money tourism photo
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Βρετανία: “Πληγή” για την ανάκαμψη του Τουρισμού η απουσία διεθνών ταξιδιωτών|Στο -50% οι διεθνείς τουριστικές δαπάνες εφέτος

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Η μείωση των τουριστικών δαπανών από διεθνείς επισκέπτες λειτουργεί ανασταλτικά στην ανάκαμψη του τομέα των Ταξιδιών και του Τουρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC).

Το WTTC κατηγορεί τη βρετανική κυβέρνηση για τις απώλειες του τομέα, που είναι αποτέλεσμα της επιβολής αυστηρών ταξιδιωτικών περιορισμών, όπως το καταστροφικό σύστημα “φωτεινού σηματοδότη” για τα διεθνή ταξίδια, τονίζοντας ότι, παρά την εξαιρετικά επιτυχημένη διάθεση εμβολίων, το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να καταγράψει περαιτέρω απώλειες σε εισερχόμενες δαπάνες επισκεπτών, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Με τον τρέχοντα ρυθμό ανάκαμψης, η έρευνα του WTTC δείχνει ότι η συμβολή του τομέα των ταξιδιών και τουρισμού του Ηνωμένου Βασιλείου στην οικονομία της χώρας θα μπορούσε να αυξηθεί περίπου κατά ένα τρίτο (32%) το 2021, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τον παγκόσμιο μέσο όρο 30,7%.

Ωστόσο, η αύξηση αυτή, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, προέρχεται κατά κύριο λόγο από την πρόσφατη “έκρηξη” των εσωτερικών ταξιδιών, με την αύξηση των εγχώριων δαπανών να αυξάνεται κατά 49% σε ετήσια βάση, το 2021. Ενώ, όμως, αυτή η αύξηση των εσωτερικών ταξιδιών έχει δώσει μια πολύ αναγκαία ώθηση, δεν θα είναι αρκετή για να επιτευχθεί πλήρης οικονομική ανάκαμψη και να διασωθούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας, που εξακολουθούν να απειλούνται.

Σύμφωνα με το WTTC, οι διεθνείς ταξιδιωτικές δαπάνες προβλέπεται να μειωθούν κατά σχεδόν 50%, σε σχέση με το 2020 -ένα από τα δυσμενέστερα χρόνια που έχουν καταγραφεί για τον τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού, καθιστώντας το Ηνωμένο Βασίλειο μία από τις χώρες με τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο. Την ίδια στιγμή, άλλες χώρες, όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ, πρόκειται να “δουν” αύξηση των διεθνών ταξιδιωτικών δαπανών εφέτος.

“Οι σοβαροί ταξιδιωτικοί περιορισμοί, οι συνεχώς μεταβαλλόμενες πολιτικές και τα εμπόδια στα ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως η τρέχουσα απαίτηση για τους επισκέπτες να υποβάλλονται σε τεστ PCR δύο ημέρες μετά την άφιξή τους στη χώρα, συνέβαλαν σε αυτή την εξέλιξη”, σημειώνει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού.

Πέρυσι, ο τομέας των ταξιδιών και του τουρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε απώλειες 307.000 θέσεων εργασίας σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ, σύμφωνα, με την έρευνα, οι θέσεις εργασίας στον τομέα πρόκειται να παραμείνουν σταθερές φέτος.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, η Julia Simpson, πρόεδρος & διευθύνουσα σύμβουλος του WTTC, είπε: “Η έρευνα του WTTC δείχνει ότι ενώ ο παγκόσμιος τομέας Ταξιδιών & Τουρισμού αρχίζει να ανακάμπτει, το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να υφίσταται μεγάλες απώλειες λόγω των συνεχιζόμενων ταξιδιωτικών περιορισμών, που είναι πιο σκληροί από την υπόλοιπη Ευρώπη. Παρά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να εφαρμόζει κόκκινη λίστα, δαπανηρά τεστ PCR και απαίτηση για τεστ Covid κατά την δεύτερη ημέρα της άφιξης στη χώρα από το εξωτερικό, που αποπροσανατολίζουν τους ανθρώπους από τα ταξίδια. Τη στιγμή που ο κόσμος ανοίγει, το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να υποβάλλει τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες σε τεστ για τον Covid”.

Αισιόδοξα μηνύματα για το 2022

Σύμφωνα με τη μελέτη του WTTC, με τα σωστά μέτρα και την εστίαση στα διεθνή ταξίδια, ο τομέας των ταξιδιών και του τουρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να συμβάλει στο ΑΕΠ της χώρας κατά 53% το 2022, με αποτέλεσμα τη συνεισφορά επιπλέον 66 δισ. λιρών στη βρετανική οικονομία.

Οι διεθνείς δαπάνες επισκεπτών θα μπορούσαν, επίσης, να σημειώσουν σημαντική αύξηση, φτάνοντας τα 29 δισ. λίρες, μόλις 20% κάτω από τα επίπεδα του 2019.

Εν τω μεταξύ, ο τομέας της απασχόλησης θα μπορούσε να σημειώσει αύξηση 14% σε ετήσια βάση, που ισοδυναμεί με επιπλέον 580.000 θέσεις εργασίας το 2022, με αποτέλεσμα περισσότερες από 4,7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, δηλαδή 445.000 πάνω από τα επίπεδα του 2019.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *