iobe

ΙΟΒΕ: Μικρή κάμψη του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος τον Οκτώβριο

ΜΕΛΕΤΕΣ
Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος, σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας στην Βιομηχανία του ΙΟΒΕ, κατέγραψε μικρή υποχώρηση τον Οκτώβριο, στις 106,7 από 107,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο.
Η μεταβολή αυτή προήλθε κυρίως από το Λιανικό εμπόριο, τις Υπηρεσίες αλλά και την καταναλωτική εμπιστοσύνη που φαίνεται να διορθώνουν ελαφρά την έντονη ανοδική πορεία των τελευταίων μηνών.
Οι προσδοκίες στη Βιομηχανία κατέγραψαν ήπια υποχώρηση, ενώ ο σχετικός δείκτης στις Κατασκευές σημείωσε έντονη ενίσχυση. Η οριακή εξασθένιση του δείκτη ήταν αναμενόμενη, καθώς η μετεκλογική ευφορία μετριάστηκε σε κάποιο βαθμό, αν και ο δείκτης κινείται ακόμα σε υψηλά επίπεδα, όταν μάλιστα ο αντίστοιχος δείκτης στο σύνολο της Ευρώπης εξακολουθεί να υποχωρεί.
Τα φορολογικά μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τροφοδότησαν τις θετικές
προσδοκίες κατόπιν των εκλογών. Πλέον, ο βαθμός υλοποίησης των προγραμματικών
εξαγγελιών της κυβέρνησης και οι προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα
διαμορφώσουν σε μεγάλο βαθμό το οικονομικό κλίμα.
Στην πλευρά των επιχειρήσεων, σημαντική προϋπόθεση για την περαιτέρω ενίσχυση της απασχόλησης και την τόνωση των επενδύσεων και της παραγωγής αποτελεί ο εξορθολογισμός της επιβάρυνσης της εργασίας από το φορολογικό και το ασφαλιστικό σύστημα, όπου εκκρεμούν νέες παρεμβάσεις της οικονομικής πολιτικής.
Μικρή κάμψη επιχειρηματικών προσδοκιών, κυρίως λόγω των χαμηλών προβλέψεων για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες
Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία κατέγραψε ήπια εξασθένιση τον
Οκτώβριο, στις 105,3 (από 106,8 τον Σεπτέμβριο) μονάδες, επίπεδο ωστόσο υψηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (98,9 μον.). Η ήπια υποχώρηση των προσδοκιών στη βιομηχανία οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι μετριάστηκε η μετεκλογική ευφορία, αν και ο δείκτης είναι σε υψηλότερα επίπεδα από ότι το προηγούμενο έτος. Σε αυτό έχουν συμβάλλει η τόνωση των επενδύσεων των επιχειρήσεων, τόσο στην εγχώρια όσο και στην ξένη αγορά, καθώς και γενικότερα η αναπτυξιακή δυναμική που διαφαίνεται τους τελευταίους μήνες.
Σημαντικό ρόλο φαίνεται να έχουν παίξει, προς το παρόν, οι νομοθετικές παρεμβάσεις της νέας κυβέρνησης αν και ακόμα βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, με τις φοροελαφρύνσεις, τις
επερχόμενες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας («νέο ενεργειακό νομοσχέδιο» του
ΥΠΕΝ που βρίσκεται υπό διαβούλευση, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διατάξεις που
αφορούν την προώθηση επενδύσεων ΑΠΕ και αποσυμφόρηση των αδειοδοτικών διαδικασιών, τη στήριξη της παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές και την εξοικονόμηση
ενέργειας κτλ ) και το νέο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο να δημιουργούν θετικές προοπτικές για την εγχώρια οικονομία.
Επιπρόσθετα, η ανάληψη μεγάλων επενδυτικών έργων εγχώριων μεταποιητικών επιχειρήσεων με κατασκευαστικά έργα σε ένα ευρύ πλήθος χωρών (κυρίως στη Μέση Ανατολή και στις χώρες της Βόρειας Αφρικής), αλλά και η ενισχυμένη εξαγωγική
δραστηριότητα βιομηχανικών προϊόντων αναδεικνύει μια βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα
που δε φαίνεται να επηρεάζεται ακόμα από τα μέτρα εμπορικού προστατευτισμού σε
μεγάλες αγορές.
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *