ροής, εγκαίρως, προκειμένου να προλάβουμε τις διακοπές στην Αγγλία, αργότερα αυτόν τον μήνα”. Προέτρεψε δε την κυβέρνηση να καταργήσει όλα τα τεστ για παιδιά ηλικίας της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να ευθυγραμμιστεί με την προσέγγισή της για τα τεστ στα σχολεία.

Ναι στις αλλαγές από Σκωτία και Ουαλία

Τις αλλαγές της βρετανικής κυβέρνησης υιοθέτησαν επίσης η Σκωτία και η Ουαλία. Ο Σκωτσέζος υπουργός Μεταφορών, Graeme Dey, δήλωσε: “Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα διατηρηθεί μια κόκκινη λίστα χωρών”. Αλλά τόνισε: “Εάν αλλάξουν τα στοιχεία και οι συνθήκες, δεν θα διστάσουμε να επαναφέρουμε περιορισμούς για την προστασία της δημόσιας υγείας στη Σκωτία”. Και πρόσθεσε: “Τα βήματα που υλοποιούνται ανοίγουν τον δρόμο για την ανάπτυξη στον τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού”.

Από την πλευρά της η υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών της Ουαλίας, Eluned Morgan, τόνισε ότι οι αλλαγές “δεν είναι χωρίς κίνδυνο”, προσθέτοντας: “Ανησυχούμε για τη σωρευτική επίδραση του κινδύνου σε σχέση με το άνοιγμα των ταξιδιών, ιδίως από χώρες υψηλότερου κινδύνου”. Αλλά δέχτηκε ότι “δεν είναι πρακτικό η Ουαλία να αναπτύξει ξεχωριστή πολιτική υγείας στα σύνορα, μακριά από τα άλλα έθνη του Ηνωμένου Βασιλείου”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *