Φωτό: Lufthansa

ΗΠΑ: Ανοίγουν τα σύνορα για εμβολιασμένους Ευρωπαίους, αλλά συμβουλεύει εναντίον στα ταξίδια σε 12 χώρες της Ε.Ε., ανάμεσά τους και την Ελλάδα

ΔΙΕΘΝΗ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Την ώρα που οι ΗΠΑ αναμένεται να παρουσιάσουν το λεπτομερές σχέδιό τους για το άνοιγμα των συνόρων στους εμβολιασμένους πολίτες από 33 χώρες, στις αρχές Νοεμβρίου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διατηρεί αυστηρή σύσταση για αποφυγή των ταξιδιών σε 12 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης Σένγκεν, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Πιο πρόσφατα, στις 27 Σεπτεμβρίου, το Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών άλλαξε τις ταξιδιωτικές οδηγίες για τη Νορβηγία και τη Βουλγαρία από “Επανεξετάστε τα ταξίδια” σε “Μην ταξιδέψετε”. Η τελευταία οδηγία είναι η υψηλότερου επιπέδου και παραπέμπει σε μεγαλύτερες πιθανότητες κινδύνων που απειλούν τη ζωή των ταξιδιωτών.

“Τα Κέντρα για την Πρόληψη των Νοσημάτων (CDC) εξέδωσαν σύσταση Επιπέδου 4 για την Ταξιδιωτική Υγεία, για τη Νορβηγία λόγω του Covid-19, υποδεικνύοντας πολύ υψηλό επίπεδο Covid-19 στη χώρα. Ο κίνδυνος να προσβληθείτε από τον Covid-19 και να εμφανίσετε σοβαρά συμπτώματα μπορεί να είναι μικρότερος εάν είστε πλήρως εμβολιασμένοι με εξουσιοδοτημένο εμβόλιο από τον FDA”, αναφέρεται στη σύσταση για τη Νορβηγία.

Το ίδιο ισχύει για τη Βουλγαρία, αλλά και άλλες 10 χώρες της Ε.Ε. και του χώρου Σένγκεν.

Η σύσταση αποφυγής ταξιδιών για τους Αμερικανούς περιλαμβάνει τις ακόλουθες χώρες:

Βουλγαρία (από 27 Σεπτεμβρίου)
Εσθονία (από τις 30 Αυγούστου)
Γαλλία (από τις 9 Αυγούστου)
Ελλάδα (από 2 Αυγούστου)
Ισλανδία (από τις 9 Αυγούστου)
Ιρλανδία (από τις 2 Αυγούστου)
Λιθουανία (από τις 13 Σεπτεμβρίου)
Νορβηγία (από 27 Σεπτεμβρίου)
Πορτογαλία (από τις 26 Ιουλίου)
Σλοβενία (από τις 13 Σεπτεμβρίου)
Ισπανία (από τις 26 Ιουλίου)
Ελβετία (από 30 Αυγούστου)

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων COVID-19 που αναφέρθηκαν τις τελευταίες επτά ημέρες ανά 100.000 κατοίκους στις ΗΠΑ είναι υψηλότερος από ό,τι στην πλειοψηφία αυτών των χωρών. Ενώ οι ΗΠΑ παρουσιάζουν 244,13 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, το αντίστοιχο ποσοστό στην Πορτογαλία είναι 45,08 και στην Ισπανία 27,65. Με εξαίρεση τη Λιθουανία (378,94), την Εσθονία (314,3) και τη Σλοβενία (289,28), όλες οι άλλες χώρες αυτής της λίστας έχουν μικρότερο αριθμό νέων κρουσμάτων.

Η οδηγία επιπέδου 3 “Επανεξετάστε το ταξίδι”, από την άλλη πλευρά, εκδίδεται για πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η Σλοβακία, η Ολλανδία, η Μάλτα, η Γερμανία, η Ιταλία, το Βέλγιο και η Φινλανδία.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εκδίδει τέσσερις διαφορετικές ταξιδιωτικές συστάσεις, ανάλογα με το επίπεδο κινδύνου σχετικά με τον Covid, που παρουσιάζει μια χώρα για έναν ταξιδιώτη. Εκτός από το Επίπεδο 4, “Μην ταξιδεύετε” και το Επίπεδο 3, “Επανεξετάστε το ταξίδι”, υπάρχουν επίσης το Επίπεδο 2, “Ασκείστε αυξημένη προσοχή” και Επίπεδο 1, “Ασκήστε κανονικές προφυλάξεις”.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την απόφασή τους να εξαιρέσουν από την απαγόρευση εισόδου τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες από τις 26 χώρες της ζώνης Σένγκεν, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, μεταξύ άλλων, στις 19 Σεπτεμβρίου. Ακόμα λίγα είναι γνωστά για τον τρόπο άρσης της απαγόρευσης. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, είναι γνωστό ότι όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι κατά του Covid-19 θα εξαιρούνται από την απαγόρευση.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *