traveling-640x360-640x360

Ηνωμένα Έθνη: Ο Παγκόσμιος Τουρισμός θα χάσει τουλάχιστον 1.2 τρισ. δολάρια | Μείωση 4% για το ελληνικό ΑΕΠ

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Σύμφωνα με τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) o Παγκόσμιος Τουρισμός αναμένεται να χάσει 1.2 τρισεκατ. δολάρια ή το 1.5% του παγκόσμιου ΑΕΠ λόγω της κρίσης της πανδημίας του Κορωνοϊού.

Σε περίπτωση που η κρίση στον τουρισμό ξεπεράσει τους 8 μήνες οι απώλειες αναμένεται να ανέλθουν στα 2.2 τρισεκατ. δολάρια ή στο 2.8% του παγκόσμιου ΑΕΠ, γεγονός το οποίο και προβλέπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO). Στο πιο απαισιόδοξο σενάριο, το οποίο θεωρεί πως η κρίση στον κλάδο θα διαρκέσει 1 χρόνο, προβλέπεται πως θα χαθούν 3.3 τρισεκατ. δολάρια ή το 4.2% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Ο τουρισμός αποτελεί τη “ραχοκοκαλιά” για τις οικονομίες πολλών κρατών και παρέχει τα μέσα διαβίωσης για αρκετά άτομα ανά την υφήλιο, ο οποίος έχει αυξηθεί από τα 490 δισεκατ. στο 1.6 τρισεκατ. δολάρια κατά την τελευταία 20ετία.

Τα μέτρα του lockdown, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, οι απώλειες εισοδημάτων και τα χαμηλά επίπεδα εμπιστοσύνης μπορούν να επιβραδύνουν την ανάκαμψη του κλάδου. Ακόμα και αν παρατηρείται μία σταδιακή επανεκκίνηση του κλάδου, αρκετά κράτη παραμένουν ακόμα στον “πάγο”.

ksd
adv

Η διευθύντρια παγκοσμίου εμπορίου του UNCTAD, Pamela Coke-Hamilton, επισημαίνει τα μικρά νησιωτικά αναπτυσσόμενα κράτη θα υποφέρουν σε περίπτωση που καταρρεύσει ο τουρισμός. Τα αναπτυσσόμενα κράτη καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες στο ΑΕΠ και ξεχωρίζουν η Τζαμάικα και η Ταϊλάνδη με -11% και -9% στο πιο αισιόδοξο σενάριο. Ενώ άλλοι σημαντικοί τουριστικοί προορισμοί όπως η Κένυα, η Αίγυπτος και η Μαλαισία μπορούν να χάσουν περισσότερο από το 3% του ΑΕΠ τους.

Ακόμα και τα πιο “πλούσια” κράτη, ωστόσο, βιώνουν σημαντικές πιέσεις καθώς η  Ελλάδα, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Ισπανία και οι ΗΠΑ αναμένεται να χάσουν δισεκατομμύρια δολαρίων λόγω της “παύσης” των διεθνών ταξιδιών.

Αντίκτυπος σε άλλους τομείς, θέσεις εργασίας και μισθούς

Τα ταξίδια και ο τουρισμός συνεισφέρουν σημαντικά στο παγκόσμιο ΑΕΠ και στο 50% των κρατών τα εθνικά εισοδήματα εξαρτώνται από τους 2 αυτούς κλάδους με αποτέλεσμα οι απώλειες να επηρεάζουν και άλλους οικονομικούς τομείς, όπως η εστίαση και η ψυχαγωγία.

Το UNCTAD υπολογίζει πως για κάθε 1 εκατ. δολάρια που χάνονται από τα διεθνή τουριστικά έσοδα, τα εθνικά εισοδήματα μπορούν να μειωθούν κατά 2 ή και 3 εκατ. δολάρια.

Η σημαντική αυτή πτώση στις τουριστικές αφίξεις έχει επιφέρει ως αποτέλεσμα την απώλεια θέσεων εργασίας για εξειδικευμένους και μη εργαζόμενους ή τη μείωση των εισοδημάτων. Στην Ελλάδα η ανεργία στους ανειδίκευτους εργαζομένους ανέρχεται στο 6%, ενώ καταγράφεται μείωση μισθών κατά 5% στους εξειδικευμένους εργαζομένους.

Τα αποτελέσματα της κρίσης στον κλάδο είναι ιδιαίτερα εμφανή για τις γυναίκες καθώς ανέρχονται στο 54% των εργαζομένων στη Φιλοξενία και την Εστίαση, ενώ αρκετές εξ αυτών απασχολούνται σε “ανεπίσημες” θέσεις εργασίας χαμηλών προσόντων και ως εκ τούτου δεν μπορούν να λάβουν επιδόματα ανεργίας ή να επωφεληθούν μέσω προστατευτικών δικλείδων.

Το UNCTAD κάνει έκκληση για μία ενισχυμένη κοινωνική προστασία των επηρεαζόμενων κρατών για να αποφευχθούν οι οικονομικές δυσκολίες για τα άτομα και τις κοινωνίες που εξαρτώνται από τον Τουρισμό.

Παροτρύνει, επίσης, τις κυβερνήσεις να προστατέψουν τους εργαζομένους μέσω της επιδότησης εργασίας, καθώς και τις επιχειρήσεις μέσω της παροχής δανείων με χαμηλό επιτόκιο ή επιχορηγήσεων.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *