iobe

ΙΟΒΕ: Ανακάμπτει ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στον Τουρισμό, μακριά όμως από τον αντίστοιχο περυσινό…

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΜΟΝΕΥ

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών του ΙΟΒΕ, στα Ξενοδοχεία – Εστιατόρια – Τουριστικά Πρακτορεία συνέχισε τον Ιούλιο, την ανοδική πορεία που ακολουθεί ήδη από τον προηγούμενο μήνα Ιούνιο και διαμορφώνεται στις 53,5 (από 31,2) μονάδες, αλλά προφανώς απέχει πολύ από τη συνήθη εικόνα του αυτήν την περίοδο.

Οι εκτιμήσεις για την πορεία της τρέχουσας κατάστασης των επιχειρήσεων βελτιώνονται μεν, παραμένουν ωστόσο έντονα αρνητικές (-65 από -83 μονάδες ο δείκτης), ενώ αντίστοιχα κινούνται και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση και διαμορφώνονται στις -62 μονάδες (από -80 μονάδες). Παράλληλα οι έντονα αρνητικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση υποχωρούν σημαντικά δείχνοντας έντονες τάσεις διόρθωσης στις –8 από -40 μονάδες στο σχετικό ισοζύγιο, ενώ οι αρνητικές προβλέψεις για την απασχόληση αμβλύνονται σημαντικά (-6 από -52 μον. το ισοζύγιο). Τέλος ο δείκτης των τιμών διαμορφώνεται στις -15 μονάδες (από -30).

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες που επηρεάστηκε και αυτός έντονα από τις πρόσφατες εξελίξεις παρουσιάζει ενδείξεις ανάκαμψης και διαμορφώνεται στις 62,3 μονάδες, από 46,9 τον Ιούνιο. Από τις επιμέρους μεταβλητές του δείκτη, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση και ζήτηση υποχωρούν σημαντικά, όπως και οι αρνητικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους. Αναλυτικότερα, ο δείκτης των εκτιμήσεων για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων διαμορφώνεται στις -39 μονάδες (από -61), ενώ αντίστοιχα βελτιώνονται και οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση (-37 από -58 μον. ο δείκτης). Παράλληλα, ο αρνητικός δείκτης για τις προβλέψεις για τη ζήτηση του επόμενου τριμήνου αμβλύνεται (-6 από -14 μον. το σχετικό ισοζύγιο), όπως και οι προβλέψεις για την απασχόληση (-6 μον. από -12 ο σχετικός δείκτης). Στις τιμές, το σχετικό ισοζύγιο ενισχύεται και διαμορφώνεται στις -16 (από -27) μονάδες. Μόλις το 14% των επιχειρήσεων δηλώνει απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία, ενώ από τις υπόλοιπες, το 39% (από 43%) επισημαίνει την ανεπάρκεια ζήτησης ως βασικότερο εμπόδιο στη λειτουργία του, το 11% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης και τέλος το 31% την τρέχουσα συγκυρία της κρίσης του κορωνοιού.

Σημειώνεται ότι πέρυσι τον Ιούλιο ο ΔΕΠ στις Υπηρεσίες ήταν στο 108 και φέτος βρίκσεται στο 62,3…

Τα συνολικά μεγέθη

Συνολικά, ο δείκτης οικονομικού κλίματος ενισχύθηκε εκ νέου τον Ιούλιο και διαμορφώθηκε στις 90,8 μονάδες, έναντι 87,6 μονάδων τον προηγούμενο μήνα. Μικρή βελτίωση των προσδοκιών καταγράφηκε στη Βιομηχανία και εντονότερη σε Κατασκευές και Υπηρεσίες μετά τη μεγάλη υποχώρηση των προηγούμενων μηνών.

Ωστόσο, στο Λιανικό εμπόριο παρατηρήθηκε σημαντική επιδείνωση, όπως και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, όπου σημειώνεται υποχώρηση μετά την προσωρινή ανάκαμψη του προηγούμενου μήνα. Η διαφοροποίηση στις κλαδικές τάσεις αντανακλά σε κάποιο βαθμό τις αντίστοιχες εξελίξεις στους παράγοντες που επηρεάζουν τον κάθε κλάδο. Η αποκλιμάκωση της συρρίκνωσης του διεθνούς εμπορίου, έστω πρόσκαιρα, ευνοεί τη βιομηχανία. Το άνοιγμα στο διεθνή τουρισμό από την 1η Ιουλίου, με τους περιορισμούς και τις αβεβαιότητες που ενέχει, συνέβαλε, τουλάχιστον προσωρινά, στην τόνωση των προσδοκιών στις Υπηρεσίες.

ksd
adv

Στο Λιανικό Εμπόριο, πέρα από την υποχώρηση της ζήτησης, οι περισσότεροι σχετικοί κλάδοι λειτουργούν υπό ειδικές συνθήκες στην εξυπηρέτηση πελατών εδώ και τρεις μήνες, χωρίς να διαφαίνεται η άρση τους προσεχώς. Η εν πολλοίς στασιμότητα ως προς την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης στην Ελλάδα και η έντασή της σε ορισμένες χώρες τον Ιούλιο, πιθανότατα κλιμάκωσαν εκ νέου την ανησυχία στα νοικοκυριά για τη διάρκεια και τις τελικές επιπτώσεις της. Στο διεθνές περιβάλλον επενεργούν αντίρροπα διάφορες εξελίξεις, από τη μια πλευρά η αύξηση των κρουσμάτων σε μεγάλες χώρες που δίνουν τον τόνο στην παγκόσμια οικονομία, όπως οι ΗΠΑ και από την άλλη, η πρόσφατη συμφωνία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για τις βασικές χρηματοδοτικές παρεμβάσεις στην περίοδο 2021-2027, περιλαμβανομένου του νέου Ταμείου Ανάκαμψης. Ο τρόπος που θα διοχετευτούν αυτοί οι πόροι στην οικονομία, οι συνέργειες με άλλα εργαλεία και η αποτελεσματική και ταχεία αξιοποίησή τους θα έχουν καθοριστική σημασία για τα προσεχή έτη. Απόλυτα κρίσιμη θα είναι η εξέλιξη της ανεργίας καθώς η νέα κρίση θα φέρει ισχυρές πιέσεις στην απασχόληση σε σημαντικούς τομείς για την ελληνική οικονομία.

Συνολικά, η διαχείριση της κρίσης κατόπιν της άρσης του lockdown αναδεικνύεται σε διαδικασία περισσότερο σύνθετη και με πιο πολλές προκλήσεις από ότι η περίοδος της πρώτης έξαρσης του νέου κορωνοϊού.
 στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση υποχώρησε ήπια, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα αποκλιμακώθηκαν οριακά και οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες ενισχύθηκαν αισθητά.
 στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για την παραγωγή υποχώρησαν σημαντικά, όπως και οι αρνητικές προβλέψεις για την απασχόληση.
 στο Λιανικό Εμπόριο, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις επιδεινώνονται, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, ενώ παράλληλα τα αποθέματα διογκώνονται σημαντικά.
 στις Υπηρεσίες, οι έντονα εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων βελτιώθηκαν σημαντικά, όπως και οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της.
 στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώνονται σημαντικά όπως και οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, ενώ ηπιότερα υποχωρούν οι εκτιμήσεις για μείζονες αγορές με την πρόθεση για αποταμίευση να εξασθενεί οριακά.

Ολόκληρη η μελέτη του ΙΟΒΕ και οι πίνακες, ΕΔΩ.
Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *